logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalny czas przechowywania nieużywanej baterii

piotrd76 19 Mar 2018 11:27 20799 6
  • #1 17113561
    piotrd76
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 67
    Jaki jest maksymalny czas składowania baterii Li-ion (nie samych ogniw, tylko kompletnej baterii z elektroniką)?
    Czy jest szansa, że np. 7-letnia, nigdy nie używana bateria z zapasów magazynowych będzie jeszcze sprawna?
  • #2 17113579
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    piotrd76 napisał:
    Jaki jest maksymalny czas składowania baterii Li-ion (nie samych ogniw, tylko kompletnej baterii z elektroniką)?

A jaka to różnica?
  • #3 17113628
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    piotrd76 napisał:
    Czy jest szansa, że np. 7-letnia, nigdy nie używana bateria z zapasów magazynowych będzie jeszcze sprawna?

Tego to nie wiem, ale miałem taki przypadek z bateriami alkalicznymi Varta, tyle że były normalnie po zakupie używane. Baterie kupione w 1996 roku do lampy błyskowej aby na weselu kuzynki zrobić parę zdjęć no i do tego celu użyte. Po tym "użyciu" leżały załadowane w lampie chyba ze 2 lub 3 lata (zapomniane, sprzęt nie używany). Jakoś tak że akurat brakło mi baterii do pilota i "znalazły" się te właśnie (baterie R 6, dzisiejsze AA) choć już były dawno po terminie "użyteczności", ale jeszcze działały. W pilocie jeszcze wytrzymały 3 i pół roku, sam byłem zdziwiony że taka była jakość i żywotność tych baterii. Moim zdanie wszystko zależy od jakości wykonania baterii, ale w dzisiejszych czasach raczej super wytrzymałych raczej nie spotkamy.
  • #4 17113698
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Witam,
    piotrd76 napisał:

Ponieważ była nieużywana więc zapewne ma "na koncie" zerową liczbę cykli.
    Ogniwa litowo - jonowe (jak wszystkie akumulatory) ulegają jednak samorozładowaniu. Jeżeli z tego powodu napięcie pojedynczego ogniwa spadło poniżej 2 V to jego degradacja jest nieodwracalna.
    Jeżeli napięcia pojedynczych ogniw są większe - można próbować je reanimować. Możesz spróbować je naładować i sprawdzić jaka jest ich aktualna pojemność.

Pozdrawiam
  • #5 17162076
    tomaszdko
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Mam starego laptopa p3 500MHz, baterii mi nie ładuje. Rozebrałem i są ładne 3 cele, wszystkie po 3,7 v. Sprawdziłem wydajność i są naprawdę porządne (muszę zresetować eeprom w baterii). Laptop ostatnio był włączony na zasilaczu 3 lata temu i to na chwile a wcześniej leżakował więcej czasu. Firmowe aku na pewno warto kupować bo są trwałe (mimo że na pewno ulegają rozładowaniu), ale nie w takim stopniu jak podróby bo takie też miałem.
  • #6 17168204
    piotrd76
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 67
    Niestety nie mam możliwości sprawdzenia ogniw. Chodzi o to, że chcę reanimować już prawie zabytkowego netbooka, a jedyne baterie jakie się jeszcze do niego trafiają to właśnie stare z zapasów magazynowych, i to zwykle od zagranicznych sprzedawców na ebayu. Stąd pytanie czy sprowadzenie takiej baterii ma w ogóle sens.
  • #7 17169051
    tomaszdko
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    "Niestety nie mam możliwości sprawdzenia ogniw."
    Rozbierz baterię i woltomierzem pomierz każdą cele z osobna bezpośrednio.. Zobacz najpierw czy mają odpowiednie napięcie minimalne (jak nie to lipa), a jeśli tak to sprawdź czy wszystkie ogniwa mają to samo napięcie lub bardzo zbliżone. Nawet jeśli mają różnice (ale nie są rozładowane poniżej minimalnego) to balanser równa przy ładowaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Maksymalny czas przechowywania baterii Li-ion z elektroniką jest trudny do określenia, jednak nieużywana bateria może być sprawna, jeśli nie uległa degradacji. Ogniwa litowo-jonowe podlegają samorozładowaniu, a ich napięcie nie powinno spaść poniżej 2 V, aby uniknąć nieodwracalnej degradacji. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi typami baterii, w tym alkalicznymi Varta, które mimo upływu czasu nadal działały. W przypadku starych baterii z zapasów magazynowych, zaleca się sprawdzenie napięcia ogniw przed zakupem, aby ocenić ich potencjalną użyteczność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA