logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanikanie koloru w LIFETEC LT 9451 przy przełączaniu kanałów - co robić?

dyuk 17 Sie 2005 23:36 3191 25
REKLAMA
  • #1 1742918
    dyuk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Od dłuższego czasu , gdy przełączam kanały w pewnym momencie kolor zanika . To znaczy robi sie obraz czarno - biały a później śnieży . Ale gdy znowu odpale ten sam kanal przez chwile jest kolor a potem znowu zanika i to samo. Fachowiec uznał że to wina trafo - Lecz ja moge już to stwierdzić że cienki z niego elektronik bo gdy podłączam do TV video lub satelitarny odbiornik i wlaczam tv na odbiór z video nie ma tam problemów z kolorami. Sądzę że to może być coś z odbieraniem fal i musiałbym zacząć od wyjścia antenowego ... proszę o pomoc
    Muszę jeszcze dodać że czasami kolor po kilkakrotnym włączaniu TV lub tego kanału utrzymuję się.Lecz gdy to nie pomaga muszę lekko przestroić kanał i wtedy łapie już kolor ... ale później jak przełącze na inny kanal i wróce na poprzedni znowu jest to samo . Wydaję mi się że ma to związek z odbiorem fal...

Moderowany przez tremolo:

Zmniejszyłem ilość znaków zapytania w temacie wiadomości. Prosze podawac nazwę telewizora w tytule wiadomości - upraszcza to wyszukiwanie. Nazwę telewizora wstawiłem.

• REKLAMA
  • #3 1743046
    dyuk
    Poziom 12  
    Firma LIFETEC model lt 9451
  • REKLAMA
  • #4 1743655
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Czy ten TV ma syntezę częstotliwości bo jeżeli nie to chyba wystarczy tylko lekko podstroić ARCz na pośredniej. (p.cz)
  • #5 1745385
    dyuk
    Poziom 12  
    A po czym poznam że TV posiada syntezę częstotliwości ????
    re2: jeżeli już mi zostanie podstrojenie ARCz to jak to wygląda i jak to podstrojić? ( i gdzie to dokładnie mogę znaleźć w TV ? )
  • REKLAMA
  • #6 1746452
    A_k
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    telewizor z syntezą częstotliwości przy strojeniu zmienia kanały po kolei a syntezą napięciową liniowo zmienia się napięcie strojenia i gdy trafi na stacje to sie zatrzymuje.na ekranie przeważnie jest to w formie przesuwającej sie linijki obrazującej skale częstotliwosci.Właśnie w układach z syntezą napięciową czasami wystarczy dostroić ARW jest to filtr obok scalaka Pcz wystarcza zazwyczaj 1/4 obrotu albo mniej.Więcej nie radzą kręcić bo można całkiem zepsuć
  • #7 1746850
    grzejab
    Poziom 23  
    Przy układzie scalonym p.cz. jeżeli TV nie ma syntezy częstotliwości są dwa filtry LC, najlepiej jakby był okob filtra napis ARF, ten drugi filtr to detektor wizji i teg. lepiej nie ruszać. Jeżeli ni edasz rady rozpoznać to podaj typ układu scalonego w p.cz. to wtedy można przyrównać do innych TV z tym us.
  • #8 1748602
    dyuk
    Poziom 12  
    Napiszcie mi gdzie dokladnie tego szukać od wejścia antenowego . Jedny płytke jaką znalazłem z to płytka RF są tam na niej że tak powiem potencjometry do regulacji czy coś w tym rodzaju... (z sześć sztuk)
  • #9 1754009
    grzejab
    Poziom 23  
    To może być to jeżeli jest tam jakiś układ scalony to napisz jego typ,
    majlepiej jka byś zrobił i zamieścił zdjęcie tej płytki
  • #10 1755648
    dyuk
    Poziom 12  
    Sprostowanie do nazwy tego układu : nie jak wcześniej napisałem RF tylko FR !!! . Typ tego scalaka to K174YP5 8902 49 . Zamieściłem zdjecia - niestety robione moją kamerą internetową czyli są fatalnej rodzielczości , ale postaram się zrobić lepszej jakości jeżeli bedzie taka potrzeba. Wygląda to na polski układ , ale może sie mylę...
    Załączniki:
    • Picture 2.jpg (24.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Picture 1.jpg (25.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1756206
    Marco66
    Poziom 12  
    To nie oto chodzi to nie jest zdjęcie p.cz. to jest płytka foni.
    P.cz szukaj koło głowicy powinno być to z ekranem( czyli obudowane blaszką)
  • REKLAMA
  • #12 1758577
    dyuk
    Poziom 12  
    No więc jeżeli jest to z obudową metalową ( ekranem ) to zostają dwa elementy . Jeden element jest z nazwą INSPECTED Data Code 9301 ( jeżeli to ma jakieś znaczenie ) zdjecie nr 1 . Drugi element jest z wejściem antenowym na zdjęciu nr 2. Na zdjeciu nr 1 oznaczyłem pokrętła do regulacji .
    Załączniki:
    • Picture 6cvf.JPG (34.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Picture cf.JPG (31.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1759224
    Marco66
    Poziom 12  
    P.cz. to zdjęcie nr1, pod ekranem jest umieszczony układ p.cz.
  • #14 1759713
    dyuk
    Poziom 12  
    Dzięki przynajmniej już coś wiem . Ale co mam dalej robić? rozlutować obudowe tego p.cz ? Jakoś to musze wyregulować ? piszcie coś ...
  • #15 1759971
    grzejab
    Poziom 23  
    Zdejmi ten eran metalowy i odczytaj nazwę układu scalonego, tam w środku przy jakmś filtrze może pisać ARF to by był ten filtr.
  • #16 1760208
    dyuk
    Poziom 12  
    Niestety nigdzie nieznalazłem napisu ARF . Typ scalaka to TA7680AP x1111 toshiba •2H . Dołączam zdjecie oczywiście kiepskiej jakości :( . Który filtr mam podregulować?
    Załączniki:
    • Picture 9.jpg (26.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Picture 7.jpg (24.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1760387
    grzejab
    Poziom 23  
    To będzie filtr włączyny pomiędzi nóżki 16, a 19 US sobacz na schemacie
    Załączniki:
    • TA7680.JPG (26.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1760396
    grzejab
    Poziom 23  
    Spróbuj nim pokręcić ale delikatnie max 1/2 obrotu, wyrazistość obrazu też będzie się zmieniać.
    I jeszcze jedno najpierw wygrzej TV min. pół godziny
  • #19 1762344
    dyuk
    Poziom 12  
    Wykonałem wszystko wg. instrukcji , ale niestety problem pozostał bez zmian . Jednyne co się zmieniało podczas tej regulacji to ostrość . Kręciłem w prawo nawet o ponad 1/2 obrotu . Jak w lewo próbowałem było jeszcze gorzej z ostrością . :(
  • #20 1762699
    grzejab
    Poziom 23  
    Czy dalej jest efekt tego śnieżenia jak znika kolor i czy na wszystkich "łapanych" programach to śnieżenie jest jednakowo intensywne?
  • #21 1771933
    dyuk
    Poziom 12  
    Testowałem ten telewizor , doszedłem do wniosku że raczej nic się nie zmieniło . Owszem jak kręciłem tym pokrętłem zmieniała się ostrość , ale kolory dalej zanikają. A co do różnicy miedzy kanałami wydaję mi się że nie ma różnicy bo raz na tych pierwszych kanałach jest ciężko ustwić kolor , a później na pozostałych ...
  • #22 1773408
    grzejab
    Poziom 23  
    Jeżeli przez wejście AV jest dobrze, a na programach TV niebardzo to może być jeszcze antena, może zrób jeszcze taką próbę: włącz wideo lub DVD przez wejście antenowe i zobacz co się będzie działo w dłuższym okresie.
    Jeszcze może być winny sam dekoder PAL, ale wtedy przez wejście AV też dyłyby problemy.
  • #23 1778679
    dyuk
    Poziom 12  
    Jak próbowałem go naprawiać to podłączałem go do mojej anteny i niestety było to samo , a mój TV nie gubi kolorów. Jak tylko będę miał okazję to sprawdzę na DVD , ale to chyba nie ma sensu jak zmieniłem anteny ... Więc nie wiem co może to powodować ?
  • #24 1779805
    grzejab
    Poziom 23  
    Są jeszcze trzy (cztery) możliwości:

- zły impuls sandcastle tzn. górna część impulsu o szerokości 4µs musi być wytwarzana w TV dokładnie w tym samym momencie kiedy nadawany jest "burst" (wzorcowa częstotliwość podnośna PAL), ale to sprawdziłbym na końcu bo od roku 1990 były robione układy scalone które generowały ten impuls automatycznie i nie było konieczności regulacji

- uszkodzony filtr z falą powierzchniową w p.cz. (ten okrągły metalowy na zdjęciu)

- rozstrojony detektor wizji (drugi filtr obok tego ARF)

- uszkodzone ARW (Automatyczna Regulacja Wzmocnienia) w p.cz lub głowicy

Zrób jeszcze taką próbę tylko trzeba by do tego magnetowidu,
    podłącz Magnetowid przez wejście AV do telewizora i oglądaj przez niego telewizję czy będzie znikał kolor , następnie ta sama próba ale magnetowid włączony przez wejście antenowe.
  • #25 1793100
    dyuk
    Poziom 12  
    Zrobiłem dwie próby . Podłączyłem antene do magnetowidu ,a magnetowid przez wejście antenowe do TV- zaskakująco kolory się poprawiły i nawet kiedy kanał wskakiwał na obraz czarno bialy zaraz się tak jakby dostrajał na kolor . Ale niestety po jakimś czasie ponownie nie łapał kolorów . Za to połączenie anteny do magnetowidu i magnetowid przez wejścia AV do TV nie robi żadnych problemów z kolorami , są bardzo wyraźne i ostre . Działa wtedy bardzo dobrze . Zacząłem się zastanawiać czy nie dać za wygraną i spróbować tak podłączyć ale przez tuner satelitarny tylko musze rozpracować dostrojenie kanałów na tym tunerze...
  • #26 1795648
    grzejab
    Poziom 23  
    W załączeniu przesyłam Ci schemat aplikacyjny układu scalonego p.cz TA 7680.
    Zaznaczyłem czerwonymi kółkami kondensatory, które przydałoby się wymienić, w Twoim TV szukając od strony nóżek tego układu powinieneś zaleźć w tych miejscach kondensatory. Dodatkowo tez zaznaczony również potencjometr służy do regulacji ARW, jeżeli byłby brudny i nie trzymał parametrów to też mogłyby być takie objawy.
    Koszt tych wszystkich elementów nie powiniem przekroczyć 5 zł.
    Jeżeli ich wymiana nie pomoże to wtedy znaczyłoby że masz uszkodzony filtr z falą to już koszt rzędu 15 do 20 zł.
    Załączniki:
    • ta7680_.JPG (69.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze LIFETEC LT 9451 pojawia się problem zanikania koloru przy przełączaniu kanałów – obraz staje się czarno-biały, a następnie pojawia się śnieżenie. Problem nie występuje przy podłączeniu zewnętrznego źródła sygnału przez wejście AV, co sugeruje, że uszkodzenie nie leży w elektronice kolorów, lecz w torze odbioru sygnału antenowego. Podejrzewane są elementy toru pośredniej częstotliwości (p.cz.), w szczególności filtr z falą powierzchniową (ARF), detektor wizji, automatyczna regulacja wzmocnienia (ARW) lub synchronizacja impulsu sandcastle. Telewizor posiada układ p.cz. TA7680AP (Toshiba), a regulacje dotyczą potencjometru ARW i filtrów LC w torze p.cz. Próby regulacji filtra ARF i ARW nie przyniosły poprawy koloru, choć zmieniała się ostrość obrazu. Testy z podłączeniem anteny przez magnetowid wskazały na poprawę stabilności koloru, lecz problem powracał. Zalecana jest wymiana kondensatorów przy układzie TA7680AP oraz ewentualna wymiana filtra z falą powierzchniową. Możliwe jest również rozstrojenie detektora wizji lub uszkodzenie ARW. Wskazane jest dalsze testowanie i ewentualne podłączenie sygnału przez tuner satelitarny jako obejście problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA