logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total Commanderem

Edward Pudaś 31 Mar 2018 08:24 1710 2
REKLAMA
  • #1 17139439
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Od niedawna pojawił się mi problem z mapowaniem dysków na domowym serwerze NAS Zyxel328. Jeszcze w ubiegłym tygodniu było wszystko OK a teraz jak próbuję zmapować dysk pod Total Commanderem to nie wykrywa NAS-a. (rys 02). Tyle, że też nie tak całkowicie, bo jak w oknie do mapowania dam "Przeglądaj" to nie widzi NAS-a, ale jak rozwinę menu folderów to tam widzę 2 dyski z NAS-a. I te dyski mogę mapować. (rys 03). Dla porównania załączam obraz z laptopa, gdzie jest również Win10 i tam nie ma problemów z widocznością urządzeń w sieci. (rys 04). Tam mogę mapować jako dyski wszystkie udostępniane foldery (rys 07).
    Być może sprawa wiąże się jakoś z otoczeniem sieciowym na moim kompie. Na laptopie jak widać na rys 05 jest widoczny i laptop i mój komp i NAS. U mnie widać tylko laptop a już mojego kompa ani NAS-a nie widać (rys 06).
    Robiłem reset ustawień sieciowych ale to nic nie zmieniło. Próbowałem przywrócić system do stanu sprzed tygodnia, ale nie udało się i wyrzucił komunikat o błędzie 0x80070005.
    Niedawno wykryłem że nie mogę udostępniać drukarki w sieci domowej dopóki mam włączonego Defendera. Po resecie ustawień sieciowych wygląda że już sprawa się poprawiłaPC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total CommanderemPC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total CommanderemPC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total CommanderemPC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total CommanderemPC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total CommanderemPC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total CommanderemPC desktop - Brak wykrycia NAS Zyxel328 pod Total Commanderem.
  • REKLAMA
  • #2 17141248
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Na desktopie jaki masz system?
    To tylko ślepy strzał, ale.... Czy nie masz przypadkiem ustanowionego połączenia sieciowego jako sieć publiczna?
  • #3 17143724
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    I na desktopie i na laptopie mam Win10 HP. Dlatego mnie to dziwi, że na jednym jest dobrze a na drugim źle. Sieć również jest ustawiona jako prywatna. Przestawiłem laptopa też na sieć Ethernet i tam dalej jest wszystko OK.
    Najbardziej mnie dziwi, że w otoczeniu sieciowym na desktopie jest widoczny tylko laptop ale, nie ma zaś NASA-a ani właśnie desktopa. Na laptopie z kolei widać wszystkie 3 urządzenia i co ciekawe mogę wejść na desktopa i przeglądać wszystkie udostępnione foldery :D
REKLAMA