Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny do LDM PSMC 16/2 (sala prób)

boro0005 22 May 2018 22:37 1197 15
    boro0005
    Level 9  
    Witam,

Jako, że reaktywujemy zespół pasuje rozglądnąć się za lepszym sprzętem, niż mieliśmy dotychczas - 2 kolumny firmy no-name 350W z paskudnym basem i jeszcze paskudniejszą górą. Planuję zakupić przyzwoity mikrofon, może mikser (tytułowy powermixer nie zawiera wyjścia na słuchawki oraz zasilania phantom), no i nowe kolumny. Pytanie, czy to w ogóle ma sens? Czy lepiej poskładać sobie całkowicie nowy zestaw? Sala prób jest mała, będzie gitara elektryczna/akustyczna + bas + perkusja + (może) klawisze. Fajnie byłoby, gdyby można było tego zestawu użyć do czegoś więcej niż próby (tj. jakaś imprezka, mały koncert), ale to nie jest najważniejsze. Zestaw ma być przede wszystkim do nagłośnienia WOKALU, ale też prawdopodobnie klawiszy/gitary akustycznej. Nie podaje maksymalnego budżetu, ale gdyby coś sensownego znalazło się w cenie do 1500zł, byłoby super.

Co wiem po przeczytaniu wątków na forum?
    - najlepiej na głośnikach: 2x10"+ ew. 1", 12"+1"- to minimum a 2x 12"+ 1" to już prawie klasyka.
    - powinna wystarczyć kolumna o mocy ok. 200W i skuteczności ok. 97 dB i oczywiście odpowiedniej mocy wzmacniacz do jej zasilenia. (z tym może być problem bo wmacniacz ma 2x160W przy 2x4 Ohm lub 2x100 W przy 2x8 Ohm)
    - firmy, które często się przewijają: LDM, STX

Niestety nie mogę znaleźć nic ciekawego, albo jeszcze nie wiem czego naprawdę szukać. Proszę o pomoc :)
    DjMapet
    Level 43  
    boro0005 wrote:
    Pytanie, czy to w ogóle ma sens?

Co? granie, czy zakup sprzętu?
    Zakup lepszego sprzętu, zawsze ma sens. :-)
    Np. te PLP-312: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-estradowe-ldm-plp-312-CID751-IDqVUL3.html#9801655398 lub większej mocy i 4 om PDP-612: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-glosniki-es...czna-wmax-1200-CID751-IDs5agN.html#60e3cfed3f Te drugie w kocu, więc wyglądają mniej efektownie, ale z drugiej strony, koc jest mniej podatny na obicia.
    Na razie zasilisz tym powermikserem (na próby wystarczy) a z czasem dokupisz odpowiednią końcówkę mocy i mikser. Jak przyjdzie czas koncertów, to dokupisz aktywny subbas. Odsłuchy sceniczne też by się przydały.
    I nie martw się faktem, iż kolumny mają większą moc od powermiksera. Wzmacniacz nie "widzi" mocy kolumn, więc jest mu zupełnie obojętne, jakiej mocy kolumny zasila.
    Mikrofon? Klasycznie SM-58 a jak za drogi to PG-48, czy tańszy XM-8500 też będzie ok.

Pozdrawiam.
    boro0005
    Level 9  
    Quote:
    Co? granie, czy zakup sprzętu?
    Zakup lepszego sprzętu, zawsze ma sens. :-)
    chodziło mi o szukanie kolumn pod ten powermixer :-) Bo chciałbym zainwestować w coś przyszłościowego z czego chociaż część można użyć na scenie w razie potrzeby.

Te kolumny z tego co widzę posiadają 1" i 15". Do wokalu toto będzie dobre? Myślałem, że do wokalu powinienem szukać raczej głośników mniejszej średnicy? :-)

Co do mikrofonu i miksera - nie wiem czy inwestowac w jakis tani mikser żeby móc podłączyć mikrofon wymagający phantoma i ew. mieć odsłuch w słuchawkach, czy na razie pominąć to i skupić się na mikrofonie nie wymagającym phantoma, a w międzyczasie dozbierać na lepszy mikser?

W każdym razie, dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że dyskusja na tym się nie zakończy :)
    DjMapet
    Level 43  
    boro0005 wrote:
    chodziło mi o szukanie kolumn pod ten powermixer

Jakichś szczególnych kolumn nie musisz szukać, bo praktycznie jest w stanie zasilić każde kolumny pełnopasmowe o mocy od 100W wzwyż. :-)

boro0005 wrote:
    Te kolumny z tego co widzę posiadają 1" i 15".

Jeśli chodzi o PDP-615, to tak, są na 15" midbasach i driverze z 1,7" cewką a 1", to wylot drivera, ale spokojnie, da się nimi wokal nagłośnić.
    Te kolumny podałem, bo da się nimi od biedy ograć nieduży (do ok. 100 osób) koncert w sali, bez podparcia subbasami.
    PLP-312 są na 12" midbasie i driverze z cewką 1,4" i wylotem 1". Cyfry 312, zawierają w sobie moc kolumny i średnicę zastosowanego midbasa: cyfra 3 = 300W, cyfry 12 = średnica midbasa 12". Do wokalu będą nieco lepsze od PDP-615 a podparte basem/basami, nagłośnią całą kapelę na sali na ponad 100 osób.
    Wybór należy do Ciebie. :-)
    Taniego/małego miksera nie warto kupować, bo można tymczasem wykorzystywać ten z powermiksera, więc lepiej zbierać na lepszy/większy, do którego na koncertach da się wpiąć całą kapelę, łącznie z bębnami.
    Co do mikrofonów, to na scenę lepiej dobry dynamik, jak słaby pojemnik.
    Odsłuch w słuchawkach na próbach, to niezbyt dobry pomysł. Na małe koncerty w salach, na początek wystarczą ze 2 odsłuchy podłogowe + drumfill.
    Jak będziecie grali koncert na dużej estradzie, to możecie wymagać dousznych. :-)

boro0005 wrote:
    mam nadzieję, że dyskusja na tym się nie zakończy :)

Spoko. Wirtualnie, wyposażyliśmy tu sporo zespołów i myślę, że inni koledzy też coś dorzucą od siebie.

Sami też szukajcie potrzebnych wam gratów i wrzucaj tu do oceny.

Pozdrawiam.
    boro0005
    Level 9  
    Co powiecie o tym: http://allegro.pl/kolumny-ldm-stage-pyp-312-300w-8ohm-super-stan-i7367393133.html
    Wydaje mi się dobra cenowo okazja, szczególnie biorąc pod uwagę stan tych kolumn :) Brać i się nie zastanawiać? Nasz powermixer ma wyjścia na kolumny z gniazdem Jack 6.3mm, więc potrzebna pewnie będzie jakaś przejściówka.

PS. Z racji odległości niestety nie mam możliwości przetestowania ich przed zakupem. Skąd wiedzieć, czy wszystko w nich działa jak należy?
    boro0005
    Level 9  
    Dzięki za info, nie zauważyłem jednej literki różnicy ;) Będę szukać PLP lub PDP, ale na razie na ciekawe opcje na olx brak odpowiedzi. Jeżeli w ciągu miesiąca nic ciekawego się nie znajdzie, to warto czekać czy STX PA-400 są też wystarczająco dobre? Niby ok 800zl za komplet, ale właśnie cena wydaje mi się podejrzanie niska i nie chciałbym utopić kasy niepotrzebnie :)
    boro0005
    Level 9  
    Witam ponownie,

PLP i PDP jest trudno dostać (obserwuje olx i allegro od tygodnia, może dłużej i nic niestety się nie pojawiło w moim budżecie), te STX'y sobie odpuszczę skoro są dla początkujących ;) Gdybyście mogli powiedzieć za czym jeszcze można się rozglądać to będę wdzięczny :)

Aktualnie graliśmy na takich kolumnach (nie wiem co to za marka/model, prawdopodobnie jakieś samoróbki?). Czy można tutaj wymienić jakieś części/zrobić coś z tą gąbką w środku żeby to lepiej brzmiało? Jak najbardziej jestem za kupnem innych kolumn, ale może te do czegoś by się jeszcze nadały?
    Kolumny do LDM PSMC 16/2 (sala prób)Kolumny do LDM PSMC 16/2 (sala prób)Kolumny do LDM PSMC 16/2 (sala prób)Kolumny do LDM PSMC 16/2 (sala prób)Kolumny do LDM PSMC 16/2 (sala prób)
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Wynalazek straszny. Z jednej strony dość potężny niskotonowy a z drugiej piezo z soczewką akustyczną, a to wszystko połączone przez (najprawdopodobniej) uniwersalną zwrotnicę...Nie dziwię się, że to nie gra.
    Żeby to brzmiało lepiej należałoby zrobić prawie wszystko od nowa. Wywalić piezo poszukać jakiegoś dynamicznego wysoko-tonowego w to miejsce, sprawdzić strojenie i porównać z fr niskotonowego i zaprojektować od początku zwrotnice. Wytłumienie jest w tym wypadku najmniej ważne.
    boro0005
    Level 9  
    haha, tak myślałem - czyli to nie wina powermixera, że wszystko brzmi jak kupa :P
    No cóż, skoro w poprawę trzeba włożyć sporo pracy i pieniędzy, to będą robić jako dodatkowy hałas w razie czego ;)

Możecie podpowiedzieć, na co warto polować (oprócz LDM PLP/PDP) do 1500zł ? Bo szczerze mówiąc to wszystko wygląda na kolumny z odpustu w tej kwocie:/
    DjMapet
    Level 43  
    Jest pełnia sezonu, więc kupno dobrego sprzętu, za okazyjną kasę, będzie dużym wyzwaniem.
    Kolumny są oryginalne, lub kopie firmowych z lat 80-tych. Sporo tego wtedy przywoziły zespoły z zachodu (głównie z RFN) a krajowe manufaktury kopiowały je na potęgę. Kształtem obudowy, kolorem i zastosowanymi narożnikami, przypominają mi wyroby firmy OHM (UK) z tamtych czasów. Miałem podobne, ale z dynamicznymi wysokotonowymi.
    Nie ma czasem na panelu połączeniowym, na uchwytach (widać że przynajmniej jednego nie ma), głośnikach lub wewnątrz kolumn jakichś napisów/oznaczeń?
    Wg. mnie, renowacja tych kolumn jest mało opłacalna, ale możliwa. Drivery, zwrotnice, gniazda, uchwyty (jak nie ma?), lakierowanie - razem (szacuję) jakieś 6 stówek. Ale piszesz, że midbasy mają "paskudny bas", więc musisz przemyśleć opłacalność przedsięwzięcia. Chyba że to tylko kwestia strojenia obudowy.
    Ten powermikser też brzmieniem i mocą nie grzeszy i lubi brumić/buczeć. :-)

Przemyśl Wharfedale LX-15: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-estradowe-w...15-nie-stx-jbl-CID751-IDm4NT6.html#9801655398 Nieźle brzmiące kolumny zarówno do wokalu, jak i klawisza, gitary a i bębny dobrze nagłośnią w małym klubie.

Pozdrawiam.
    boro0005
    Level 9  
    LX15 za 1100zł, wymieniany był głośnik wysokotonowy w jednej z kolumn - dobra cena za zestaw? jest to kawałek odemnie (70km), ale jestem w stanie podjechać z powermixerem (trzeba tylko załatwić jakąś przejściówkę speakon - jack 6.3mm)

https://www.olx.pl/oferta/kolumny-wharfedale-pro-lx-15-CID751-IDsoOqh.html <tutaj teoretycznie nic nie było zmieniane, jednak właściciel kupił je jako używane, a cena wydaje się podjerzanie niska... Czy coś może być nie tak?
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Jak para za 700 PLN (nie sztuka) a kolumny są w pełni sprawne, to cena jest okazyjna, nawet jak już miały kilku właścicieli. Widzę że do Ciężkowic daleko nie masz, więc jedź, sprawdź, przetestuj i ew. kup. Nie zawsze niska cena świadczy o tym, że sprzedający chce coś ukryć. Może po prostu chce szybko sprzedać?

W LX-15 są dość mocne głośniki, więc by je spalić, trza się mocno o to "postarać". No i nie wiadomo, jak w takiej sytuacji wygląda wysoko-tonowy w drugiej kolumnie. Jak w jednej się spalił, to w drugiej może być już nadpalona cewka i nie wiadomo jak długo pociągnie. Ale wcale nie musi tak być.
    Jak głośnik jest zmieniony na oryginalny, to ok. Jak na jakiś "zamiennik", to odpuścić definitywnie.
    Przejściówki nie warto kupować/dorabiać. Lepiej odkręcić z kabla jednego speakona i dolutować wtyk jack.

Pozdrawiam.
    boro0005
    Level 9  
    Ktoś sprzątnął mi je sprzed nosa tego samego dnia którego po nie jechałem... (mam nadzieję , że nie jakiś użytkownik elektrody?). W każdym razie - zakupiłem gdzie indziej parę za 850zł i jestem bardzo zadowolony - mocy spokojnie wystarczy na koncert/mniejszą dyskotekę a jakość jest całkowicie innej kategorii :) Dziękuję za pomoc
    DjMapet
    Level 43  
    boro0005 wrote:
    mocy spokojnie wystarczy

Na próby pewnie tak, jednak na koncercie szybko jej zabraknie. Nie graj na CLIP-ach, bo wykończysz głośniki. Wzmacniacz tego powermiksera, nie ma limitera. Zacznij pomału zbierać na końcówkę mocy, do tych kolumn.

Pozdrawiam.