logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BOSCH PBH 220 RE - usunięcie lub zamiennik kondensatora przeciwzakłóceniowego

stefankovalsky 26 Maj 2018 09:58 3246 14
REKLAMA
  • #1 17241239
    stefankovalsky
    Poziom 12  
    Ocena: 66
    Witam, metodą węchową ustaliłem że padł chyba kondensator przeciwzakłóceniowy.
    Jako że wiertarki używam "raz na ruski rok" to czy mogę go po prostu usunąć?
    Albo czym go zastąpić; zwykłym .22µF,czy jakoś dwoma szeregowo?
    (org. miał 0.22µF+2x2700pF)
    Jest jeszcze kwestia braku miejsca w rączce więc od pralki nie wejdzie :D
  • REKLAMA
  • #2 17241252
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4603
    Przeciwzakłóceniowy, czyli jak sama nazwa wskazuje- eliminuje zakłócenia wprowadzane przez iskrzenie szczotek na komutatorze. Zakłócenia objawiają się trzaskami w radiu i tv.
    Kondensator można pominąć , lub pokusić się o kupienie nowego, np w dobrej hurtowni elektrycznej, lub w sklepie z częściami adg.
  • #3 17241263
    stefankovalsky
    Poziom 12  
    Z uwagi na małą ilość miejsca mógłbym zamontować 2 kondensatory zwykłe; w różnych miejscach je wcisnąć, ale jakie wartości połączyć aby uzyskać zestaw 0.22µF+2x2700pF :idea:
    Z uwagi na sporadyczne użytkowanie zakłócenia rtv są pomijalnym problemem,
    bardziej martwię się że to nadmierne iskrzenie szczotek mogło zabić kondensator.
  • REKLAMA
  • #4 17241281
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stefankovalsky napisał:
    jakie wartości połączyć aby uzyskać zestaw 0.22µF+2x2700pF :idea:
    Pytanie podobne do - mam 2 żarówki 40 W, chciałbym je zastąpić czterema innymi. Jakiej mocy żarówki dać , by osiągnąć taką samą moc?
  • #5 17241282
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    stefankovalsky napisał:
    Jako że wiertarki używam "raz na ruski rok"

To zostaw bez kondensatora , lub zamontuj jeden 0,22 µ /630 V ( równolegle do zasilania ).
  • REKLAMA
  • #6 17241287
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stefankovalsky napisał:
    bardziej martwię się że to nadmierne iskrzenie szczotek mogło zabić kondensator.
    Kondensator p/zakłóceniowy nie ma wpływu na iskrzenie szczotek.
  • #7 17241359
    stefankovalsky
    Poziom 12  
    Czytaj ze zrozumieniem, to szczotki chyba rozwaliły kondensator a ty odwrotnie.Punkty zbierasz?
    ps. nie wiem czy wiesz, ale kondensatory się inaczej łączy niż żarówki.
  • #8 17241432
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stefankovalsky napisał:
    Czytaj ze zrozumieniem
    Cały czas to robię.
    stefankovalsky napisał:
    to szczotki chyba rozwaliły kondensator
    W jaki sposób, młotkiem ? Kondensator z czasem, a jest to stara wiertarka- cytat z Twojego postu" dzięki za namiar,ale jednak 40zł za kondensatorek do starej wiertarki to troche przesada." może ulec różnym uszkodzeniom : przebicie izolacji, przerwa w połączeniach, zmniejszenie pojemności itd i wcale nie mają na to wpływu szczotki przy silniku.
    stefankovalsky napisał:
    Punkty zbierasz?

Raczej próbuję doradzić mniej wiedzącemu.
    stefankovalsky napisał:
    ps. nie wiem czy wiesz, ale kondensatory się inaczej łączy niż żarówki.
    Gdzieś o tym pisało i czytałem o tym chyba przeszło 40 kilka lat temu.
  • #9 17241494
    stefankovalsky
    Poziom 12  
    brofran napisał:
    stefankovalsky napisał:
    Jako że wiertarki używam "raz na ruski rok"

To zostaw bez kondensatora , lub zamontuj jeden 0,22 µ /630 V ( równolegle do zasilania ).

Myślałem żeby połączyć 2x0,22µF szeregowo a środkowy wyprowadzić do silnika - tak jak było w orginale - ale to na pewno nie będzie wartość 0.22µF+2x2700pF.
    Taki kondensator sie składa chyba z trzech połączonych szeregoworównolegle ale nie wiem jakie by trzeba wartości połączyć.
  • REKLAMA
  • #10 17273952
    Narzędzia Bosch
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witaj, oryginalny kondensator jest dostępny w naszym serwisie Bosch i posiada nr. katalogowy 1617328026.
    Pozdrawiam,
    Ekspert Bosch
  • #11 18777521
    miemp
    Poziom 2  
    Dzień dobry Szanowni.
    Czy to możliwe, żeby bez tego kondensatora wiertarka cały czas pracowała na wolnych obrotach?
    Czy to wina braku kondensatora, czy inny powód ?? Jakieś przebicie w wyłączniku ?
    I ewentualnie, czy to mogło spowodować uszkodzenie tego kondensatora ?
  • #12 18777742
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1606
    miemp napisał:
    Czy to możliwe, żeby bez tego kondensatora wiertarka cały czas pracowała na wolnych obrotach?

Nie
    miemp napisał:
    Czy to wina braku kondensatora, czy inny powód ??

Inny
    Do sprawdzenia silnik - z pominięciem wyłącznika.
    Prawdopodobnie uszkodzony wirnik lub stojan.
    Sprawdzene stojana - zmierzyć miernikiem cewki-taka sama rezystancja a jeśli chodzi o wirnik raczej trudno w warunkach domowych.
    Jeśli nie iskrzy sprawdzić po stronie mechanicznej - czy lekko się obraca .
  • #13 18821624
    Juwi
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Miałem to samo. Po odłączeniu kondensatora też wiertarka kręciła się. Po podłączeniu z pominięciem regulatora obrotów działała prawidłowo.Podejrzewam jego uszkodzenie.
  • #14 18826749
    Juwi
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    W poprzednim poście pisałem, że może być uszkodzony wyłącznik z regulatorem.Ale dzisiaj wymontowałem go z wiertarki i otworzyłem górną część obudowy. Okazało się , że są tam 2 styki. Jeden zamyka się po delikatnym naciśnięciu wyłącznika i podaje napięcie przez regulator.Drugi styk zwiera dopiero po głębszyn naduszeniu. Ten pierwszy styk był sklejony( zapewne przez prąd przy zwarciu kondensatora) i wiertarka się kręciła po włożeniu wtyczki do gniazda 230V. Delikatnie rozczepiłem sklejony styk, poskręcałem i wszystko działa. Czekam na nowy kondensator z internetu zamówiony.
  • #15 19221171
    stefankovalsky
    Poziom 12  
    Wstawiłem na zasilaniu kondensator z innego urządzenia a kabelek, który idzie do silnika pozostał niepodłączony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zidentyfikował problem z kondensatorem przeciwzakłóceniowym w wiertarce BOSCH PBH 220 RE, który mógł ulec uszkodzeniu z powodu iskrzenia szczotek. Pojawiły się sugestie dotyczące możliwości usunięcia kondensatora lub zastąpienia go innymi kondensatorami, jednak podkreślono, że kondensator nie wpływa na iskrzenie szczotek. W odpowiedziach zasugerowano, że kondensator można pominąć lub zainstalować nowy o pojemności 0,22 µF. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z uszkodzeniami wiertarki, wskazując na inne potencjalne problemy, takie jak uszkodzenie wirnika lub wyłącznika. Ostatecznie, oryginalny kondensator można zakupić w serwisie Bosch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA