logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do diagnozy OBDII?? Który schemat wybrać k,l-line??

djbarti 19 Sie 2005 09:58 27485 11
REKLAMA
  • #1 1746433
    djbarti
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam serdecznie. Mam jeden dość poważny dylemat, ponieważ chciałem sobie złożyć czytnik kodów błędu w standardzie OBD. Na elektrodzie, to temat doskonale znany. Posiadam masę schematów z tymi interfejsami, które znalazłem na Elektrodzie, tylko nie wiem który wybrać. Mój dylemat tkwi w tym, iż znalazłem schematy z wyprowadzoną jedną linią K, jak i również z liniami K i L. Który schemat powinienem wybrać?? Moim zdaniem jeśli robić, to raz a pożadnie, a bezsensu jest tworzenie 10-ciu interfejsów, w którym czegoś będzie brakowało. Dlatego proszę doradźcie, ewentualnie umieście schemat według którego powinienem złożyć taki interfejs. Czy obydwie linie K i L są istotnie i dlaczego większość schematów opiera się tylko o linię K??
    Pozdrawiam i czekam na ewentualne sugestie i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1746590
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Do jakiego samochodu i programu?
  • #3 1746844
    djbarti
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o program, to myślałem o VAG-u, itp.A co do aut, to chciałbym mieć jak najszersze pole do popisu, napewno grupa VW, ale Opel, Ford, BMW, Renault itd. Dzięki śliczne za zainteresowanie się tematem.... :-)
  • REKLAMA
  • #4 1746887
    diag
    Poziom 29  
    Do starych Opli inny interfejs, do VW inny i inny program. Jak coś ma byc do wszystkiego to jest do niczego.
  • #5 1747014
    djbarti
    Poziom 14  
    No to zajmijmy się narazie Grupą VW... ?? Co w takim razie polecasz...?? Według jakiego schematu powinienem się kierować no i co z tymi dwiema liniami K i L??
  • #6 1747058
    diag
    Poziom 29  
    W starszych VW potrzeba K i L, w nowszych tylko K.
  • REKLAMA
  • #7 1747152
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Właśnie sobie robię to spakowane ZIP-em zasięgnięte z obd2.pl.
    Dodatkowo dorzucaa alternatywne schematy no i jeszcze jeden do motoroli hc05. Szkoda, że na obd2.pl oprócz płytki nie udostępnili schematu, bo płytka ta jest do poprawki (owa poprawka jest już naniesiona w ZIP-ie).
    Załączniki:
    • Interfejs immo motoroli hc05.pdf (42.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Płytka i elementy OBD II na MAX 232.zip (62.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat do diagnozy OBDII?? Który schemat wybrać k,l-line?? 1 schemat interface OBD II.gif (8.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2 schemat interface OBD II.pdf (58.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1747171
    djbarti
    Poziom 14  
    Ogromne dzięki Jafo, za załączone schemaciki. Tylko miło byłoby, jeśli opisałbyś wyjścia, tzn. 12+, K-line, "-" oraz ewent L-line, jeśli jest zawarty w schemacie... Gorąco pozdrawiam i czekam na kolejne posty...
  • Pomocny post
    #9 1747196
    JAFO
    Poziom 25  
    Zaznaczone wyjścia.
    Załączniki:
    • Schemat do diagnozy OBDII?? Który schemat wybrać k,l-line?? wzór płytki OBD II.JPG (38.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1756021
    djbarti
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanko, jak i czy mozna ewentualnie sprawdzić poprawność interfejsu bez auta?? Jeśli jest jakiś sposób, to proszę o podanie Mi go... z góry ślicznie dziękuje...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 1757809
    JAFO
    Poziom 25  
    No problem.
    O ile to możliwe, to zawsze bez punktów.

Zauważ, że jest tam napisane, że interfejs trzeba zasilić +12V i masą.
    No i oczywiście programem VAG-COM.
    Załączniki:
    • Testowanie interfejsu-pdf.zip (125.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4968432
    hildek
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Troszke stary, zapomniany temat, ale mam pytanko. Ktory z tych schematow jest najlepszy? Ktos robil wszyskie? Widze, ze sa roznice i sie zastanawiam, ktory najefektywniej sygnal przetwarza?

Ewentualnie jakbym mogl prosic o sprawdzony dzialajacy schemat z sama lina K.

Z gory dzieki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego schematu interfejsu do diagnostyki OBDII, ze szczególnym uwzględnieniem linii K i L. W starszych modelach samochodów, zwłaszcza grupy VW, stosuje się zarówno linię K, jak i L, natomiast w nowszych pojazdach wystarcza tylko linia K. Interfejsy dedykowane różnym markom i modelom (np. Opel, VW, Ford, BMW, Renault) różnią się, co utrudnia stworzenie uniwersalnego rozwiązania. Zaleca się wybór schematu zgodnego z konkretną grupą pojazdów, np. VW. W dyskusji pojawiły się także informacje o dostępnych schematach i poprawkach do płytek, m.in. z serwisu obd2.pl, oraz o konieczności zasilania interfejsu napięciem +12V i masą. Poruszono również temat testowania poprawności interfejsu bez podłączania do samochodu, co wymaga odpowiedniego oprogramowania, np. VAG-COM. Wątpliwości dotyczące wyboru najlepszego schematu z samą linią K pozostają aktualne, a użytkownicy poszukują sprawdzonych, efektywnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA