logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować ruter Winstars WS-WN513N2 do wzmocnienia sieci?

Piotr_PPPP 18 Maj 2018 12:38 705 6
REKLAMA
  • #1 17227216
    Piotr_PPPP
    Poziom 6  
    Męczę się od kilku dni z ruterem WS-WN513N2. Chce go ustawić tak żeby moją aktualną sieć (którą dostaję od właściciela mieszkania) wzmocnić na swoje mieszkanie ,ale tak by tworzyła się osoba sieć np. Dom_Wzmocniona. Problem jest taki ,że jak już mi się uda to jakoś zrobić to po jakimś czasie wywala wszystko razem z siecią wzmacnianą wtedy muszę odłączyć ruter by wróciło wszystko. Chce pozbyć się zakłóceń dlatego proszę o pomoc tak żeby było jak najwydajniej. Próbowałem jeszcze tak, żeby pod adresem 192.168.0.1 była konfiguracja rutera (sieci wzmacnianej) a pod 192.168.0.2 była konfiguracja tego rutera. Bo miałem problem jak udało mi się skonfigurować ,że jak udawałem się pod adres 192.168.0.1 nie mogłem już nic zmienić na ruterze bo zasłaniała to konifguracja rutera do którego nie mam dostępu. Przepraszam ,że tak chaotycznie napisane ,ale nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć. Czytałem już podobne tematy i żadna konfiguracja nie działa tak jak powinna.
  • REKLAMA
  • #2 17227648
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Witaj. Opis zdecydowanie chaotyczny. Czy do sieci właściciela mieszkania możesz podłączyć się kablem, czy masz dostęp jedynie przez WiFi? W pierwszym wariancie (kabel) trzeba Twoje urządzenie skonfigurować jako access point, w drugim (WiFi) jako repeater. Pierwszy wariant jest bardziej niezawodny i wydajny.
  • REKLAMA
  • #3 17229037
    Piotr_PPPP
    Poziom 6  
    Mam dostęp tylko przez wifi i coraz gorzej chodzi ten internet chciałem wzmocnić tą sieć tym właśnie ruterem ,ale nie tworząc sieci z tą samą nazwą a nową własną.
  • REKLAMA
  • #4 17229123
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie będzie to niezawodne rozwiązanie. No ale wyboru nie masz. Znalazłem instrukcję w załączniku - wygląda na prawidłową, zwróć tylko uwagę, żeby na routerze Winstars ustawić adres IP, który będzie kolidował z adresem głównego routera i który nie będzie kolidował z adresami przydzielanymi przez DHCP głównego routera.
    Załączniki:
    • instrukcja_ustawienia_trybu_pracy_jako_repeater.pdf (353.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17229279
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @Piotr_PPPP
    Najpierw skan otoczenia sieciowego InSSIDerem v2/Home a potem zobaczymy czy jest sens się w cokolwiek bawić.
    Proszę wykonać skan i tu go zamieścić.
  • #6 17229388
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sens będzie zawsze w przypadku, gdy Autor ma dostęp do sieci i będzie w stanie skutecznie się z nią połączyć swoim repeaterem, nawet jeśli nie ma możliwości zmiany jej konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #7 17234339
    Piotr_PPPP
    Poziom 6  
    Za każdym razem nie może połączyć się z siecią (site survey) piszę please wait po czym wywala stronę a jak odświeżę to jest nie połączone .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją rutera Winstars WS-WN513N2, który ma wzmocnić istniejącą sieć WiFi w mieszkaniu. Chce utworzyć nową sieć o innej nazwie, ale napotyka trudności z połączeniem i stabilnością. Odpowiedzi sugerują, że ruter powinien być skonfigurowany jako repeater, ponieważ dostęp do sieci głównej jest możliwy tylko przez WiFi. Ważne jest, aby ustawić adres IP rutera Winstars tak, aby nie kolidował z adresem głównego routera oraz z adresami przydzielanymi przez DHCP. Użytkownik doświadcza problemów z połączeniem, co utrudnia konfigurację.
REKLAMA