logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż siłowników V2 CALYPSO 400 do bramy dwuskrzydłowej

lutek34 27 Mar 2018 23:52 3054 4
  • #1 17131919
    lutek34
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Panowie nie będę zakładał nowego tematu, kupiłem napęd do bramy skrzydłowej V2 CALYPSO 400, wszystko pomontowałem i ruszyło, ale mam pytanie odnośnie czasu pracy siłowników, czy powinienem starać się ustawić czas pracy żeby siłowniki wyłączyły się idealnie w momencie dotknięcia odboji czy jest OK że po dotknięciu odboju siłowniki jeszcze pracują przez 1-2 sekundy? Jak to wpływa na żywotność siłowników?

Moderowany przez Marek J.:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• #2 17132222
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2108
    Powinny pracować nieco dłużej ( 3-5 sekund) bo w warunkach zimowych gęstnieje smar na śrubie i siłowniki działają wolniej i nie osiagną zakładanych położeń.
  • #3 17132585
    lutek34
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedz, też tak myślałem że w warunkach zimowych czas otwarcia bramy jest nieco dłuższy. Czyli to siłowanie się siłownika z odbojem nie jest szkodliwe dla siłowników?

Dodano po 12 [godziny] 8 [minuty]:

Przykład z dzisiejszego poranka, na zewnątrz -1, klikam żeby brama się otworzyła, skrzydło 1 rusza a 2 rusza ale bardzo powoli, 1 zatrzymała się w 3/4 a 2 w 1/4. Ponowne kliknięcie skrzydła się zamykają, klikam jeszcze raz i oba skrzydła ruszają z tą samą prędkością ale do pełnego otwarcia brakło kilka cm, wyjeżdżam i zamykam bramę. Teraz wróciłem gdzie mamy +7 stopni, brama normalnie się otwiera do oporu. Wiem że muszę lekko podnieść moc siłowników, ale cały czas mnie nurtuje to buczenie siłowników po dojściu do oporu aż zostaną wyłączone przez centralkę. Na poniższym filmiku słychać do buczenie wyraźnie po zamknięciu bramy.
    Mam też pytanie do Was, czy przy takim patencie łańcuchowym na opór/odbój przy zamkniętej bramie to będzie OK na dłuższy czas? Tradycyjnego odboju nie mogłem użyć ze względu na pochyłość wjazdu.

https://www.youtube.com/watch?v=576i8YHr2rg
  • #4 17134423
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2108
    Centrala w ten sposób rozpoznaje pozycję krańcową- za pomocą przeciążenia, więc siłownikom nic nie grozi. Podczas prób , ustawień siłowniki pracują dużo więcej i robią się ciepłe lub gorące , to normalne, bo ich cykl pracy to typowo 30%. Ponadto większośc siłowników posiada bimetaliczne zab. termiczne 120-130 stopni C więc w skrajnym przypadku ono zadziała, ale nie spotkałem sie z takim przypadkiem podczas normalnego przydomowego użytkowania.
  • #5 17136190
    lutek34
    Poziom 12  
    Ok dzięki za odpowiedz.
REKLAMA