logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 6 - Nie działa mikrofon/głośnik tylko podczas rozmów

mtaton 27 Mar 2018 22:12 17388 11
REKLAMA
  • #1 17132216
    mtaton
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witajcie
    Mój tata kupił iPhona 6 od znajomego który go dziennie używał, ponoć przestał działać mikrofon oraz głośnik po aktualizacji.
    Wziąłem się za sprawdzenie telefonu i faktycznie głośnik rozmów oraz mikrofon nie działają ale tylko podczas rozmów. Siri, dyktafon, messeger oraz w innych aplikacjach wszystko jest OK, klawisze głośności działają, Siri słyszy co się mówi, przy używaniu WatsApp tak samo wszystko działa. Jedynie kiedy rozmawiamy standardowo nie słychać nic, ani nie słychać mnie ani ja nikogo nie słyszę, totalna cisza. Pierwsze co zrobiłem to na szybko podpiąłem go do iTunes i zrobiłem przywracanie bez żadnej kopi aby skonfigurował iTunes telefon jako nowy, nic nie pomogło. Na internecie też nic nie mogłem znaleźć żeby ktoś miał taki problem, przeważnie jak już nie działał mikrofon lub głośnik to na stałe wszędzie a u mnie tylko podczas rozmowy. Ma ktoś jakiś pomysł co by można było jeszcze zrobić ? Downgrade jakiś ? Jest to możliwe ?
    Sam telefon wizualnie wygląda OK, ekran oryginalny plecki też mają wszystkie oznaczenia.
    Edit udało mi się włożyć kartę z T-mobile u którego działa rozmowa WiFi, przy rozmowie ze wsparciem WiFi wszystko działa, wygląda na to że nie działa tylko podczas połączeń GSM.
  • REKLAMA
  • #2 17134331
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Odtwórz soft ale bardzo możliwe jest uszkodzenie połączenia CPU z kodekiem audio i układem Basebandu na linii i2s. Dane audio podczas połączenia komórkowego(gsm) idą właśnie po linii i2s z procesora do basebandu.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #3 17134394
    mtaton
    Poziom 21  
    Próbowałem odtworzyć soft i ustawić go jako nowego iPhone bez ściągania żadnych kopii. Niestety bez rezultatu, rzecz do zrobienia czy raczej nie opłacalne już?
  • #4 17139630
    proelektronics1
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    to nie wina oprogramowania. Do wymiany sam mikrofon bądź całe złącze systemowe. pozdrawiam
  • #5 17146551
    mtaton
    Poziom 21  
    Ale co ma sam mikrofon do tego skoro takowy działa, we wszelkich aplikacjach jest ok, działa głośnik oraz mikrofon, problem jedynie jest kiedy ma być wykonane połączenie przy pomocy Gsm.
  • #6 17146607
    el_danone
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Sprawdz najpierw czy dziala na zestawie sluchawkowym.
  • REKLAMA
  • #7 17147108
    mtaton
    Poziom 21  
    tak oczywiście to była jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdzałem to na słuchawkach Jack i na BT, w każdym przypadku to samo, w aplikacjach zestaw słuchawkowy działa podczas połączeń GSM cisza w obie strony.
  • #8 17224333
    Artoor78
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam ten sam problem na iphone 7plus. Wszystko działało jak należy. Dzisiaj zrobiła sie jakas aktualizacja i koniec. Muzyka dziala. Na słuchawkach dziala a jak chce sie normalnie odebrac to cisza w obie strony.
    Prosze o pomoc
    Artur
  • #9 17224448
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Artoor78 napisał:
    Mam ten sam problem na iphone 7plus

Tutaj najczęściej problem robi codec audio i pcb - zerwane połączenia z układem.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #10 17675115
    unr3al2
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć ,
    Udało Ci się rozwiązać problem w iPhone 6?
    Mam dokładnie ten sam problem u siebie.

@RafalB jaka może być kwota naprawy takiej linii?
  • #11 17760674
    JadwigaTopaz
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Witam. Czy ktoś znalazł rozwiązanie problemu? U mnie jest to samo, telefon był serwisowany, została wymieniona taśma z mikrofonem. Siri, dyktafon,notatki - działają. Problem występuje tylko przy rozmowie, ja słyszę rozmówcę, a rozmówca nie słyszy mnie.
    iPhone 6 128gb
  • REKLAMA
  • #12 17762622
    unr3al2
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    To masz trochę inny problem. U nas nie słychać rozmówcy i rozmówca nas nie słyszy. Jak masz kartę Orange to sprawdź czy wszystko Ci działa przez wifi calling.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z iPhonem 6, w którym mikrofon i głośnik nie działają podczas rozmów telefonicznych, mimo że działają w innych aplikacjach. Po przywróceniu ustawień fabrycznych problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują, że może to być związane z uszkodzeniem połączenia CPU z kodekiem audio lub złącza systemowego. Inni użytkownicy, w tym posiadacze iPhone'a 7 Plus, zgłaszają podobne problemy po aktualizacji oprogramowania. Wskazówki obejmują sprawdzenie działania na zestawie słuchawkowym oraz możliwość uszkodzenia kodera audio. W przypadku iPhone'a 6, wymiana taśmy z mikrofonem nie rozwiązała problemu, co sugeruje, że problem może być bardziej złożony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA