logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell precision T3500 - Brak obrazu, zawiesza się na diodach 3i4 a wenty. na full

M4RCINEK10 29 Mar 2018 17:13 1275 12
REKLAMA
  • #1 17136135
    M4RCINEK10
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z komputerem Dell precision T3500 . Po naciśnięciu przycisku POWER diody z przodu obudowy (3 i 4) zaświecają się i zawieszają. Zawsze przy prawidłowym włączeniu komputera migały niektóre diody i pojawiał się obraz, a teraz tego migania nie ma. Po zawieszeniu się tych 2 diod (3 i 4) wentylatory odpalają się na full obroty. I tak komputer chodzi, system ani obraz na monitorze się nie ładuje. Dodam też że podświetlana klawiatura nie świeci się (tak samo myszka).

Specyfikacja:
    Płyta główna Dell precision T3500
    Procesor Intel xeon x5680
    Zasilacz Tracer Highlander 550w
    2 dyski HDD WesternDigital 500gb
    Karta graficzna Nvidia quadro 2000
  • REKLAMA
  • #2 17136167
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3921
    Witam. Sprawdź napięcia na wtyczce ATX zasilacza?
  • REKLAMA
  • #3 17136200
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Na początek reset BIOS. Miałem u siebie podobny problem tylko po włączeniu komputera wiatraki zwalniały. Za którymś razem udawało się uruchomić komputer. Okazało się, że wszystkiemu winien był BIOS. Aktualizacja go rozwiązała problem
  • #4 17136466
    M4RCINEK10
    Poziom 7  
    Jeżeli chodzi o reset biosu, to próbowałem już wyciągać baterię na około 30 min i niestety nie dało to żadnego efektu.
    Dodano po 3 [minuty]:
    A jeżeli chodzi o zasilacz to jest w 100% sprawny, gdyż próbowałem odpalić komputer na innym sprawnym zasilaczu
  • REKLAMA
  • #5 17136685
    kranzio
    Poziom 26  
    Powypinaj dyski, RAMy, CD-ROMy i uruchom bez tego. Ewentualnie przepnij kartę graficzną pod drugie złącze.
  • #6 17136703
    Pedros050
    Poziom 43  
    Uruchamiałeś komputer bez dysków?
  • #7 17137433
    M4RCINEK10
    Poziom 7  
    Po włączeniu bez dysków zachowuje się tak samo.
    Bez RAMu słychać sygnały dźwiękowe i świeci się dioda 1 co oznacza właśnie brak RAMu.
    CD-room także odpięty i brak rezultatu.
    Przepięcie grafikti także brak rezultatu.
    Widziałem że ktoś miał tu taki sam problem na tej stronie lecz go chyba nie rozwiązał.
    Powoli się chyba żegnam z tym cacuszkiem i zaczynam zbierać :(

Dodano po 2 [minuty]:

A nie wie ktoś jaki jest w tym modelu sposób na reset BIOSu? Bo wyciąganie baterii w nowych kompach nie przechodzi :(
  • #8 17137446
    Pedros050
    Poziom 43  
    Masz procesor żeby sprawdzić na innym? Jakie masz tam chłodzenie?
  • #9 17137489
    kranzio
    Poziom 26  
    Powinna być zworka opisana CMOS_RST albo coś podobnego.
  • #10 17137864
    zolgreen
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Na 80% system zawiesza się na rejestrowaniu pamięci RAM. Albo jest uszkodzona któraś kość, albo nieprawidłowo osadzona w slocie, albo jest utleniony któryś styk (na kości lub w slocie). W stacjach typu Precision, RAM rozgrzewa się czasem do 60 stopni, co może powodować po paru latach działania utlenianie styków. W niektórych egzemplarzach spotkałem się z uszkodzoną MB z powodu zbyt silnego nacisku na sloty RAM podczas umieszczania w nich pamięci.
    1. Sprawdź kości pojedynczo, a najlepiej za pomocą pożyczonej kości, która działa na 100%.
    2. Sprawdź czy kości siedzą we właściwych slotach.
    3. Spróbuj zdecydowanie, ale z wyczuciem "przejechać" po stykach (na kości i w slocie) jakimś cienkim i bardzo twardym, metalowym narzędziem. Chodzi o to, aby podczas takiego zabiegu nie uszkodzić/wyłamać styku w slocie i nie pozostawić w nim opiłków.
  • REKLAMA
  • #11 17138365
    M4RCINEK10
    Poziom 7  
    PITERRR napisał:
    Masz procesor żeby sprawdzić na innym? Jakie masz tam chłodzenie?

Niestety nie posiadam ani ja ani nikt kogo znam takiego procesora. Chłodzenie to zwykły radiator typu T3500 ale zawsze sobie świetnie radził.
  • #13 17140484
    M4RCINEK10
    Poziom 7  
    Przy sprawdzaniu RAMu znalazłem coś dziwnego. Mianowicie gdy wyciągne jakąś kość to nie daje to efektu. Lecz gdy wyciągne kość z przedostatniego slotu to zaświeca się dioda 1 i speaker wydaje sygnały dźwiękowe. Dzieje się tylko tak przy właśnie tym slocie. Próbowałem już przekładać kości na inne miejsca, odpalać bez kości i "przejeżdżać" cienkim metalowym narzędziem ale bez efektu. Zdziwiło mnie zachowanie komputera przy wyciągnięciu kości tylko z tego slotu :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem Dell Precision T3500, który po włączeniu nie wyświetla obrazu, a diody 3 i 4 świecą się, wentylatory działają na pełnych obrotach. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak sprawdzenie napięć na wtyczce ATX, reset BIOS-u, odłączenie dysków i pamięci RAM, a także sprawdzenie karty graficznej. Użytkownik próbował już resetu BIOS-u poprzez wyciągnięcie baterii, ale to nie przyniosło efektu. Wskazano, że diody 3 i 4 mogą sugerować problem z pamięcią RAM, co potwierdzają sygnały dźwiękowe przy wyciąganiu kości RAM z przedostatniego slotu. Użytkownik nie ma możliwości przetestowania innego procesora ani pamięci RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA