logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus M2n-Sli Athlon 64 x2 6000 - Instalacja Windows i brak sterownika nośników

gothic77 31 Mar 2018 19:49 1137 10
REKLAMA
  • #1 17141126
    gothic77
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Witam.

Panowie... posiadam, a raczej składam sobie mało wymagający zestaw do podstawowych rzeczy, a problem polega, że w czasie instalacji systemu nie widzi mojego dysku twardego. Posiadam płytę główną - ASUS M2N-SLI REV 1.00G NVIDIA nForce 560 SLI MCP oraz Procesor AMD Athlon 64 x2 6000+ dual core 2 x 3GHz
    - instalacja Win 10, Win 8.1, czy też Win 8 i ten sam komunikat:

Asus M2n-Sli Athlon 64 x2 6000 - Instalacja Windows i brak sterownika nośników

Na płytę główną wgrałem ostatni bios jaki się pojawił do tej płyty głównej, zmieniłem również dysk na inny, ale nic to nie dało. Proszę o pomoc jak można to przejść... dysk jeden miał 1TB, a drugi 750GB. Dyski na SATA II...
  • REKLAMA
  • #2 17141146
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8270
    Cześć.
    Wejdź do BIOS -> Advanced -> Onboard Device Configuration -> NVRaid Configuration
    Jak masz ustawiony parametr RAID Enable? Spróbuj przełączyć i zobacz, czy wtedy instalator zadziała.

Teoretycznie ten chipset nie był już obsługiwany przez Win 8 i wyższe, ostatnie sterowniki dla niego były dla Win Vista, prawdopodobnie działały one też pod Win 7.
  • REKLAMA
  • #3 17141204
    gothic77
    Poziom 14  
    dt1 napisał:
    Cześć.
    Wejdź do BIOS -> Advanced -> Onboard Device Configuration -> NVRaid Configuration
    Jak masz ustawiony parametr RAID Enable? Spróbuj przełączyć i zobacz, czy wtedy instalator zadziała.

Teoretycznie ten chipset nie był już obsługiwany przez Win 8 i wyższe, ostatnie sterowniki dla niego były dla Win Vista, prawdopodobnie działały one też pod Win 7.

W czasie włączenia opcji RAID nie widzi dysku już w samym biosie.
    To kolega mnie zmartwił... Miałem wcześniej ten sam model płyty i nie było problemu z Win8, ale zapewne płyta sama była na innym chipsecie (?).

Nie ma możliwości jakoś tego ominięcia? Nie wiem... wgranie sterowników SATA np. w czasie instalacji systemu?
    - ew. wgrać Win Vista, Win 7 i na tym postawić Win8?
    - przejdzie coś takiego?

EDIT:
    Próba instalacji Win7 oraz Win Vista przebiega w ten sam sposób jak opisano na górze :) Załaduj sterownik... w czym problem w takim razie?
    - bios?
    - ustawienia?

Zamieszczam ustawienia w biosie jakie mam:

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17141487
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sterownik dla tego kontrolera jest na stronie producenta chipsetu, dla Windows Vista 32/64 bit. Można spróbować szczęścia z nowszym systemem (z siódemką prawie na pewno pójdzie, z nowszymi może być gorzej).

http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/6693/pl

To jest ogólna paczka sterowników dla tych chipsetów, ale można z niej wypakować również SATA DRIVER - prawdopodobnie również wersję potrzebną do instalacji. Na stronie Asusa w sterownikach dla Visty 64 jest również narzędzie do tworzenia dyskietki ze sterownikami, ale wymaga wypakowania na dyskietkę (chyba że da się to jakoś rozpakować bez posiadania FDD, ale nie próbowałem): http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/utils/NVIDIA_MakeDisk_xpvista.zip

Dodano po 1 [minuty]:

Próbujesz instalować system z pendrive USB? Też można dostać informacje, że nie znalazł dysku ze względu na brak sterownika USB, warto instalować z napędu optycznego.
  • REKLAMA
  • #5 17141976
    gothic77
    Poziom 14  
    dt1 napisał:
    Próbujesz instalować system z pendrive USB? Też można dostać informacje, że nie znalazł dysku ze względu na brak sterownika USB, warto instalować z napędu optycznego.

Tak, system instaluje z pena... jestem mocno zdziwiony, bo przerobiłem w swoim życiu 3 takie same płyty główne, ten sam model i na żadnym nie miałem czegoś takiego. Pisałem, że może miała inny chipset, ale przecież nie ma takiej fizycznej możliwości, to musiał być ten sam chipset. Zaraz dorwę jakiś napęd i zobaczę, co się stanie.

EDIT:
    Próba CD... podłączyłem nagrywarkę DVD i w czasie instalacji (początkowej) systemu Win7, a potem próba na Win8 kończy się tym, że w którymś momencie komp robi restart. Próba wgrania innego biosu (starszy) nic nie daje. Ręce mi już opadają, czym to może być spowodowane?
    - płyta?
    - procesor?
    - pamięci (do tej pory działały na innej płycie)

Ok pozmieniałem miejscami pamięci, bo mam w dualu i poszło (raz idzie, a drugim razem restart)... znalazłem opakowanie po starej płycie, co miałem wcześniej i jednak się okazuje, że była na innym chipsecie - NVIDIA nForce 500SLI i na niej nie miałem żadnych problemów, nawet z Win8. Próba instalacji sterowników SATA nic nie daje, bo nie wchodzi na takiej zasadzie, że w czasie wyboru sterownika z pena i podaniu katalogu, sama instalacja trwa w nieskończoność. Masakra jakaś...
  • Pomocny post
    #6 17142142
    dt1
    Admin grupy komputery
    gothic77 napisał:
    czym to może być spowodowane?
    - płyta?

Może. Zobacz czy kondensatory na niej wyglądają rozsądnie, szczególnie że na niej chyba ani jednego kondensatora polimerowego nie było. Do tego chipsety nVidia z tamtego okresu również bywały awaryjne. W takim wieku (bo młoda płyta to nie jest) jest możliwość takiej usterki.

gothic77 napisał:
    - procesor?

Mało prawdopodobne. Niektóre modele, które mogłyby działać na tej płycie miały wadę w postaci utracenia po czasie kontaktu rdzenia z IHS, a więc temperatury procesora były bardzo wysokie mimo prawidłowo zamontowanego chłodzenia. Ale to raczej poskutkowałoby wyłączeniem komputera po osiągnięciu krytycznej temperatury.

gothic77 napisał:
    - pamięci (do tej pory działały na innej płycie)

https://www.memtest86.com/download.htm odpowie Ci na to pytanie, warto to zrobić.

Do tego dochodzi zasilacz - jeśli jest to bardzo stary sprzęt albo zasilacz jest ogólnie niskiej jakości - to także może powodować problemy.
  • #7 17142175
    gothic77
    Poziom 14  
    Szczerze to ręce mi opadają, bo bawię się już drugi dzień, a zamiast, aby był jakiś postęp to go nie ma :)

Oleję tą płytę, bo jeżeli sprawia takie problemy to nie ma sensu się w to bawić.
    - kondensatory nie są wylane, ani spuchnięte

Zasilacz mam BE QUIET! 450W 43A, bo też była konieczna wymiana.
    - napięcia trzyma i to bym na swój chłopski rozum, wykluczył :)

Prośba do kolegi, aby na koniec tego tematu mi powiedział, bo ostatnio miałem również do czynienia z płytą - Gigabyte GA-MA69VM-S2, ale procesorem DualCore AMD Athlon 64 X2 Black Edition, 3216 MHz (16 x 201) 6400+, czy do tej płyty można wsadzić procesor Procesor AMD Athlon 64 x2 6000+ dual core 2 x 3GHz oraz pamięć fizyczna 4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) pamięci Patriot? Płyta też nie jest pierwszej świeżości i również miała problem ze sterownikami SATA, ale po wgraniu ostatniego biosu jaki wyszedł do niej, problem znikł i można było nawet zainstalować Win10 bez jęknięcia.
  • Pomocny post
    #8 17142192
    dt1
    Admin grupy komputery
    Model 6000+ jest na liście obsługiwanych:
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma69vm-s2_10#support-cpu

Z tym że jeśli to jest wersja 125W to sekcja zasilania CPU może się nieźle grzać.

Biorąc pod uwagę, że za 400zł można kupić komputer, który "niszczy" konfigurację na pół dekady starszych Athlonach, do tego pobiera połowę prądu i praktycznie go nie słychać, czy nie lepiej byłoby pozbyć się wszystkich gratów i coś takiego kupić? Jako że to nie sekcja zakupowa to tylko numer aukcji podam - 7260887952 - jest tam zestaw na I3 II gen, 4GB RAM, HDD 500GB w obudowie tower (co daje pewne, chociaż również ograniczone możliwości modernizacji). Do tego akurat ten konkretny sprzęt posiada już SATA III (miło ukłon w stronę SSD) i USB 3.
  • #9 17142207
    gothic77
    Poziom 14  
    dt1 napisał:
    Model 6000+ jest na liście obsługiwanych:
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma69vm-s2_10#support-cpu

Z tym że jeśli to jest wersja 125W to sekcja zasilania CPU może się nieźle grzać.

Biorąc pod uwagę, że za 400zł można kupić komputer, który "niszczy" konfigurację na pół dekady starszych Athlonach, do tego pobiera połowę prądu i praktycznie go nie słychać, czy nie lepiej byłoby pozbyć się wszystkich gratów i coś takiego kupić? Jako że to nie sekcja zakupowa to tylko numer aukcji podam - 7260887952 - jest tam zestaw na I3 II gen, 4GB RAM, HDD 500GB w obudowie tower (co daje pewne, chociaż również ograniczone możliwości modernizacji). Do tego akurat ten konkretny sprzęt posiada już SATA III (miło ukłon w stronę SSD) i USB 3.

Z tego, co lecę po oznaczeniu procesora - ADX6000IAA6CZ to wer. 125W
    - rozumiem kolegę, ale problem jest taki, że owy procesor mam za 20zł., pamięci zostały mi moje ze starego sprzętu, a ew. płytę główną Gigabyte GA-MA69VM-S2 mogę mieć w granicy 40zł. to w sumie śmieszne pieniądze, a komputer będzie przekazany pewnej osobie, która siedzi na całkiem epokowym sprzęcie, a korzysta jedynie z internetu i arkuszy jak Word, Excel :)
  • #10 17142239
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wciąż na miejscu osoby, która będzie z tego korzystać wolałbym kupić coś 7128072503 (w obudowie, gdzie rozbudowa jest ciut bardziej utrudniona).

Po pierwsze nawet do internetu wolałbym mieć już coś wydajniejszego (na tym A64X2 już ciężko filmy na YT oglądać, chyba że jest doposażony w dobrą grafikę - i na pewno nie jest to zintegrowane ATI X1200 z płyty głównej). Złom w postaci płyt głównych, zasilacza, karty graficznej, dysku twardego i pamięci RAM po sprzedaniu jakąś kasę przyniosą, a w efekcie ma się sprzęt, który jest sporo wydajniejszy, sporo cichszy, żrący sporo mniej prądu i na gwarancji sprzedawcy, a do tego z COA Windows 7 :) Skoro już robić komuś modernizację, to nie na dziesięcioletni sprzęt :)

Ta płyta, na której chcesz to złożyć też nie jest fantastyczna, nie grzeszy wielką bezawaryjnością i swoje lata też już ma. No ale jak lubisz rzeźbić w takim czymś... :)
  • #11 17142647
    gothic77
    Poziom 14  
    dt1 napisał:
    Wciąż na miejscu osoby, która będzie z tego korzystać wolałbym kupić coś 7128072503 (w obudowie, gdzie rozbudowa jest ciut bardziej utrudniona).

Po pierwsze nawet do internetu wolałbym mieć już coś wydajniejszego (na tym A64X2 już ciężko filmy na YT oglądać, chyba że jest doposażony w dobrą grafikę - i na pewno nie jest to zintegrowane ATI X1200 z płyty głównej). Złom w postaci płyt głównych, zasilacza, karty graficznej, dysku twardego i pamięci RAM po sprzedaniu jakąś kasę przyniosą, a w efekcie ma się sprzęt, który jest sporo wydajniejszy, sporo cichszy, żrący sporo mniej prądu i na gwarancji sprzedawcy, a do tego z COA Windows 7 :) Skoro już robić komuś modernizację, to nie na dziesięcioletni sprzęt :)

Ta płyta, na której chcesz to złożyć też nie jest fantastyczna, nie grzeszy wielką bezawaryjnością i swoje lata też już ma. No ale jak lubisz rzeźbić w takim czymś... :)

Chwila reflaksji i zastanowienia... ma kolega rację. W sumie za śmieszne pieniądze można kupić płytę + procesor z pamięciami i3, i5 i nie będzie problemu :)

Z góry bardzo dziękuję za rzeczowe informację.
    Pozdrawiam!

Dodano po 54 [sekundy]:

Kupno i3, i5...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows na płycie głównej ASUS M2N-SLI z procesorem AMD Athlon 64 x2 6000+. Podczas instalacji systemu, dysk twardy nie jest wykrywany, mimo aktualizacji BIOS i próby z różnymi dyskami SATA II. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym zmianę ustawień BIOS, instalację starszych systemów (Windows Vista, 7) oraz wgranie sterowników SATA. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień RAID w BIOS, pobranie sterowników z strony producenta oraz użycie napędu optycznego zamiast USB do instalacji. Użytkownik odkrył, że problem może być związany z chipsetem płyty głównej, a także rozważa wymianę sprzętu na nowszy, bardziej wydajny zestaw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA