logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] WIN 10 Pro - MS Excell zamyka się przy próbie wpisania wartości komórki

Savek 19 Maj 2018 00:17 7497 12
REKLAMA
  • #1 17228390
    Savek
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Witam,
    Mam WIN 10 Pro oraz MS Office 2003 (wzbogacony pakietem zgodności z 2007).
    Po dzisiejszej aktualizacji WIN mój MS Excel przestał działać (Word jakoś działa). Domyślnie zaczął otwierać pliki w Excel 2016. Natomiast MS Outlook resetuje się przy forwardowaniu niektórych maili. Po przywróceniu ustawień za pomocą Kreatora MS zaczął jakoś działać. Jednak nie za długo. W Excelu nie da się nic wpisać w komórkę, bo po próbie zapisania komórki lub zastosowaniu wklej Excel zamyka się i próbuje odzyskać plik.
    Czy ktoś może mi coś poradzić? Wersja MS Office jest legalna.
  • REKLAMA
  • #2 17230079
    sorenson
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam ten sam problem z Exellem. Po wczorajszej aktualizacji Win 10 kompilacja 1803. Po wpisaniu jakieś wartości do Exella zamyka go. Znajduję jakieś aktualizację do Offica 2003 ale nie może ich zaktualizować błąd 0x8007006e.

Pobrałem i zainstalowałem Office2003SP3-KB923618-FullFile-PLK i Exell już działa. https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=8
  • REKLAMA
  • #3 17230754
    Savek
    Poziom 15  
    sorenson napisał:
    Mam ten sam problem z Exellem. Po wczorajszej aktualizacji Win 10 kompilacja 1803. Po wpisaniu jakieś wartości do Exella zamyka go. Znajduję jakieś aktualizację do Offica 2003 ale nie może ich zaktualizować błąd 0x8007006e.

Pobrałem i zainstalowałem Office2003SP3-KB923618-FullFile-PLK i Exell już działa. https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=8

Mam ten SP i instalowałem go. Niestety dalej jest ten sam problem ;(
  • REKLAMA
  • #4 17230877
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Proszę sprawdzić czy użycie opcji naprawy z nośnika Office'a nie rozwiąże sprawy.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 17230879
    sorenson
    Poziom 11  
    Dodam jeszcze że po aktualizacji WIN 10 , wywaliło mi ikony do plików .doc, .xls tych z Offica 2003, te z nowszym rozszerzeniem miały ikony (docx, xlsx) nie mogłem naprawić ani odinstalować offica 2003. Pomógł dopiero MicrosoftProgram_Install_and_Uninstall.meta, którym odinstalowałem Offica 2003, później instalacja na nowo i wtedy nie działał Exell i później poprawka SP3 i wszystko teraz działa.
  • REKLAMA
  • #6 17230983
    Savek
    Poziom 15  
    sorenson napisał:
    Dodam jeszcze że po aktualizacji WIN 10 , wywaliło mi ikony do plików .doc, .xls tych z Offica 2003, te z nowszym rozszerzeniem miały ikony (docx, xlsx) nie mogłem naprawić ani odinstalować offica 2003. Pomógł dopiero MicrosoftProgram_Install_and_Uninstall.meta, którym odinstalowałem Offica 2003, później instalacja na nowo i wtedy nie działał Exell i później poprawka SP3 i wszystko teraz działa.

U mnie było dokładnie tak samo, z tym, że nadal nie działa.
    I jeszcze jedno. Przy uruchomieniu Excela z Makro (bez wprowadzania danych) i zamknięciu Excela arkusz zamyka się, ale pozostaje otwarty sam Excel. Pomaga zamknięcie z Menadżera zadań.

Dodano po 1 [minuty]:

Matuzalem napisał:
    Proszę sprawdzić czy użycie opcji naprawy z nośnika Office'a nie rozwiąże sprawy.

Dokonałem de-instalacji z opcji Dodaj-usuń programy. Z tym, że po zainstalowaniu Office nie żądał rejestracji.

Dodano po 40 [minuty]:

A na dodatek MS Outlook nie pozwala odpowiedzieć na maila. Przy próbie wpisania tekstu (RE:) zamyka wiadomość. Pół biedy, że pozwala na tworzenie nowej.
  • #7 17231224
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Savek napisał:
    Dokonałem de-instalacji z opcji Dodaj-usuń programy. Z tym, że po zainstalowaniu Office nie żądał rejestracji.

Ja wiem, że mój charakter pisma jest dość niewyraźny, ale nie spodziewałem się, że ta ułomność jest widoczna i w wypadku używania klawiatury. Czy ja pisałem coś o deinstalacji?
    Już lepiej by było gdyby Pan w reakcji na mój post nic nie napisał.

PS
    Mój Windows 10 miał w swym życiu okres, w którym każdy nowy build powodował unieczynnienie Outlooka (cały czas posługuję się wersją 2003 Office'a) i by tę część pakietu przywrócić do życia konieczne było "naprawienie" jej z użyciem stosownej opcji dostępnej z wykorzystaniem nośnika (w trakcie tej operacji należało nawet zignorować monit o błędzie). Użycie Excela ogranicz się u mnie do codziennego wprowadzenia do tabeli 6 wartości, ale ani kiedyś ani obecnie żadne kłopoty z operacjami na tym arkuszu nie występują.
    Konkretów co do buildów systemu (czy było to jeszcze przy RS3, czy już przy wczesnych RS4), w których problem z Outlookiem występował nie jestem w stanie podać - używam wersji IP systemu, a one wychodziły i wychodzą z dość dużym natężeniem.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 17231390
    Savek
    Poziom 15  
    Matuzalem napisał:
    Savek napisał:

Ja wiem, że mój charakter pisma jest dość niewyraźny, ale nie spodziewałem się, że ta ułomność jest widoczna i w wypadku używania klawiatury. Czy ja pisałem coś o deinstalacji?
    Już lepiej by było gdyby Pan w reakcji na mój post nic nie napisał.

Moje pismo odręczne też nie jest wyraźne, ale być może źle się wyraziłem. Napisałem, że dokonałem re-instalacji już wcześniej, a nie na Pana wniosek.

Teraz zrobiłem dokładnie, to co Pan napisał i nie ma żadnego pozytywnego efektu.
    Opcja "napraw" nie pomogła. Spróbuje odinstalować za pomocą nośnika i ponownie zainstaluję.

Dodano po 23 [minuty]:

Dokonałem deinstalacji za pomocą nośnika, a następnie zainstalowałem ponownie. Dodałem SP-3 i już jest OK.
    Zobaczymy czy wystarczy na długo.
    Mimo wszystko nie odinstalował chyba wszystkich składników, bo nadal nie woła rejestracji

Radość trwała krótko. Ogólnie daje się wpisywać do Excela dane, ale w niektórych przypadkach resetuje się (głównie przy kopiuj-wklej). Przy poprzedniej reinstalacji też tak się działo.
    Czy ktoś zna jakiś program, który wyczyści całego office i pozwoli na ponowne zainstalowanie?
    A może ma ktoś sposób na pogodzenie Office 2003 z WIN10
  • #9 17231583
    sorenson
    Poziom 11  
    Ja jak odinstalowywałem, programem podanym wyżej pobranym z Microsoftu to musiałem wpisywać klucz,
  • #10 17231654
    Savek
    Poziom 15  
    sorenson napisał:
    Ja jak odinstalowywałem, programem podanym wyżej pobranym z Microsoftu to musiałem wpisywać klucz,

OK, klucz też musiałem wpisać, ale nie musiałem dokonywać rejestracji
  • #11 17341136
    jastom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    miałem dokładnie ten sam problem z excell 2003, próba przeinstalowania pakietu office 2003 nic nie dała.

Ostatecznie pomogło zainstalowanie pakietu SP3 dla office 2003, a konkretnie: Office2003SP3-KB923618-FullFile-PLK.exe.
    Po zainstalowaniu SP3 na czystą instalkę office 2003 i restarcie wszystko wróciło do normy.

spróbujcie, może komuś pomoże
  • #12 17344950
    Savek
    Poziom 15  
    jastom napisał:
    miałem dokładnie ten sam problem z excell 2003, próba przeinstalowania pakietu office 2003 nic nie dała.

Ostatecznie pomogło zainstalowanie pakietu SP3 dla office 2003, a konkretnie: Office2003SP3-KB923618-FullFile-PLK.exe.
    Po zainstalowaniu SP3 na czystą instalkę office 2003 i restarcie wszystko wróciło do normy.

spróbujcie, może komuś pomoże

Dziękuję za kolejny post, ale o tym już było powyżej:

sorenson napisał:

Niestety u mnie nie działało.

Piszę "nie działało", ponieważ po ostatniej aktualizacji WIN10 funkcje Office 2003 wróciły do normy i działają poprawnie. Jedyne utrudnienie, to każda aktualizacja WIN koryguje skróty office i po odpaleniu skrótu uruchamia pakiet Microsoft Office 365. Pomaga uruchomienie opcji "napraw" z płytki Office 2003.
  • #13 17357294
    Savek
    Poziom 15  
    Microsoft chyba sam doszedł do wniosku, że nie można bezczelnie wykluczyć użytkowników starszego legalnego oprogramowania. Po ostatniej aktualizacji MS Office 2003 zaczął działać poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy systemu Windows 10 Pro z pakietem MS Office 2003 zgłaszają problemy z działaniem Excela po aktualizacji systemu. Excel zamyka się przy próbie wprowadzenia danych do komórek, a Outlook resetuje się podczas odpowiadania na maile. Wiele osób próbowało rozwiązać problem poprzez instalację aktualizacji SP3 dla Office 2003, co w niektórych przypadkach przyniosło poprawę. Inni użytkownicy sugerują użycie opcji naprawy z nośnika Office lub całkowitą deinstalację i ponowną instalację pakietu. Po ostatnich aktualizacjach Windows, niektórzy zauważyli, że problemy z Excelem i Outlookiem ustąpiły, jednak nadal występują trudności z rejestracją i skrótami do aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA