logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7

Tregard81 24 Maj 2018 10:13 6138 12
REKLAMA
  • #1 17237784
    Tregard81
    Poziom 7  
    Witam.
    Jakieś trzy tygodnie temu wymieniłem podzespoły w komputerze. Od tego czasu cztery razy pojawił mi się blue screen z komunikatem IRQL Driver Not Less Or Eqaul. Potem komp się restartuje i działa normalnie. Zdarzało się to przy najróżniejszych okazjach: odpalaniu gry, przeglądaniu internetu, oglądaniu filmu. Memtest w siedmiu testach nie wykazał błędów. Sterowniki są aktualne. System postawiony na świeżo po wymianie sprzętu.

Specyfikacja sprzętu:
    Procesor Ryzen 5 1600
    Płyta główna MSI B350 Mate
    RAM Crucial DDR4 Ballistix Sport 2x4GB
    Grafika NVidia GTS450 1GB
    System Windows 7 Home Premium 64-Bit

Na poprzedniej konfiguracji (AMD Athlon 6000+, płyta GA-MA770-DS3, RAM DDR2 4x1GB) i pod tym samym systemem wszystko działało bez problemu.
    W załączniku zrzuty pamięci. Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17238233
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Ja wiem że wszyscy polecają memtesta natomiast moje doświadczenie z tym programem jest takie że to bezużyteczny program, chciałem go użyć kiedy podkręcałem RAM, próbowałem go zarówno z poziomu Widnowsa jak i z bootowalnego pendrive, pochodził po kilka godzin, bez błędów, a jednak komputer zwłaszcza w czasie gry i tak crashował w losowych momentach. Mam nawet dokładnie tę samą płytę i procesor tak w ogóle, a ten kod który Ci się wyświetla to widziałem dziesiątki razy przy zabawie z RAMem właśnie.

Upewnij się że moduły siedzą w odpowiednich slotach zgodnie z tym co masz napisane w instrukcji.

Zobacz jak sytuacja wygląda z tylko jedną włożoną kością (sprawdź obie w taki sposób).

Zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji ze strony MSI, znacznie poprawia kompatybilność pamięci.

Podaj dokładnie jaki to model RAM i wrzuć screeny z BIOSu z ustawieniami (ustawienia podstawowe czyli taktowanie i napięcia jak i timingi), najlepiej wszystkie zakładki porozwijaj i zrób zrzuty).
  • #3 17238587
    Tregard81
    Poziom 7  
    Ok, dzięki za info. Pokombinuję... RAM siedzi w 2 i 4 slocie. Przełożę na 1 i 3 i wrzucę screeny z BIOSu jutro.

Dodano po 19 [godziny] 32 [minuty]:

Zmiana slotów nie pomogła. Po wyjęciu jednej kości też się pojawił blue screen, teraz sprawdzam drugą. Pamięć to Crucial DDR4 Ballistix Sport LT 2400 CL16. Screeny z BIOS-a:

IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7
    IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7
    IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7
  • REKLAMA
  • #5 17241453
    Piterixos
    Poziom 27  
    Napisałem przecież

Piterixos napisał:
    Zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji ze strony MSI, znacznie poprawia kompatybilność pamięci.

Podaj dokładnie jaki to model RAM i wrzuć screeny z BIOSu z ustawieniami (ustawienia podstawowe czyli taktowanie i napięcia jak i timingi), najlepiej wszystkie zakładki porozwijaj i zrób zrzuty).

Czemu tego nie zrobiłeś:/

Na płycie masz przecież ustawienia zaawansowane i to o nie głównie mi chodziło. I po co robisz zdjęcia aparatem zamiast screenów.
  • #6 17246444
    Tregard81
    Poziom 7  
    Na razie testuję drugą kość. Aktualizację BIOS-u będę robił w ostateczności, jak już nic innego nie pomoże...
  • REKLAMA
  • #7 17246752
    Piterixos
    Poziom 27  
    ^Dlaczego w ostateczności? To jedna z najprostszych i najszybszych czynności jakie można wykonać.
  • #8 17246906
    Tregard81
    Poziom 7  
    Ja nie jestem w temacie tak biegły i dla mnie nie jest to najłatwiejsza rzecz. I po prostu boję się, że uszkodzę plytę główną.
  • REKLAMA
  • #9 17248020
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ehh, przecież wszystko się sprowadza do tego, że się w biosie klika na bardzo duży przycisk, potem wybiera plik ściągnięty ze strony producenta i tyle. O ile nie masz nagłych przerw w dostawie prądu i o ile nie korzystasz z uszkodzonego pendrive nic złego się nie stanie.
  • #10 17248075
    Tregard81
    Poziom 7  
    Nie wiem, nigdy tego nie robiłem.
    Tymczasem na jednej kości też pojawił się problem. Tym razem, oprócz znajomego błędu, dojrzałem jeszcze nazwę pliku "pci.sys", nim system się zrestartował.
    Poniżej też screeny z BIOS-a. Nie wiem jak było wcześniej, ale teraz RAM pracuje z różną częstotliwością...
    IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7IRQL Driver Not Less Or Eqaul - Windows 7
  • #11 17248486
    Piterixos
    Poziom 27  
    Kolego, a czy raczyłeś chociaż zajrzeć do instrukcji, albo wpisać w google nazwę płyty z dopiskiem "bios"?
  • #12 17258639
    Tregard81
    Poziom 7  
    Update BIOS-u zrobimy. Zobaczymy...

Dodano po 15 [godziny] 22 [minuty]:

Aktualizacja BIOS-u nie pomogła. Blue screen znów się pojawił.
  • #13 17415481
    Tregard81
    Poziom 7  
    Pomogła dopiero zmiana systemu na Win10.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem "IRQL Driver Not Less Or Equal" na nowej konfiguracji komputera z procesorem Ryzen 5 1600, płytą główną MSI B350 Mate, pamięcią RAM Crucial DDR4 Ballistix Sport oraz kartą graficzną NVidia GTS450. Błąd występuje sporadycznie podczas różnych czynności, mimo że Memtest nie wykazał błędów, a sterowniki są aktualne. Użytkownik próbował zmieniać sloty pamięci RAM oraz planuje aktualizację BIOS-u, co zostało zasugerowane przez innych uczestników dyskusji. Po aktualizacji BIOS-u problem nadal występuje, a ostatecznie rozwiązaniem okazała się zmiana systemu operacyjnego na Windows 10.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA