logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie zabezpieczy sprzęt przed wyłączeniem prądu w bloku?

Kamilus1996 03 Kwi 2018 11:40 990 7
REKLAMA
  • #1 17145893
    Kamilus1996
    Poziom 3  
    Witam otóż mam problem związany z prądem mianowicie są u nas kable aluminiowe i bywa często tak że w bloku jest przeciążenie na linii i światło gaśnie a mam urządzenia takie jak Play które mogą się uszkodzić i moje pytanie jest następujące czy jest jakieś urządzenie które po wyłączeniu da mi czas na poprawne wyłączenie sprzętu ? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17145914
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Najlepszym rozwiązaniem jest odpowiednio dobrany zasilacz awaryjny UPS.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17145936
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17145949
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Doprowadzenie instalacji swoją drogą.

Autor tematu prosił o zasugerowanie urządzania do podtrzymania zasilania w celu poprawnego wyłączenia sprzętu.

Niemniej, powinienem zasugerować doprowadzenie instalacji do porządku. Biję się w pierś i przepraszam.

Priorytetem faktycznie jest doprowadzenie instalacji elektrycznej do pełnej sprawności.
  • REKLAMA
  • #5 17145951
    Kamilus1996
    Poziom 3  
    Ale ten zasilacz jest pomocą doraźną a na wsi nie ma zarządcy cała instalacja jest podłączona pod jedną kostkę która się ciągle pali także jak za dużo osób naraz włączy urządzenia to się przegrzewa
  • #6 17145976
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Kamilus1996 napisał:
    Ale ten zasilacz jest pomocą doraźną a na wsi nie ma zarządcy

Zarządcą jest dystrybutor energii i pora zmusić go do działania.
  • REKLAMA
  • #7 17147797
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    retrofood napisał:
    icosie napisał:

Najlepszym rozwiązaniem jest odpowiednio dobrany zasilacz awaryjny UPS.

Bzdura. Najlepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie do porządku instalacji elektrycznej. W mieszkaniu jest to obowiązek lokatora, poza mieszkaniem - zarządcy budynku.

Najpierw trzeba zapytać autora co znaczy "jest przeciążenie na linii i światło gaśnie".
  • #8 17148784
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3552
    Kamilus1996 napisał:
    Witam otóż mam problem związany z prądem mianowicie są u nas kable aluminiowe i bywa często tak że w bloku jest przeciążenie na linii i światło gaśnie a mam urządzenia takie jak Play które mogą się uszkodzić
    Od wyłączenia, spadku napięcia urządzenia się nie uszkodzą.
    W bloku może być to objaw uszkodzenia "zera” w WLZ.
    Będzie znacznie zawyżone napięcie - to może uszkodzić różne urządzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia sprzętu elektronicznego przed wyłączeniem prądu w bloku, gdzie występują przeciążenia linii z powodu aluminiowych kabli. Użytkownicy sugerują zastosowanie zasilacza awaryjnego UPS jako rozwiązania, jednak zwracają uwagę, że niektóre modele UPS mogą nie wykrywać niskiego poboru mocy, co prowadzi do ich przejścia w tryb uśpienia. Podkreślono również konieczność poprawy instalacji elektrycznej, aby uniknąć problemów z przeciążeniem. Wskazano na możliwość uszkodzenia urządzeń w wyniku nieprawidłowego napięcia w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA