Rariusz napisał: Witam,
Krzysiekosielec napisał: ustawiam np 5 v silnik się ustawia puszczam przycisk i silnik się ustawia ( tutaj ma być zapisana wartość z potencjometru silnika) jako jego minimalna wartość czyli mam sterownie od tego punktu w zakresie silnika a na potencjometrze dalej sterownie od 0 do 10 v .
1. Czy ta
minimalna wartość to jest u Ciebie coś na zasadzie bazowania ? punktu zerowgo w maszynach CNC?.
2. Na potencjometrze masz sterowanie 0-10V więc zapamiętana wartość 5V to moim zdaniem będzie offset.
Opisz proszę jeszcze raz dokładnie w punktach jak ma wyglądać przebieg procesu.
Pozdrawiam,
1. Załączam silnik plc start programu
2. Za pomocą potencjometru ustawiam położenie silnika
3. Włączam tryb kalibracji wciskając przycisk ustawiam położenie silnika od której będzie silnik czytał jako jego minimum
4 puszcam przycisk silnik zapisuje położenie swoje jako jego min
5 sterownie z potencjometru działa tak samo jak punkt 1 tylko że na zakresie ustawione min silnika do jego wartości max 10 v za pomocą potencjometru gdzie mam zakres od 1 do 10 v
Myślę że wystarczy tyle opisu
Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]: Markos80 napisał: Ja to rozumiem tak, że potencjometr sterujący jest zawsze ten sam, raz skalibrowany i masz to wpisane na stałe.
Zmieniają się potencjometry przypisane do silników. Zgadza się?
Jeśli tak, to w miejscach, gdzie skalujesz wartość z potencjometru silnika, zamiast wartości stałych wstaw pola z jakiegoś DB, z podtrzymaniem retentive.
Kalibrację tych pól przeprowadzisz tak, jak wcześniej proponowałem. Dodatkowo na czas kalibracji powinieneś rozszerzać zakres do pełnego.
Zmienne do potencjometrów obsługujesz jako INT, a zadeklarowany obszar masz MD (czyli DINT) niby konwersja, automatycznie załatwia sprawę, ale np.: MD0 nachodzi na MD2, więc mogą powstać nieoczekiwane problemy, jeśli gdzieś nie zastosujesz konwersji.
Lepiej przejść całkiem na REAL, tylko musisz pamiętać, że wtedy porównanie dwóch wartości z potencjometrów powinno mieć histerezę.
Potencjometr sterujący mam ten sam zgadza się.
Potencjometr do silnika też mam 1 z niego odczytuję położenie silnika i steruje nim .
Co to jest DB z podtrzymanie rententive ?
Nie ma żadnego bloku co zapiszę mi tylko wartość z potencjometru silnika po norm x ? Musi być a jak dam mu reset to się usunie i będę mógł ustawić 2 raz