logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] czarny ekran po włączeniu laptopa

michal1250 28 Mar 2018 09:20 27336 18
REKLAMA
  • #1 17132762
    michal1250
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam.Mam pewnien problem.Po włączeniu laptopa mam czarny ekran, znaczy nic się nie dzieję, gdy laptop jest długo włączony, to raz na jakiś czas się normalnie włączy. Co może być tego przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #2 17132770
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam.

Autorze, masło maślane... :|

Podsumujmy : włączasz laptopa, nic się nie dzieje, czekasz jakiś czas i dopiero po dłuższej chwili (choć nie zawsze) zaczyna reagować (pojawia się obraz, wczytuje się system). Czy tak to działa???
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • #3 17132778
    michal1250
    Poziom 6  
    dokładnie tak się dzieje
  • #4 17132814
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Co to za laptop (marka, model)? Od kiedy tak się dzieje? Czy laptop był rozkręcany? Jakieś zmiany w BIOS lub uaktualnianie samego BIOS były robione? Temperatury kontrolowane?

Wiele rzeczy mogło się uszkodzić, najpewniej HDD lub MOBO, ewentualnie BIOS może mieć szwanki, ale ciężko teraz stwierdzić bez podania dalszych informacji.
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • REKLAMA
  • #5 17132821
    michal1250
    Poziom 6  
    asus f555l to model. dzieje sie juz tak z rok albo dłużej,ale laptop większosć czasu lezał, teraz był włączony z 3 godziny i się nic nie pojawiło
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17132850
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    A jak ruszasz klapą z matrycą, ekranem, to coś się pojawia ?
    Co widzisz gdy już wyświetla obraz ? Od razu załadowany system, BIOS, jakiś komunikat ?
    Na innym zewnętrznym monitorze jest to samo, czy wyświetla się od razu ? Masz inny "wyświetlacz" do podłączenia ?
  • #7 17132866
    michal1250
    Poziom 6  
    gdy ruszam matrycą nic się nie dzieje,po czasie normalnie się system ładuje.gdy podłączam pod inny monitor to nic się nie dzieje.gdy po telewizor to brak sygnału video,a gdy pod monitor do komputera to czarny ekran jest
  • Pomocny post
    #8 17132889
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Masz na klawiszach F1-F12 ikonkę jakby dwóch monitorów, ekranów ?
    Wciskając razem z FN masz możliwość przełączania ekranów, samo podłączenie dodatkowego wyświetlacza nie uruchamia tego ekranu, trzeba ręcznie.

Jest tam dodatkowa grafika jak tu https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-F555LB.164278.0.html GF940M ?
    Widząc takie "czarne ekrany" nasuwa mi się uszkodzona karta graficzna, po podgrzaniu zaczynająca działać, lub działanie kończąca...
  • #9 17132920
    michal1250
    Poziom 6  
    nie ma żadnej różnicy.gdy tworzę klawiaturę mam taki cienki jakby kabel coś w stylu paska i to jest bardzo powyginane.Może to być przyczyną i klawiatura może przez to nie działać? I kiedyś gdy podłączałem ładowarke to dym poleciał z laptopa i taką tasiemkie przepaliło .Ta tasiemka łączyła ten taki panel z diodami np czy komputer jest naładowany itp.czy to może mieć jakiś związek z tym ?
  • Pomocny post
    #10 17132964
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Tak może być związek. Szczególie, że:
    michal1250 napisał:
    dym poleciał

Daj zdjęcia miejsc uszkodzonych i wszystkich, które opisałeś. (oby ostre i dobrze oświetlone)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 17132971
    michal1250
    Poziom 6  
    w sumie to uszkodziło taśmę której już nie mam, a;e dam zdjęcie środka

Dodano po 6 [minuty]:

tutaj są zdjęcia komputera od środka tam na dyskiem powinna być taśma która się spaliła
    Załączniki:
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111714.jpg (2.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111708.jpg (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111656.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111659.jpg (2.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111648.jpg (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111613.jpg (2.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111630.jpg (1.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czarny ekran po włączeniu laptopa IMG_20180328_111633.jpg (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 17133036
    michal1250
    Poziom 6  
    może szwankuje podzespół odpowiadający za włączanie systemu,przecież jakby szwankowała grafika to ekran byłby już włączony,a przecież dopiero po czasie komputer sie włącza
  • Pomocny post
    #13 17133040
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    1.
    michal1250 napisał:
    dzieje sie juz tak z rok albo dłużej

2.
    michal1250 napisał:
    I kiedyś gdy podłączałem ładowarke to dym poleciał z laptopa i taką tasiemkie przepaliło .

Związek przyczynowo-skutkowy widać gołym okiem.

Przede wszystkim, tasiemka nie przepaliła się bezpośrednio, bo na tych tasiemkach płynie jedynie prąd "sygnałowy" i nie podpina się tam napięć i prądów zasilających. Tasiemka przepaliła się pośrednio, tzn. gdzieś na płycie poszedł ten dymek i przez to tasiemka ucierpiała, ale to najwyraźniej sekcja zasilania na MOBO uległa uszkodzeniu.

Swoją drogą... zastanawiam się jak mogło do tego dojść (dymek po podłączeniu ładowarki). :| Ładowarka była oryginalna czy chińczyk dał gratis do zamówionego dania?

EDIT:

michal1250 napisał:
    może szwankuje podzespół odpowiadający za włączanie systemu,przecież jakby szwankowała grafika to ekran byłby już włączony,a przecież dopiero po czasie komputer sie włącza

Wykluczam uszkodzenie GPU, CPU i RAM. Albo HDD (mniej prawdopodobne, ale nadal możliwe) albo MOBO (a konkretnie - sekcja zasilania). Zwłaszcza, skoro sam przyznałeś, że "poszedł dymek"... Nieciekawie.
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
  • Pomocny post
    #14 17133049
    icosie
    Poziom 34  
    Klawiatura nie działa cały czas, czy tylko jak nie ma obrazu. Jeżeli cały czas to może być to przewód taśmowy (ten powyginany), gniazdo lub uszkodzenie na płycie.

Włączanie się po czasie sugeruje uszkodzenie karty graficznej. Jak się nagrzeje to się uruchamia.

Masz gdzie podpiąć dysk żeby sprawdzić SMART?

Napisz jeszcze w którym miejscu tasiemka była spalona. (przy którym końcu i z której strony tasiemki tzn. od strony napędu czy z drugiej)
  • Pomocny post
    #15 17133060
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    icosie napisał:
    Klawiatura nie działa cały czas, czy tylko jak nie ma obrazu. Jeżeli cały czas to może być to przewód taśmowy (ten powyginany), gniazdo lub uszkodzenie na płycie.

Pełna zgoda.
    icosie napisał:
    Włączanie się po czasie sugeruje uszkodzenie karty graficznej. Jak się nagrzeje to się uruchamia.

Brak wspólnej zgody. Żeby GPU miało... rozruch :?: :?: :?: Jak GPU nawali to z reguły całkowicie, albo włączy się ale idą jakieś "artefakty" po obrazie, ale pierwsze słyszę żeby "musiała się nagrzać". :|
    icosie napisał:
    Masz gdzie podpiąć dysk żeby sprawdzić SMART?

Warto sprawdzić dysk, Autorze! Ale nadal najbardziej intryguje mnie ten "dymek", tzn. czym był właściwie spowodowany... No i czy jednak to tutaj nie powinno się szukać źródła problemu.
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
  • #16 17133072
    michal1250
    Poziom 6  
    dysk sprawdzałem przy innym komputerze działał dobrze
  • Pomocny post
    #17 17133078
    icosie
    Poziom 34  
    JasnyKris napisał:
    Żeby GPU miało... rozruch Jak GPU nawali to z reguły całkowicie, albo włączy się ale idą jakieś "artefakty" po obrazie, ale pierwsze słyszę żeby "musiała się nagrzać".

Mam teraz laptopa na warsztacie, który faktycznie wyświetla artefakty (czasami), ale nie włączy się jak jest zimny. Dokładnie wygląda to tak:
    - włączenie laptopa - nic się nie dzieje oprócz stopniowego podgrzewania elementów wewnątrz - standardowo jak przy pracy
    - po 15 min wyłączenie laptopa
    - kolejne odpalenie - włącza się normalnie bez artefaktów i innych typowych uszkodzeń GPU
    - pochodzi pewien okres czasu (w zależności od wydajności chłodzenia i temp otoczenia)
    - po dogrzaniu do 70-75°C następuje wyłącznie samoczynne komputera
    - następne włącznie - artefakty
    - po ochłodzeniu wszystko się powtarza

Wiem, że to GPU, w tym wypadku może być podobnie, tylko autor nie doszedł do momentu "artefakty"

Edit: daj SMART tego dysku, to że działa dobrze tam nie koniecznie skutkuje tym, że jest w pełni sprawny
  • Pomocny post
    #18 17133083
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    michal1250 napisał:
    dysk sprawdzałem przy innym komputerze działał dobrze

W takim razie wszystko wskazuje na płytę główną.

Dodano po 1 [minuty]:

icosie napisał:
    JasnyKris napisał:
    Żeby GPU miało... rozruch Jak GPU nawali to z reguły całkowicie, albo włączy się ale idą jakieś "artefakty" po obrazie, ale pierwsze słyszę żeby "musiała się nagrzać".

Mam teraz laptopa na warsztacie, który faktycznie wyświetla artefakty (czasami), ale nie włączy się jak jest zimny. Dokładnie wygląda to tak:
    - włączenie laptopa - nic się nie dzieje oprócz stopniowego podgrzewania elementów wewnątrz - standardowo jak przy pracy
    - po 15 min wyłączenie laptopa
    - kolejne odpalenie - włącza się normalnie bez artefaktów i innych typowych uszkodzeń GPU
    - pochodzi pewien okres czasu (w zależności od wydajności chłodzenia i temp otoczenia)
    - po dogrzaniu do 70-75°C następuje wyłącznie samoczynne komputera
    - następne włącznie - artefakty
    - po ochłodzeniu wszystko się powtarza

Wiem, że to GPU, w tym wypadku może być podobnie, tylko autor nie doszedł do momentu "artefakty"

Mi to wygląda bardziej jak jakieś zbyt duże zabawy przy OC... Nie neguję, że tak mogło się zdarzyć, bo życie to jeden wielki cyrk, no ale nadal jestem zaskoczony, żeby takie coś "tak nagle i bez niczego" mogło się stać... :|
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
  • #19 17133098
    michal1250
    Poziom 6  
    czyli muszę wymienić płytę główną,a koszt jej to około 500-600zł

Dodano po 27 [minuty]:

temat uznaję za zamknięty.Dziękuję wszystkim za pomoc z zdiagnozowaniu problemu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus F555L, który po włączeniu wyświetla czarny ekran. Po dłuższym czasie laptop czasami się uruchamia, ale nie reaguje na ruchy matrycy ani na podłączenie do zewnętrznych monitorów. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych uszkodzeń, w tym płyty głównej (MOBO), karty graficznej (GPU) oraz dysku twardego (HDD). Użytkownik wspomina o uszkodzonej tasiemce, która mogła być przyczyną problemów, oraz o dymie wydobywającym się z laptopa podczas podłączania ładowarki. Po analizie, większość uczestników dyskusji skłania się ku wnioskowi, że problem leży w płycie głównej, co może wymagać jej wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA