logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczne katalogi zamienników tranzystorów - gdzie szukać?

Szczepaniii 23 Sie 2005 00:25 2136 6
REKLAMA
  • #1 1756358
    Szczepaniii
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    jak w temacie, czy są jakieś elektroniczne katalogi zamienników? Jeśli tak to poprosze o namiary na takowe.
    Z góry dzięki i pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #2 1756367
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    http://www.serwis-elektroniki.com.pl - jest do kupienia 2-tomowy katalog (chyba z płytami), który ma łącznie ok 1500 stron. Podaje podstawowe parametry i oczywiście zamienniki. Cena to ok 90zł za oba z przesyłką.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1756381
    Szczepaniii
    Poziom 14  
    Na elektrodzie nie ma czegoś takiego? Wydaje mi się że kiedyś tutaj widziałem coś takiego, nawet przeglądałem, ale jak jest potrzebne to nie moge znaleźć... ;-P
  • Pomocny post
    #4 1756393
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Były gdzieś, ale też nie pamiętam gdzie. Osobiście radziłbym ci kupić porządny katalog z dobrego wydawnictwa niż bawić się w takie programiki. Miałem taki jeden ale go wywaliłem bo połowa parametrów się nie zgadzała. Oczywiście wszystko zależy od tego, do czego potrzebujesz katalog. Jeśli chodzi ci tylko o popularne tranzystorki do własnych amatorskich konstrukcji typu zegar, termometr, itp, to warto poszukać (ale uważaj, żeby nie trafić na badziew). jeśli natomiast szukasz zamienników do bardziej "egzotycznych" tranzystorów np. z TV, to tylko dobry katalog.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1756394
    Szczepaniii
    Poziom 14  
    Znalazłem :idea:
    I podaje może ktoś jeszcze bedzie w potrzebie ;-P
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic247811.html
    Pozdrawiam[/url]

Dodano po 3 [minuty]:

Powiem Ci szczerze że w życiu to złożyłem tylko pluskwe, bo kolega mnie poprosił ;-P
    Katalog potrzebny mi jest do szukania zamienników w naprawianych urządzeniach, a nie we wszystkich sklepach jest, a mająć taki pod ręką moge szybciej wyceniać koszta naprawy.

Dodano po 3 [minuty]:

Może kiedyś sie nad tym zastanowie ale narazie 90zł to niezły kawałek oscyloskopu który by mi się, delikatnioe rzecz biorąc, bardzo przydał...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1756691
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Może to Ci pomoże.
    Załączniki:
    • katalog.rar (831.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat dostępności elektronicznych katalogów zamienników tranzystorów. Zaproponowano zakup dwutomowego katalogu dostępnego na stronie serwis-elektroniki.com.pl, zawierającego około 1500 stron z podstawowymi parametrami i zamiennikami, w cenie około 90 zł z przesyłką. Zwrócono uwagę, że katalogi elektroniczne często zawierają błędne dane, dlatego rekomendowane jest korzystanie z solidnych, papierowych wydawnictw, zwłaszcza przy poszukiwaniu zamienników do mniej popularnych lub specjalistycznych tranzystorów, np. stosowanych w telewizorach. Wskazano również na forum elektroda.pl jako potencjalne źródło informacji oraz podano link do katalogu online na stronie katalogi.iele.polsl.gliwice.pl. Autor tematu podkreślił, że katalog jest mu potrzebny do szybszej wyceny napraw i poszukiwania zamienników w serwisowanych urządzeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA