logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyłącznik schodowy z pojedynczym na korytarzu?

mariuszkd 26 Mar 2018 11:30 4500 7
REKLAMA
  • #1 17128617
    mariuszkd
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam. Czy mogę podłączyć z jednej strony korytarza wyłącznik schodowy a z drugiej normalny pojedynczy lub podwójny?
  • REKLAMA
  • #2 17128628
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4691
    mariuszkd napisał:
    Czy mogę podłączyć z jednej strony korytarza wyłącznik schodowy a z drugiej normalny pojedynczy lub podwójny?

Możesz. A co chcesz osiągnać?
  • REKLAMA
  • #3 17128639
    mariuszkd
    Poziom 10  
    Chcę założyć stary normalny wyłącznik bo taki akurat posiadam ponieważ schodowy mi się popsuł i dopóki nie kupię chcę żeby światło było. Możesz mi napisać jeszcze który przewód podłączyc a który zaizolować bo są 3
  • #4 17128666
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4691
    Podłączenie z jednej strony przełącznika schodowego, a z drugiej wyłącznika, lub przełącznika świecznikowego będzie skutkowało tym, że będziesz mógł wprawdzie wyłączyć światło na obu końcach korytarza, ale już nie załączysz go z drugiego końca, wiec to nie ma sensu. Nie da się na odległość zgadnąć który przewód do czego służy.
  • #5 17128679
    mariuszkd
    Poziom 10  
    Chodzi mi o to, aby chociaż z jednej strony można było oświecić i z gasić światło (tymczasowo). Mimo to dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 17128726
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 852
    Niestety, nie wiemy w jakim układzie jest połączone są Twoje wyłączniki, dlatego nie możemy udzielić Ci informacji (bo mogłoby to być dla Ciebie niebezpieczne).
  • REKLAMA
  • #7 17128765
    mariuszkd
    Poziom 10  
    Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź.
  • #8 17128811
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6690
    mariuszkd napisał:
    który przewód podłączyc a który zaizolować bo są 3

Tutaj masz przykładowy schemat układu schodowego.
    Żeby łącznik schodowy zastąpić klasycznym łącznikiem jednobiegunowym trzeba najpierw znaleźć przewód, który jest (był) przyłączony do zacisku wspólnego oznaczonego czarnym kółkiem.
    Do drugiego zacisku łącznika przewód oznaczony pustym okręgiem, obojętnie który.

PS. Jak napisano wyżej, to nie jest bezpieczna "zabawa", lepiej będzie gdy zlecisz to kompetentnej osobie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość podłączenia wyłącznika schodowego z jednej strony korytarza oraz normalnego wyłącznika z drugiej. Odpowiedzi wskazują, że takie połączenie jest możliwe, ale nie pozwoli na pełną funkcjonalność, ponieważ nie będzie można włączyć światła z drugiego końca. Użytkownik chce tymczasowo użyć normalnego wyłącznika, ponieważ schodowy się zepsuł. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują identyfikację przewodów, z zaleceniem, aby zlecić to zadanie specjaliście ze względu na potencjalne niebezpieczeństwo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA