No niestety, model nie dosyć, że świeży to jeszcze mało popularny i nie z najwyższej półki...
Ale widać jakieś firmware już się znalazło.
Na szczęście udało mi się doprowadzić go do używalności bez wgrywania niczego, ba, nawet bez przywracania ustawień fabrycznych.
Po prostu próbowałem uruchomić go w trybie awaryjnym. Gdy był włączony, z widocznym wiadomym komunikatem o "COTA Data..." przytrzymałem przycisk zasilania, po ukazaniu się okienka z wyborem wyłączenia telefony, bądź jego uruchomienia ponownie, przytrzymałem chwilę opcję "Uruchom ponownie" aż do momentu pokazania się komunikatu o uruchomieniu w trybie awaryjnym, co co oczywiście potwierdziłem.
Nie pamiętam już, czy telefon od razu się uruchomił do systemu, czy też musiałem szybko zdążyć wklepać kod PIN do uruchomienia, czy też raz jeszcze powtarzać procedurę z trybem awaryjnym... ale koniec końców włączył się normalny system, bez tego irytującego błędu. Byłem w stanie połączyć się z WiFi i zaktualizować oprogramowanie (pokazała się stosowna informacja), telefon uruchomił się ponownie i póki co działa jak natura chciała.