logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cambridge D500SE - soczewka lasera nie unosi się po zamknięciu tacki

dorota17 31 Maj 2018 20:21 951 2
REKLAMA
  • #1 17251206
    dorota17
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Kupiłem z Niemiec odtwarzacz Cambirdge D500SE i niestety paczka przyszła w takim sobie stanie. Jeden plastikowy element z napędu CD pękł, ale go skleiłem i myślałem, że będzie reszta ok. Okazuje się, że nie unosi się po zamknięciu tacki soczewka (laser świeci). Pomyślałem, że laser też się uszkodził i wymieniłem na drugi, ale po wymianie problem dalej pozostał. Jak docisnę mocno płytę to czasem załapie: zacznie kręcić silnikiem, soczewka się unosi góra/dół i wtedy gra. Przejrzałem kable, przejście taśmy, krańcówki i wszystko wygląda dobrze. Zauważyłem, że po zamknięciu tacki to soczewka przyciąga się, ale w dół i trzyma aż wyskoczy info o braku płycie. Chyba, że tak ma być tylko ten chiński laser do niczego i nie widzi płyty? Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyna, albo jak to naprawić? Chyba, że tak ma być tylko ten chiński laser do niczego i nie widzi płyty?

CD na 99% był przed wysyłką sprawny, bo sprzedający chciał odbiór osobisty, tylko ja go przekonałem na wysyłkę...
  • REKLAMA
  • #2 17251744
    bogdan4747
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    To typowa usterka mechaniczna. Kiedy tacka z płytą zamyka się elementy mechaniczne powodują podnoszenie lasera do góry. Dokładnie obejrzeć trzeba bez włączania do prądu ręcznie dopychając tackę do środka cały proces mechanizmu. Może jak coś pękło to odleciał jakiś kawałek. Trzeba się przyjrzeć.
  • #3 17255755
    dorota17
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Przesyłam kilka filmów, tam gdzie jest sam laser to przykład z starego lasera, bo normalnie na filmie tego nie było widać o co mi chodzi, nowy zachowuje się identycznie. Mam inne też odtwarzacze CD i zawsze po zamknięciu tacki soczewka chodziła kilka razy góra/dół, a tu tylko w dół. Różnica między starym, a nowym laserem jest tak, że na nowym przy przyciśnięciu wystartuje, a na starym nie udaje się tego zrobić.

REKLAMA