logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony 25 cali - wyłącza się obraz po kilku minutach, dźwięk działa. Co robić?

CrMo 20 Sie 2005 00:30 1494 10
REKLAMA
  • #1 1748738
    CrMo
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    wiec ma tv sony (ma czyba z 13 lat ale ejst niezły jak na tamte czasy... ) lecz problmem jest to że po jakimś czasie (kilka minut) po odpaleniu telewizora wylącza się całkowicie obraz, kiedys robil się czarno buaiały obraz a teraz przerodziło się to w całkowite wylączenie, nie moge wam powiedsziec jaki to mogel bo aktualnie tv est w serwicsie ale kolesie z serwisu mówią ze sie nie da naprawić :( poradciez coś....
    wpadłem na pomysł popsutej lampy od kineskopa ale ona niby dziła (świeci)

Dodano po 11 [minuty]:

1.jest dzwięk ( w sensie fonii)
    2. jest ten słynny odgłos z telewizora kineskopowiego (po 13 latach ejst HOLERNIE uciązliwy bo starsznie piszczy a ja jakoś jeste wyczulony negatywnie na wysokie tony...
    3. gdzieś tam czytałem ze bez pomiarów w televizoze nic sie nei da zrobić, a jak niby do holery ma sprawdzić czy do kineskopu dochodzi kilka tysiecy volt e? nei ma voltomierza który by wytrzymał coś takeigo :/

Dodano po 35 [sekundy]:

p.s pytanko - co to jest trafopowielacz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1748832
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    1. zmień serwisantów jak nie moga określić co jest uszkodzone.
    2. trafopowielacz - element integrujący w swojej strukturze transformator wysokiego napięcia, powielacz i najcześciej (choć nie zawsze) zespół potencjometrów ostrość, napiecie siatki drugiej.
  • REKLAMA
  • #3 1748856
    CrMo
    Poziom 17  
    ale to juz jest chyba 3 serwisant (i serwis) z zędu!
  • Pomocny post
    #4 1748871
    zdzich42
    Poziom 41  
    Jesteś z Krakowa? Jeśli tak pogadaj z useren Stef.
  • #5 1748883
    CrMo
    Poziom 17  
    jestem z kKakowa :D a co to z user? dlaczeg warto kontaktowac się z nim?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1748919
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Oj kolego, widze ze pojecie o budowie tv masz raczej mierne. Przedwszystkim zeby Ci pomoc to musimy wiedziec jaki to model - moze zgadne: 25T1K (lub podobny?). Otoz po primo:
    znajac model tv poszukaj na forum co mozna zrobic (jakie byly usterki, a noz ktos taka mial...)
    po sekundo: kolesie pewnie zauwazyli ze nie masz pojecia o tv i beda kaske chcieli wyrwac (wieksza niz normalnie by wzieli)
    po tercjo :
    trafopowielacz to taki element w ktorego sklad wchodzi transformator w.n. (wysokiego napiecia) oraz powielacz diodowy ktory ma za zadanie wytworzenie wysokiego napiecia (rzedu tysiecy woltow, ale o niskiej mocy) zasilajacego kineskop - i wlasnie to napiecie jak najbardziej mozna zmierzyc (sa specjalne mierniki)- -ale najprosciej jest zbadac czy to napiecie wystepuje (np. ja zrobilem z kawalka kabla koncentrycznego i dwoch ledow - przyklada sie do trafopowielacza i albo swieci jedna z diod- dobre albo zadna - nie dobre). Trafopowielacz nie tylko wytwarza w.n. ale rownierz od niego czesciowo zalezy odchylanie strumienia elektronow w kineskopie, jego skupienie itd. No coz trafopowielacz i tranzystor nim sterujacy (klucz) to dwa glowne elementy toru swiecenia i odchylania lampy kineskopowej.
    Pozdrawiam

PS. Nie wiem co jest ale jak wczoraj napisalem tego posta to nic przedemna nie bylo (tzn nie bylo wiecej postow) a dzis jak patrze to co widze? Czyzby byl temat zdublowany a podem moderatorzy scalili? Nie wiem...
  • REKLAMA
  • #7 1749516
    CrMo
    Poziom 17  
    nie mam pojecia o tv bo sie tym nei interesuje... zajmuje sie tylko wzmacniaczami etc.... jedyne co wiem o budowie tv to ylko na jakaiej zasadzie wyswieltany jest obraz i ze do kineskopu dochodzi kilka tysiecy wolt i to wszytko :D ale to nie odemnei wyłudza tylko od starszego :) bo to on oddał to .
    mówie ze modelu narazie nie znam poniewaz jest tv w naprawie... jak bede go miec w domu to powiem jak model
    pzdr
  • Pomocny post
    #8 1750928
    zdzich42
    Poziom 41  
    Polecany Ci Stef prowadzi działalność naprawa sprzętu RTV. Fachowiec dobry więc może pomoże.
  • #9 1751287
    CrMo
    Poziom 17  
    zastanawiam sie nad wymiana trafopowielacza (nieiwele to kosztuje bo tylko okolo 25 zeta... ale ne wiem po co i czy to coś da...) no ale jakos to tzreba naprawić.. bo szkoda na straty spisywac tv sony 25 cali trinitrona :/
  • #10 1751726
    zdzich42
    Poziom 41  
    Nie sądzę zeby to była wina trafopowielacza.
  • #11 1756003
    CrMo
    Poziom 17  
    no piszcie coś co sie mogło tam zwalić no

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora Sony 25 cali, prawdopodobnie kineskopowego i około 13 lat starego, zgłasza problem z zanikiem obrazu po kilku minutach pracy, przy jednoczesnym zachowaniu dźwięku. Obraz początkowo był czarno-biały, a obecnie całkowicie znika. Serwisy naprawcze diagnozują usterkę jako nie do naprawy, jednak użytkownik nie zna dokładnego modelu telewizora, gdyż jest on obecnie w serwisie. W dyskusji wyjaśniono, że trafopowielacz to element łączący transformator wysokiego napięcia i powielacz diodowy, generujący wysokie napięcie potrzebne do zasilania kineskopu. Pomiar tego napięcia jest możliwy za pomocą specjalistycznych mierników lub prostych testów z diodami LED. Sugerowano poszukiwanie informacji o modelu telewizora i ewentualnych typowych usterkach na forach oraz konsultację z doświadczonym serwisantem RTV. Wątpliwości co do uszkodzenia trafopowielacza zostały wyrażone, a koszt jego wymiany oceniono na około 25 zł. Problem może wymagać dokładniejszej diagnostyki, gdyż bez znajomości modelu i pomiarów trudno wskazać przyczynę zaniku obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA