logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot bose rc20t nie działa - Podświetlenie śmiga ale dioda ir już nie.

vcouseme 31 Maj 2018 13:41 993 5
REKLAMA
  • #1 17250444
    vcouseme
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Od kilku dni staram się rozwiązać problem nie działającego pilota bose rc20t. Po przelutowaniu części styków, podświetlenie klawiszy działa ale dioda ir nadal nie świeci (sprawdzone kamerką w telefonie.)
    W necie nie mogę znaleźć schematu, a zagraniczne strony nie nadmieniają mojego problemu.
    Diodę próbowałem wymienić z dwóch innych pilotów ale żadna nie daje znaku życia.
    Dodam, że na dole jest miejsce na zworkę, jednak żadnej nie było i bez schematu ciężko mi określić czy to w tym problem (jestem laikiem samoukiem)
    Przy 4 diodzie którą próbowałem przylutować, z braku wprawy okopciłem płytkę. Proszę o radę, lub jeśli wg Panów doświadczenia pokpiłem sprawę, także proszę o informację.
    Dzięki!
    Załączniki:
    • Pilot bose rc20t nie działa - Podświetlenie śmiga ale dioda ir już nie. 15277668139911624156778.jpg (4.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17250636
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Witam.a czy przy lutowaniu sprawdzales biegunowosc poprawna diody IR oryginalnej z tymi :nowymi:?Przy okazji sprawdzic tranzystory sterujace dioda IR.
  • REKLAMA
  • #3 17250899
    vcouseme
    Poziom 2  
    Biegunowość diody zrobiłem na oko - tzn przylutowałem tak jak była przylutowana oryginalna przy oznaczeniu I< - duża blaszka w diodzie nad kreską a mała przy trójkąciku.
    Co do tranzystorów to jako laik znam tylko takie na trzech nóżkach - a tu umiem rozpoznać tylko kondensator, diodę i procesor -_-' .
    Do tego po znalezieniu tematu jak wygląda sprawdzanie tranzystora, partycypanci forum napisali że wykonuje to się omomierzem którego nie posiadam. Ale będę o tym zagadnieniu myślał. Czy jest jeszcze coś innego na co powinienem zwrócić uwagę poza kierunkowością didoy i działaniem tranzystorów?

Dziękuję za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17251005
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3262
    vcouseme napisał:
    (jestem laikiwm samoukiem)

Niestety elektronika wymaga "minimum wiedzy" i przynajmiej najtańszego miernika typu np. multimetr DT 830B za 7,99 zł + wysyłka 3,99 zł z Allegro.

Bez podstawowego wyposażenia będziesz pisał np.:
    vcouseme napisał:
    Biegunowość diody zrobiłem na oko

W kwestii Twojej wiedzy:
    vcouseme napisał:
    Co do tranzystorów to jako laik znam tylko takie na trzech nóżkach

to pozostaje Ci jeszcze dużo do nauczenia się ale bez multimetru nic nie zrobisz.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17251113
    vcouseme
    Poziom 2  
    Rozumiem. Także zakupię multimetr, spróbuję sprawdzić, po odnalezieniu, tranzystory i dam znać lub będę prosił o kolejne rady.
    Dzięki!
  • #6 17258896
    vcouseme
    Poziom 2  
    Dzień dobry :)
    Sprawdziłem tranzystory i diody przed montażem i multimetr, wskazuje że wszystko jest ok.
    Nadal podświetlenie pilota działa ale w kamerce dioda dalej nie wygląda jakby świeciła.
    Czy możliwe jest że kamerka w telefonie tego nie widzi ? ( inny pilot normalnie świeci)
    Jeśli to nie tranzystor i nie dioda, to czy któryś z Panów ma pomysł co innego może być tego przyczyną?
REKLAMA