logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Arduino] Jak dodać SMS zwrotny do sterowania przekaźnikami?

gintur 11 Mar 2018 17:18 1002 2
REKLAMA
  • #1 17095922
    gintur
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam.
    Poniższy kod steruje 2 przekaźnikami za pomocą sms-a i działa jak na moje potrzeby.Chciałbym rozbudować ten kod o dodatkową funkcje,chodzi mi o smsa zwrotnego ze dane polecenie zostało wykonane np.jeżeli wyśle sms o treści "ON" to na wyjściu 5 pojawi się stan "WYSOKI" i chciałbym dostać sms-a na konkretny nr. o treści np. " Pin 5 HIGH".[code]
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

REKLAMA

Próbowałem wstawić cos takiego ale działało nie do końca prawidłowo .Sms zwrotny przychodzi ale nie jeden tylko leci cała seria i nie wiem dlaczego przy okazji załącza się wyjście 4.
    [code]
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    [/code]
  • REKLAMA
  • #2 17097467
    ghost2000
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Nikt nie odpowiada i nie dziwię się. Ciężko bez debugera poprawić tak sknocony i "bogato komentowany" program.
    Podstawowy błąd, to założenie, że modem odpowiedział ( delay(1000) ) i nie zwrócił błędu.
    Kolejny, to nieodczytywanie sms-a, analizowane nr itp, tylko reakcja na ciag znaków "on". Przyjdzie reklama z jakiegokolwiek nr, gdzie w treści będzie ciąg znaków np "on Ci dobrze zrobi" i program zareaguje wysterowując wyjście.
    Patrząc gdzie jest kasowany SMS, podejrzewam (tu by się przydał debuger), że to wyjście może jest wysterowane kilkanaście razy i gdy dodałeś, w niezbyt dobry sposób, wysyłanie sms, to sa one wysyłane kilka razy.

W programie bez nieudolnych przeróbek, wysyłaj sobie na konsole komunikaty, gdy wyjscie jest wysterowane. Zobacz, czy nie jest to wykonywane kilka razy.
  • #3 17111812
    tadeusz11-11
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cały problem polega na tym jak wygląda na konsoli treść otrzymanej wiadomości, przy parametrach CNMI=1,2,0,0,0,. (napisz jak to się wyświetla gdy wyślesz sms-a o treści "ON"). Widocznie musi zawierać ciąg "wl" który uruchamia drugi przekaźnik. (masz tam też pomyloną 4 z 5).
    Uważam tak jak poprzednik że brak w twoim programie uwierzytelnienia wydającego polecenia np. przez identyfikacje numeru lub przez zastosowanie kodu w sms-ie. Z doświadczenia powiem że w pętli setup umieścił bym w wersji finalnej wysyłanie sms-a z info o ponownym restarcie urządzenia i prośbą o sprawdzenie ustawień. No chyba że zapiszesz każde ustawienie w epromie.
REKLAMA