logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE xperia PLAY r800 - Odblokowanie bootloader (dziwne zachowanie)

Domin21 28 Maj 2018 00:17 522 2
REKLAMA
  • #1 17244481
    Domin21
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Witam.
    Mam dwie xperie PLAY R800 i chciał bym je przywrócić do życia w stopniu przynajmniej takim żeby do podstawowych funkcji się nadawał messenger, przeglądanie internetu (teraz wyskakuje brak czy tam błąd certyfikatu), itp.

Dla tego chce wgrać androida (co najmniej 4.0.4 - nowszego raczej nie ma sensu oczywiście przystosowanego do xperii play). Podkręcenie procesora(wiem że to jest wykonalne, ale do jakiego stopnia to jeszcze poszukam :) ). Może jeszcze jakieś modyfikacje (słyszałem kiedyś o zwiększeniu pamięci RAM - jakiś program robił z części karty SD pamięć RAM dzięki czemu telefon miał większą).

Miło by było mieć androida 4.0.4 (sony już nie udostępnia tego oprogramowania i na support SETOOL też nie ma tej wersji androida), ale podobno było "słabe" do używania. W tej chwili telefon jest na androidzie 2.3.4.

Wracając do tematu bo się rozpisałem :)
    W jednej xperii bez problemu odblokowałem bootloader.
    Natomiast druga że tak powiem bawi się ze mną :). Komputer pokazuje mi że jest odblokowany, ale telefon mi mówi że mogę go odblokować.

I tu moje pytanie jak się zabrać za ten telefon? Lub jak sprawdzić czy jest odblokowany czy nie?

Co do zdjęć to jedno jest z tego co pokazuje mi komputer odnośnie telefonu który nie wiem czy odblokował się (ale to oczywiste :) ).
    Pozostałe dwa to zdjęcia z service menu. Na jednym widać że jeden telefon jest już odblokowany. A na drugim to zdjęcie tego drugiego co komputer pokazuje że odblokował, ale telefon niekoniecznie

Dziękuje za pomoc i poświęcony mi czas :).
    Załączniki:
    • SE xperia PLAY r800 - Odblokowanie bootloader (dziwne zachowanie) bootloader3.jpg (199.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SE xperia PLAY r800 - Odblokowanie bootloader (dziwne zachowanie) bootloader.jpg (118.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SE xperia PLAY r800 - Odblokowanie bootloader (dziwne zachowanie) bootloader2.jpg (143.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17248183
    br501
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Informacja na telefonie pokazuje tylko czy jest możliwość odblokowania bootloadera a nie czy jest odblokowany czy nie. Skoro fastboot mówi, że jest odblokowany to spróbuj przeflashować telefon i zobacz co się stanie.
  • #3 17251806
    Domin21
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Ok spróbuje.
    PS. Moje zdziwienie jest o tyle większe że drugi r800i po tej operacji zmienił napis w telefonie :).
REKLAMA