logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus t100/nie włącza się - Przy próbie włączenia miga biała dioda pięciokrotnie

Dariuss01 25 Mar 2018 01:15 15969 2
REKLAMA
  • #1 17125832
    Dariuss01
    Poziom 1  
    Ostatnio przy wyłączaniu komputera, poprosił mnie on o aktualizację i nie wyłączanie go. Tak też zrobiłam, po prostu zostawiłam go podłączonego do ładowania z instalująca się aktualizacja. Gdy wróciłam był wyłączony. Od tego czasu przy próbie włączenia miga dioda na biało pięciokrotnie, a komputer nie reaguje na żadne przyciski. Co powinnam teraz zrobić? Czym może być to spowodowane?
  • REKLAMA
  • #3 17658535
    igorbogusz
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, odgrzeję kotleta. Ponieważ posiadam Asus T100HA, miałem problem włączeniem się komputera po rozładowaniu baterii. Nie pomagała procedura opisana w linku powyżej. Komputer udało mi się uruchomić trochę bardziej skomplikowaną procedurą ale niewymagającą specjalistycznych zabiegów, więcej potrzeba uwagi i wyczucia.

Mianowicie:

1. Komputer nie włączał się, to znaczy zapalała się dioda i podświetlenie monitora ale nic się nie wyświetlało. Ekran zapalał się i gasł, jakby ciągle się restartował.
    2. delikatnie zdjąłem aluminiową obudowę, do czego potrzebny jest cienkie narzędzie (ja użyłem zaokrąglonego noża do rozsmarowywania).
    3. Delikatnie wsuwamy w szczelinę pomiędzy ramką ekranu i obudową i podważamy by puściły zatrzaski.
    4. Obudowa łatwo się zdejmuje, kładziemy komputer monitorem do dołu na miękkiej równej powierzchni by nie zarysować ekranu.
    5. Musimy zlokalizować wtyczkę baterii, w moim model zlokalizowana nad baterią.
    6. W modelu T100HA podważamy wtyczkę do góry paznokciami lub delikatnie narzędziem. Wtyczka nie stawia dużego oporu.
    7. Dla pewności przytrzymałem przycisk Power przez ponad minutę i podłączyłem baterię. Komputer włączył się i zbootował system.

Mam nadzieję, że komuś przyda się ta wiedza, zamiast wysyłać komputer do serwisu. Roboty na 5 minut i zaoszczędziliśmy pieniądze i nerwy.
REKLAMA