logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lenovo z580 - komputer wykrywa nie podłączone urządzenie

mlordx 21 Maj 2018 19:07 540 7
REKLAMA
  • #1 17233189
    mlordx
    Poziom 2  
    WItam
    Problem jest tego typu, że po włączeniu komputera (Lenovo Z580) komputer automatycznie wykrywa, że coś jest podłączone do USB ( a nie jest ) i wykrywa 3 unknown devieces i w menadżerze urządzeń przy jednym jest wykrzyknik. Po uruchomieniu komputera system szuka sterowników do tego dziwnego czegoś, po czym nie znajduje, krzyczy że nie rozpoznano urządzenia i żaden z portów nie działa.
    Szukałam informacji o problemie w internecie, radzili wyłączać te urządzenia i włączać, odinstalowywać i kasować pliczek INFCACHE.1 albo zmienić sterowniki. Wszystkiego próbowałam i nic nie działa. Dodam do tego, że kiedy np podłączę myszkę, to jej laser działa.
  • REKLAMA
  • #2 17233311
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    To podaj DeviceID tych urządzeń, masz to we właściwościach.
  • REKLAMA
  • #3 17233466
    mlordx
    Poziom 2  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    To podaj DeviceID tych urządzeń, masz to we właściwościach.

unknown devieces tyle się można dowiedzieć o urządzeniach :( cała ich nazwa
  • #4 17233493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17233739
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Oczywiście, jak się patrzy na "opis urządzenia" to będzie Unknown. A ja ci piszę, że masz otworzyć "Drop-down-menu" Wtedy spadnie ci taka tabelka gdzie będzie kilkanaście pozycji. I tam jest "identyfikator sprzętu" chyba druga albo trzecia pozycja. I to masz podać.

Jeżeli jednak system by z jakiegoś powodu nie mógł odczytać ID, to należy patrzeć w stronę sterowników samego kontrolera USB. One muszą pracować poprawnie, aby dało się używać podłączonych urządzeń.

To co ty widzisz to może być zintegrowana kamera, albo czytnik kart pamięci, albo coś w tym typie.
  • #8 17233768
    mlordx
    Poziom 2  
    [quote="Wojtek(KeFir)"]Oczywiście, jak się patrzy na "opis urządzenia" to będzie Unknown. A ja ci piszę, że masz otworzyć "Drop-down-menu" Wtedy spadnie ci taka tabelka gdzie będzie kilkanaście pozycji. I tam jest "identyfikator sprzętu" chyba druga albo trzecia pozycja. I to masz podać.

Jeżeli jednak system by z jakiegoś powodu nie mógł odczytać ID, to należy patrzeć w stronę sterowników samego kontrolera USB. One muszą pracować poprawnie, aby dało się używać podłączonych urządzeń.

To co ty widzisz to może być zintegrowana kamera, albo czytnik kart pamięci, albo coś w tym typie.[/quot

właśnie tak jest , że system nie może odczytać ID urządzenia a wiec nie wiem które nie działa. jak pojawia się ten błąd wyłączają się wszystkie usb wiec ciężko ustalić które zintegrowane urządzenie jest uszkodzone .
    dodam ,że to nowy system i nowe sterowniki a już działo się tak na stary
    masz może pomysł co fizycznie mogło się uszkodzić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Z580, który po włączeniu wykrywa trzy nieznane urządzenia USB, mimo że żadne nie jest podłączone. W Menedżerze urządzeń jedno z tych urządzeń ma wykrzyknik, a system nie może znaleźć odpowiednich sterowników. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak odinstalowywanie urządzeń, kasowanie pliku INFCACHE.1 oraz zmiana sterowników, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie identyfikatorów urządzeń (VID i PID) oraz zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia zintegrowanych komponentów, takich jak kamera czy czytnik kart pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA