logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Carens 2,0 CRDI - odcięcie gazu mimo wymiany potencjometru

Joanna-Kia 08 Mar 2018 17:04 816 0
REKLAMA
  • #1 17089305
    Joanna-Kia
    Poziom 1  
    Witam.

Posiadam Kia Carens 2,0 CRDI. Jakiś czas temu po raz pierwszy pojawił się problem z odcięciem gazu podczas jazdy, pedał w ogóle nie reagował. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera wszystko było ok przez jakiś czas. Jednak sytuacje takie zdarzały się coraz częściej, a i restart silnika nie przyniósł oczekiwanego rezultatu (co jakiś czas pojawiała się kontrolka 'check' - pojawiała się i gasła). Odstawiłam samochód do mechanika, który po podłączeniu go do komputera ocenił, że do wymiany jest potencjometr pedału gazu. Dziś odebrałam od niego samochód i niestety, mimo wymiany ww. cześci sytuacja się powtórzyła po przejechaniu ok 10km. Odcięło mi moc na hopce i usłyszałam, że silnik zaczął trochę huczeć (chłodnica? taki dźwięk jakby się przegrzał). Błąd nie wyskoczył, komputer nic nie pokazuje. Mechanik rozkłada ręce.
    Już nie wiem co robić. Może ktoś z Was miał taki problem - gdzie/w czym szukać rozwiązania? Albo poleci mi jakiegoś specjalistę, który będzie potrafił sobie poradzić z tym problemem w Trójmieście bądź bliskiej okolicy? Nie mam pojęcia o samochodach, ale potrzebuję tej mojej kijanki, bo przy dwójce małych dzieci brak samochodu to jak brak ręki :(
    Będę wdzięczna za pomoc.
  • REKLAMA
REKLAMA