logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bootres.dll uszkodzony - Komputer z uszkodzonym plikiem bootres.dll

dominikwrobel 09 Cze 2018 11:42 4971 6
REKLAMA
  • #1 17266281
    dominikwrobel
    Poziom 9  
    Witam serdecznie, mam problem z włączeniem komputera w normalnym trybie zamiast okna logowania do wpisania hasła mam szary jednolity ekran.
    Problem pojawił się gdy zamykałem komputer ale zbyt wcześnie wyłączyłem listwę od prądu.
    Komputer włączył się potem normalnie ale Windows 10 zawołał że jest problem z dyskiem C więc go naprawi. Po kliknięciu aby naprawił się system poszła pętla z naprawą dysku C ale system sam nie potrafi się naprawić.
    W logu SRT znalazłem informację
    "Znaleziono główną przyczynę:
    ---------------------------
    Ważny plik rozruchowy f:\windows\boot\resources\custom\bootres.dll jest uszkodzony." w załączniku daję cały txt.

Proszę o pomoc ponieważ samemu nie dam rady, mało pierdolca nie dostaję.
    System mam zainstalowany na dysku SSD czyli dysk C. Dysk twardy mam jako dysk D. Zaś pendrive z systemem zrobiony jest tym sposobem https://www.youtube.com/watch?v=cJNfkpR508Q i
    jest to dysk E.
    Zatem gdzie jest partycja f z logu mówiąca o zepsutym pliku bootres.dll ?
    Jeśli w biosie ustawię pendrive do rozruchu to włącza mi się opcja instalacji windowsa. Jeśli ustawię dysk SSD to tak jak wspomniałem na początku komputer dostaje ciemno szarego ekranu i nie chce pokazać okna logowania do pulpitu. W przypadku gdy ustawię rozruch na pendrive mogę w wierszu polecenia wpisać aby komputer włączył się w trybie awaryjnym. Wtedy rozruch z dysku SSD włącza komputer w trybie awaryjnym.
    Ręce opadają, pomożecie?
    Załączniki:
    • SrtTrail.txt (6.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17266313
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3927
    A jest opcja napraw system?
  • REKLAMA
  • #3 17266338
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    dominikwrobel napisał:
    Zatem gdzie jest partycja f z logu mówiąca o zepsutym pliku bootres.dll ?

Proszę zamieścić screen z zarządzania dyskami. Myślę, że tam się odnajdzie.
    Jeśli tryb awaryjny startuje.

dominikwrobel napisał:
    rozruch z dysku SSD włącza komputer w trybie awaryjnym.

dominikwrobel napisał:
    włącza mi się opcja instalacji windowsa.

Jeśli jest - napraw komputer to pojawi się tzw. środowisko odzyskiwania. Z jego poziomu można wybrać przywracanie systemu.
  • #4 17266399
    dominikwrobel
    Poziom 9  
    Jutro dam screena teraz szykuje się do pracy. Opcja napraw jest jeśli startuje system z pendriva ale po 10 minutach wywala że nie udało się naprawić i ścieżka do logsrt który podałem. Przywracanie systemu próbowałem z dwóch różnych dni ale kończy się to po 5 minutach niepowodzeniem.
    Mógłbyś podać komunikat do wiersza poleceń WŁączajacego system sprawdzania dysku przy starcie systemu ponieważ go wyłączyłem komendą z jednego poradnika ale nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #5 17269193
    dominikwrobel
    Poziom 9  
    Bootres.dll uszkodzony - Komputer z uszkodzonym plikiem bootres.dll
  • REKLAMA
  • #6 17272206
    dominikwrobel
    Poziom 9  
    Zamykam temat ponieważ zero pomocnych ludzi. Zainstalowałem system na nowo.
  • #7 17272212
    dominikwrobel
    Poziom 9  
    Zamykam temat ponieważ zero pomocnych ludzi. Zainstalowałem system na nowo.

Dodano po 37 [sekundy]:

Nie rozwiązałem, zainstalowałem system od nowa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem komputera, który objawia się szarym ekranem zamiast okna logowania. Problem wystąpił po nieprawidłowym wyłączeniu zasilania, co spowodowało uszkodzenie pliku bootres.dll. Użytkownik próbował naprawić system, jednak napotkał trudności, w tym nieudane próby przywracania systemu oraz problemy z dyskiem C. W odpowiedziach zasugerowano zamieszczenie zrzutu ekranu z zarządzania dyskami oraz uruchomienie opcji naprawy systemu. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu operacyjnego, ponieważ nie uzyskał wystarczającej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA