logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak dodać opcję video LVDS-1:d w Grub2 na Debianie 9?

Xerof0p 09 Cze 2018 13:08 582 6
REKLAMA
  • #1 17266390
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Muszę dodać wartość video LVDS-1:d przed bootowaniem. Mam 50 wątpliwości jak to zrobić. Wiele prób spezło na niczym.

Umiem tylko wejść do file albo command prompt przez e lub c. Podajcie mi 1 działający sposób.

Jaka komenda, słówko SET? Cudzysłowy? Jak wyjść z trybu edycji gruba bez skasowania wprowadzonej zmiennej?

Chodzi o grub2 i Debian 9.
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17268907
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Wiem, takie coś zrobiłem, ale po zamontowaniu karty graficznej na pci. Moje pytanie dotyczy tego momentu, jak się wyświetla lista systemów w grubie i można wejść do edycji pliku gruba albo do command prompt gruba.
  • REKLAMA
  • #4 17271283
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    W menu gruba (jeśli dobrze mi się wydaje) zrobisz edycję tylko dla bieżącego rozruchu. Albo wychodzisz z edycji i wpisy przepadają, albo zatwierdzasz i uruchamiasz.

Jeśli idzie o sposób opisany przez Epic'a - musisz jeszcze wygenerować konfig.
    Jest do tego skrypt grub-mkconfig (lub grub2-mkconfig w zależności od dystrubucji). Skryptowi jako parametr podajesz ścieżkę do pliku z konfigem grub'a, np
    grub2-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
    W niektórych dystrybucjach jest też skrypt update-grub (update-grub2), któremu nie podajesz parametrów.
  • #5 17271313
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Ten sposób jest w miarę wyczerpująco opisywany na internecie. Dlatego też do niego doszedłem sam. Ale mnie chodzi o jednorazowe wpisanie na samym początku, kiedy wyświetla się menu gruba. Próbowałem kilka razy i nic.

A to dlatego, że żeby wprowadzić zmiany, tak jak opisujecie, potrzebny jest obraz na monitorze. A u mnie ten obraz był dopiero po tej modyfikacji. Wszedłem do systemu tylko dzięki tymczasowej instalacji karty graficznej pci :)
  • Pomocny post
    #6 17273204
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Xerof0p napisał:
    Ten sposób jest w miarę wyczerpująco opisywany na internecie. Dlatego też do niego doszedłem sam. Ale mnie chodzi o jednorazowe wpisanie na samym początku, kiedy wyświetla się menu gruba. Próbowałem kilka razy i nic.

To może opisz jakich metod już próbowałeś i jaki konkretnie miałeś z nimi problem? Bo dopiero teraz wychodzi pełny obraz sytuacji.

Modyfikacja parametrów GRUBa w trybie edycji "e" też jest wyczerpująco opisana w Internecie. Będąc w trybie edycji odnajdujesz parametr "linux" lub "kernel" i na końcu linii dopisujesz wymagane argumenty czyli "video LVDS-1:d" .
    Na koniec Ctrl+x lub F10, żeby zbootować, wprowadzone zmiany nie zostaną zapisane i dopuki nie edytujesz konfiguracji, będziesz musiał je wprowadzać przy każdym starcie.
  • REKLAMA
  • #7 17281528
    Xerof0p
    Poziom 20  
    @Epic pomogłeś mi :-)
    Ale po "video" ma być znak "=".

Jakoś wcześniej nie mogłem znaleźć informacji, że to ma być w tej samej linii co "linux"

Podsumowanie tematu

✨ Aby dodać opcję video LVDS-1:d w GRUB2 na Debianie 9, należy edytować plik konfiguracyjny /etc/default/grub, dodając parametr do linii GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT, np. "video=LVDS-1:d". W trybie edycji GRUB-a (po naciśnięciu "e") można tymczasowo wprowadzić zmiany, dodając argumenty do linii "linux" i uruchamiając system za pomocą Ctrl+x lub F10. Warto pamiętać, że zmiany wprowadzone w trybie edycji nie są zapisywane na stałe, dlatego konieczne jest wygenerowanie nowego pliku konfiguracyjnego za pomocą grub-mkconfig lub update-grub. Użytkownik zauważył, że aby wprowadzić zmiany, potrzebny jest obraz na monitorze, co może być problematyczne przy braku odpowiedniej karty graficznej.
REKLAMA