logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pamięć zamiast PCF8571P w telewizorze PHILIPS 27CE4590/02R?

gracus7 21 Sie 2005 00:29 1265 5
REKLAMA
  • #1 1751177
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    witam!
    mam telewizorek starszej daty PHILIPS 27CE4590/02R telewizorek działał dobrze do czasu gdy na czas remontu mieszkania został wyłaczony z zasilania! po około miesiącu został włączony i było słychać tylko fonie a obraz ciemny ale okazało sie że wystarczy rozjaśnić obraz pilotem i wszystko gra! i tak za każdym razem po wyłączeniu i włączeniu nie trzymał w pamięci ustawień obrazu! kiedy juz chciałem sie za niego wziąść to wszystko wróciło do normy i pamiętał wszystko! lecz nagle po tygodniu nie chce sie włączyć tzn świeci dioda zasilania ale obraz ciemny foni nie ma i na wyświetlaczach też nic nie ma! zacząłem poszukiwania i doszedłem że na procesorze od wyświetlacza nie ma napięcia 5V SDA idąc po kolei doszedłem do dwóch pamięci i po odłaczeniu 5 pinu jednej z nich po włączeniu telewizor startuje tylko znów trzeba rozjaśnic obraz!
    pamięć obciąża SDA i chciałbym ją wymienić lecz obawiam sie że jej nie dostanę czy mogę wstawić zwykłą i jaką zamiast PCF8571P zaznaczam że są tam dwa takie układy równoległe
    w czasie oględzin zauważyłem ze znajdujący się w poblizu pamięci akumulatorek 1,2V wylał i wszystko było mokre łącznie z nóżkami pamięci! ale po sprawdzeniu miernikiem wykazał sprawność napięcia
    proszę o wskazówki jaką pamięć dostpną mogę podstawić i czy może ona być czysta czy musi być zaprogramowana wcześniej???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1751467
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Przed wymianą pamięci koniecznie oczyśc dokładnie płytkę i wymień akumulatorek na nowy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1751482
    gracus7
    Poziom 26  
    no fajnie ale teraz nie wiem czy może nie lepiej będzie kupić od razu dwie na wymiane!
    ale nic nie piszecie czy ona musiz być zaprogramowana czy wystarczy ją tak normalnie podmienić i procesor sam sobie to ustawi?
    a czym ta pamięć sie różni od np 2408 bo taka mam w domu i jeszcze dzisiaj bym to poskładał gdyby mogła być a tak pudło postoi mi z tydzień zanim mi przyślą tą oryginalna !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1751538
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Musisz miec oryginalną,nie trzeba jej programować,zakładasz i tv powinien odpalić.
  • #6 1978285
    gracus7
    Poziom 26  
    a więc kupiłem nowa oryginalną pamięć i akumulatorek i po wymianie telewizorek ruszył i chodzi jak trzeba!!! koszt części to 30zł

temat uważam za zamknięty
REKLAMA