logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba SATELLITE C855-1MW - Jakie części wymienić za 1000-1200 zł?

GoguCmaz 06 Kwi 2018 12:03 834 6
REKLAMA
  • #1 17152191
    GoguCmaz
    Poziom 2  
    Witam chciał bym się zapytać czy jest możliwość upgrade mojego laptopa ponieważ nie mam zbytnio funduszy na zakup nowego, lecz jestem przeznaczyć kwotę powiedzmy 1000/1200 zł na jakieś nowe częsci do niego czy coś w tym stylu.
    Laptop ma mi służyć głównie do tworzenia grafiki(PhotoShop), Grania w tytuły takie jak cs go, hurtworld, minecraft bez lagów.
    Czy jesteście w stanie mi doradzić co mógł bym w nim wymienić czy wgl jest to możliwe.
    Tutaj specyfikacja:
    Spoiler:

Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7600) (7600.win7_gdr.150318-1623)
    Language: Polish (Regional Setting: Polish)
    System Manufacturer: TOSHIBA
    System Model: SATELLITE C855-1MW
    BIOS: InsydeH2O Version 03.72.011.60
    Processor: Intel(R) Pentium(R) CPU B950 @ 2.10GHz (2 CPUs), ~2.1GHz
    Memory: 4096MB RAM
    Available OS Memory: 3986MB RAM
    Page File: 3741MB used, 4228MB available
    Windows Dir: C:\Windows
    DirectX Version: DirectX 11
    DX Setup Parameters: Not found
    User DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    DWM DPI Scaling: Disabled

Card name: Intel(R) HD Graphics
    Manufacturer: Intel Corporation
    Chip type: Intel(R) HD Graphics Family
    DAC type: Internal
    Device Key: Enum\PCI\VEN_8086&DEV_0106&SUBSYS_FB301179&REV_09
    Display Memory: 1696 MB
    Dedicated Memory: 64 MB
    Shared Memory: 1632 MB
    Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
    Monitor Name: Rodzajowy monitor PnP
    Monitor Model: LG TV
    Monitor Id: GSM0001
    Native Mode: 1920 x 1080(p) (60.000Hz)
    Output Type: HDMI
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17152276
    GoguCmaz
    Poziom 2  
    Rozumiem, lecz chodziło mi o bardziej obszerną odpowiedz, tzn jaki najlepiej cpu pod tego lapka i wymagania takie jak napisałem oraz czy jest w stanie dołożyć do niego ram.
  • Pomocny post
    #4 17152292
    Samaelvonhell
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jedyne co można zmienić w laptopie by odczuć jakąkolwiek różnicę to dysk na SSD. Reszta to jest śmieszna niezależnie czy procesor to pentium czy laptopowe i7 które nawet koło normalnego i7 nie leżało. Co więcej zmieniając procesor na mocniejszy ryzykujesz, że przetwornice na płycie nie wyrobią większego poboru prądu i/lub ten tyci radiatorek nie wyrobi z odprowadzaniem ciepła.
    Kolejna kwestia, laptopy nie są ani do grania ani do obróbki grafiki, to sprzęciki mobilne do przeglądania internetu i tworzenia dokumentów, w jakimkolwiek innym zastosowaniu to strata czasu i nerwów.
    Fizyki nie oszukasz, laptop pobiera sobie ze 40W a najsłabszy normalny komputer ze 200W a to ta moc pobrana (-strata) przetwarzana jest wszak na jakąś moc obliczeniową sprzętu.
    Za 1000/1200zł złożysz lub kupisz poleasingowy normalny komputer z np .i5 3-ciej generacji.
  • REKLAMA
  • #5 17152293
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Co ja Ci mogę podać, skoro od producenta można uzyskać, a jakże "kolor obudowy szlachetnej czerni ze wzorem krzyżujących się linii" ! ! !, podczas, gdy nie podał nawet modelu chipsetu.
    http://www.toshiba.pl/discontinued-products/satellite-c855-1mw/
    Zamieść 3cią zakładkę CPU-Z.
    Oczywiście rozbudowa CPU na własne ryzyko bez wsparcia producenta.
    To bardziej w takie "buty" wchodzisz, nic pewnego - uprgrade na własną odpowiedzialność.
    Co do RAM Toshiba napisała:
    rozbudowa: 2 × memory slot (to jest niby po polsku).
    Otrzymaliśmy za to info o FSB = 1333MHz. To już coś mówi.
    Myślę, że sens będzie miał Core i5-3320M, niestety nie widzę w sieci śladu by ktoś tego próbował. Możesz być pierwszy.
  • #6 17152299
    GoguCmaz
    Poziom 2  
    Samaelvonhell napisał:
    Jedyne co można zmienić w laptopie by odczuć jakąkolwiek różnicę to dysk na SSD. Reszta to jest śmieszna niezależnie czy procesor to pentium czy laptopowe i7 które nawet koło normalnego i7 nie leżało. Co więcej zmieniając procesor na mocniejszy ryzykujesz, że przetwornice na płycie nie wyrobią większego poboru prądu i/lub ten tyci radiatorek nie wyrobi z odprowadzaniem ciepła.
    Kolejna kwestia, laptopy nie są ani do grania ani do obróbki grafiki, to sprzęciki mobilne do przeglądania internetu i tworzenia dokumentów, w jakimkolwiek innym zastosowaniu to strata czasu i nerwów.
    Fizyki nie oszukasz, laptop pobiera sobie ze 40W a najsłabszy normalny komputer ze 200W a to ta moc pobrana (-strata) przetwarzana jest wszak na jakąś moc obliczeniową sprzętu.
    Za 1000/1200zł złożysz lub kupisz poleasingowy normalny komputer z np .i5 3-ciej generacji.

Czyli lepiej mnie wyjdzie zwiezienie starego komputera którego w obecnej chwili nie mam by napisać jego specyfikacje i w nim wymienienie podzespołów, jeśli tak to twoja wypowiedz była dla mnie bardzo pomocna dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 17152317
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Samaelvonhell napisał:
    Co więcej zmieniając procesor na mocniejszy ryzykujesz, że przetwornice na płycie nie wyrobią większego poboru prądu i/lub ten tyci radiatorek nie wyrobi z odprowadzaniem ciepła.

Nie widziałeś linka? Tam większość CPU ma TDP 35W.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje możliwości modernizacji laptopa Toshiba Satellite C855-1MW w budżecie 1000-1200 zł, aby poprawić wydajność w programach graficznych (Photoshop) oraz grach (CS:GO, Hurtworld, Minecraft). Odpowiedzi sugerują, że jedyną znaczącą zmianą, która przyniesie poprawę, jest wymiana dysku na SSD. Zmiana procesora może być ryzykowna z powodu ograniczeń zasilania i chłodzenia. Wskazano, że laptopy nie są optymalne do gier i obróbki grafiki, a lepszym rozwiązaniem może być zakup poleasingowego komputera stacjonarnego z procesorem i5 3. generacji. Użytkownik rozważa również możliwość modernizacji innego komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA