logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)

maciol42 21 Mar 2018 14:39 2376 13
REKLAMA
  • #1 17118458
    maciol42
    Poziom 9  
    Witam,

Dziś rano włączyłem komputer i ku mojemu zdziwieniu nie uzyskałem obrazu na monitorze. Po kilku restartach komputera, monitor podłączyłem do zintegrowanej grafiki - działa normalnie.
    Wchodząc w menadżer urządzeń nie widzę swojej karty graficznej (AMD Radeon - niestety nie pamiętam co to za model).
    Do wczoraj wszystko było w porządku, Windows się nie aktualizował, sterowniki również nie (zawsze robię to ręcznie)
    Odinstalowałem sterowniki Radeon, jednak przy próbie ponownego ich zainstalowania otrzymuję komunikat, iż nie wykryto karty graficznej.

Próbowałem już najpopularniejszego sposobu, czyli w cmd:
    bcdedit /set pciexpress forcedisable, restart komputera.

Jednak nic to nie dało. Dodam tylko, że karta graficzna fizycznie działa, wentylator się kręci.
  • REKLAMA
  • #2 17118495
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 778
    To że wentylator się kręci nie oznacza że karta działa, gdyby karta fizycznie działała to pokazała by ekran "BIOSu" a ona najwidoczniej nie działa w cale.
    Windows nie ma tu nic do rzeczy.
    Karta posiada dodatkowe zasilanie? wtyczka się nie przypaliła?
    Reset BIOSu.
    Wyjęcie karty i odkurzenie slotu.
  • #3 17118516
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Po pierwsze reset BIOS, później jego upgrade. Spróbuj wypiąć kartę i uruchomić bez niej, przeczyść złącze. Pomierz napięcia zasilacza.
  • REKLAMA
  • #4 17118806
    maciol42
    Poziom 9  
    Karta posiada dodatkowe zasilanie (wygląda, że z nimi jest wszystko w porządku), w załączniku dorzucam jej poglądowe zdjęcia.

Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)

Odpiąłem kartę, przeczyściłem styki na karcie spirytusem i odkurzyłem złącze na płycie głównej. Tak wygląda zasilanie bez karty (jeżeli nie o to chodziło, to poproszę o podpowiedź :P)
    Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)bez karty ...icznej.png (180.2 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Tak wygląda zasilanie z kartą graficzną:
    Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)z kartą gr...ficzną.png (100.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

A tak w tej chwili wyglądają karty graficzne (nie wiem czym jest ta druga "karta graficzna")
    Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)karty graf..zne.png (1.87 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Przywróciłem biosa do ustawień początkowych, jednak nie mam pojęcia jak go zaktualizować.
  • REKLAMA
  • #5 17118946
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Limit na wróżenie wyczerpany.
    Dział Hardware, ale konfiguracji komputera brak. Można tylko zgadywać co za karta, co za zasilacz i czymże jest płyta główna...

Sprawdź kartę w innym komputerze jeśli masz taką możliwość.
  • #6 17119233
    maciol42
    Poziom 9  
    Podłączyłem kartę do drugiego portu PCI express i ożyła! Wszystko działa.

Jakieś pomysły? Przypomniało mi sie, że jak wczoraj włączałem komputer, to na sekundę włączyły się 2 okna cmd (co się nigdy nie zdarza). Możliwe, że jeden z portów PCI express został wyłączony? Jak mogę to sprawdzić?
  • #7 17119865
    bestboy21
    Poziom 40  
    No i gadaj jak krowie na rowie.
    Kolega przeczyta jeszcze raz to co napisałem w pierwszym poście.
    Karta powinna pokazać obraz już w BIOSie, więc nie ma znaczenia co windows wyczynia i ile jest wirusów na kompie.
    Kolega odkurzy sloty takim czymś, jednocześnie wymiatając z ich wnętrza pędzelkiem szkolnym *nie plastikowym.
    Windows 10 nie wykrywa karty graficznej (do wczoraj było ok)
  • #8 17123139
    maciol42
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak jak pisałeś, ale niestety nic to nie dało
  • #9 17123198
    bestboy21
    Poziom 40  
    Czyli na czym stanęło w tej chwili?
    Karta działa w drugim slocie a w pierwszym nadal nie chce?
  • #10 17123470
    maciol42
    Poziom 9  
    Tak dokładnie. Mogę uznać, że slot przestał działać, a niestety nie mam innego urządzenia pod PCI express, żeby to sprawdzić. Istnieje jakiś punkt, gdzie naprawiają takie rzeczy?
  • REKLAMA
  • #11 17123562
    bestboy21
    Poziom 40  
    Podaj model płyty głównej, skoro już szukasz serwisu to może pomożemy wgrać nowy BIOS zanim dojdzie do ostatecznego.
  • #12 17123998
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    maciol42 napisał:
    ...Istnieje jakiś punkt, gdzie naprawiają takie rzeczy?

Może i istnieje, ale co jak powiem że w Gdańsku a Ty jesteś z Krakowa, albo na odwrót.
    Nie napisałeś nigdzie informacji skąd jesteś, a pytasz o punkt gdzie możesz się udać w celu naprawy.

Nie napisałeś pełnej konfiguracji komputera, co jest wymagane z regulaminu forum.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367809.html

maciol42 napisał:
    ...(AMD Radeon - niestety nie pamiętam co to za model). ...

Trudno ruszyć szare komórki i wpisać w google numer z laminatu karty "109-C38637-00",
    który widać nawet na zdjęciach, jest to najprawdopodobniej któryś z tych modeli kart: [HD 7950/7970/7990]
    Podejrzewam że od spodu karty jest jakaś nalepka na której widnieje model, bądź jakiś numer po którym by można było dokładniej zidentyfikować kartę.

Ale bez pełnych informacji o komputerze, uważam że temat do zamknięcia.
  • #13 17125434
    maciol42
    Poziom 9  
    Moja karta graficzna to AMD Radeon R9 200 / HD 7900 Series
    Natomiast płyta główna, to Gigabyte Technology Co. Ltd. Z77-D3GH (z tego co gdzieś mi przeleciało BIOS jest z 2012 roku)
  • #14 17125459
    bestboy21
    Poziom 40  
    Podaj rewizję płyty bo są aż 3
    1.0 1.1 1.2 ?? , będzie małym drukiem gdzieś obok modelu napisane.

Tak czy siak w żadnej aktualizacji nie ma ani słowa o PCI-e ani o grafice, więc raczej będziemy się bawić na daremno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem wykrywania karty graficznej AMD Radeon w systemie Windows 10, mimo że wcześniej działała poprawnie. Po kilku próbach, w tym odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu sterowników, karta nadal nie była widoczna w menedżerze urządzeń. Użytkownik sprawdził zasilanie karty oraz wyczyścił slot PCIe, jednak problem nie ustąpił. Ostatecznie, po podłączeniu karty do innego portu PCIe, karta zaczęła działać. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością uszkodzenia jednego z portów oraz nad aktualizacją BIOS-u płyty głównej Gigabyte Z77-D3GH, która była z 2012 roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA