Witam.
Poszukuję telewizora w cenie do 2,5 tysiąca. Zastosowanie głównie do oglądania filmów z komputera, oraz nie wykluczam grania na nim. Teoretycznie wystarczy rozdzielczość FullHD, chociaż 4K też nie pogardzę. Wymysły typu 3D jest mi kompletnie nie potrzebne. Szukałbym czegoś w okolicach 50-55 cali. Rodzaju matrycy nie potrafię określić, bo nie bardzo się na tym znam.
Na pewno nie może być to Samsung, bo po przygodach z ich smartfonami mam alergię na tę firmę.
Kupować planuję w przeciągu 2 tygodni, i pewnie będę zamawiał przez internet.
Co możecie mi polecić?
Przejrzałem opinie w internecie, i powtarza się dość często negatywna opinia, bo często się zawiesza. Pesymistycznie więc założę, że jeżeli korzysta się z TV dość aktywnie, ciągle coś zmieniając, to zawieszanie się będzie dużo powszechniejszym zjawiskiem niż wynika to z ocen.
LOCOLOCO wrote:
TCL 55S7906 za 1999 zkł
Tutaj zaś często pojawiająca się opinia, że obraz smuży. Nie wiem jak mocno będzie to odczuwalne przy filmach, ale w dynamicznych grach jest to wręcz niedopuszczalne.
LOCOLOCO wrote:
Thomson 55UC64 za 2399 zł
Ten wygląda dość obiecująco, bo nie znajduję powtarzających się zgłoszonych problemów. Tylko firma jakaś taka mało znana. Niby coś kojarz, ale nie do końca. W zasadzie wszystkie modele które podałeś są dość mało znane. Liczyłem bardziej na modele od Sharp, lub coś podobnego.
LOCOLOCO wrote:
TCL 55P6046 za 2399 zł
Tutaj jak we wcześniejszym TLC sporo osób skarży się na brak płynności i zmużenie.
LOCOLOCO wrote:
Hitachi 55HZT66 za 2399 zł
Tego zaś nie mogę znaleźć w żadnym sklepie, opinii o nim też prawie nie ma.
Czy kwota 2500 pln za telewizor bez zbędnych bajerów, mający dość dużą przekątną i rozdzielczość to za mało? Może lepiej dorzucić więcej? Nie bardzo chcę, ale też nie chcę ryzykować, że trafię na jakiś chiński bubel. Nie wiem co z tym zrobić...
Jak ma byc sprawdzony producent z pominięciem Samsunga, to skup sie na LG 55UJ635V lub Sony Bravia KD-55XE7005
Popularne i sensownie wycenione aktualnie telewizory.
Sony na matrycy VA, LG na IPSie - oba 60Hz.
Nie udzielam porad na PW/PRIV. Proszę zakładać wątki na forum.
Jak ma byc sprawdzony producent z pominięciem Samsunga, to skup sie na LG 55UJ635V lub Sony Bravia KD-55XE7005
Popularne i sensownie wycenione aktualnie telewizory.
Sony na matrycy VA, LG na IPSie - oba 60Hz.
Sprawdzony być nie musi. Byleby bardziej znany, i model w którego opiniach nie przewija się w kółko ten sam problem.
Odnośnie SONY, to wyczytałem że ma tak na prawdę matrycę 50Hz. Czy to prawda? Bo jeżeli tak, to raczej z niego bym zrezygnował patrząc na ewentualne zastosowanie w grach.
Dodam jeszcze, że nie będzie on w założeniu podpięty do dekodera czy innego tego typu sprzętu. Jedynie do komputera stacjonarnego w wersji mini, plus ewentualnie WiFi.
Kupiłam tv za namową sprzedawcy... zastanawiałam się miedzy samsungiem, a tym modelem... Powiem szczerze, że mamy w salonie Samsunga 65 cali za 10tys zł i w sypialni ten tcl. Myślałam, że jeżeli tv jest tani to na pewno coś będzie z nim nie tak, ale że miał to być model stojący w sypialni to nie chcieliśmy przepłacać i go wzieliśmy. Jestem zaskoczona, bo obraz jest na prawde dużo lepszy, czysty, wyraźny niż w modelu znajdującym sie w salonie... barwy są zaskakujące. Dźwięk też super!! podłączaliśmy go również pod komputer... Gra w Wiedźmina to czysta przyjemność przy takiej matrycy!! Jedyną wadą jaką zauważyła, to fakt,że w samsungu podczas korzystania np z Netflixa można wejść w ustawienia obrazu, a tcl niestety ma tą opcje zablokowaną. Trzeba wyjść z apki, żeby móc zmienić opcje obrazu i dźwięku.
Poza tym szczerze polecam.
Nie warto przepłacać!
==============================
Kupiłam
Namówił mnie sprzedawca i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolona. Plynnie działa, korzystam z vod bardzo często. I w sumie nie mogę mu nic zarzucić.
Polecam osoba które chcą mieć dzieci dobry obraz w domu oraz chcą korzystać z sieci a nie chcą wydawać za dużo kasy.
Niby tak, ale wszystkie telewizory mają dużo dobrych opinii. Niestety mają też złe i to wśród nich szukam czy problemy się nie powtarzają. Oczywiście jedną opinię o smużeniu mogę olać, bo może akurat komuś nie pasuje, ale jak tego typu opinii jest kilka? Ogólnie przeglądam ofertę TLC i na ceneo sporo osób skarży się na to smużenie pod każdym modelem. Tutaj opinia odnośnie podanego modelu:
https://www.ceneo.pl/44176076#tab=reviews "Spodziewałem się czegoś więcej po tak zachwalanym telewizorze, a okazało się, że to typowa Chińska budżetówka, pełna bajerów, ale pełna też bugów uniemożliwiających normalne korzystanie.
O podłączeniu PS4 i pograniu w wyścigi można zapomnieć, input lag, smużenie... Niektóre funkcje są rzeczywiście Ok, ale co z tego skoro druga połowa jest mocno problematyczna?
To tak jak gdyby kupić samochód wyścigowy z zepsutą skrzynią biegów, co mi po silniku kiedy mam ciągły problem z biegami?
A tak zachwalali, tak polecali, czytałem na forum HDTV, ze w tej cenie nic lepszego bym nie kupił, a to chyba raczej opłacani klakierzy, niż rzeczywiści testerzy.
Telewizor został zwrócony po 3 dniach."
Osobiście tego potwierdzić nie mogę, bo w sklepie w którym byłem nie mieli tej marki. Prawie same Samsungi, ale na nie nie zwracałem uwagi.
Początkowo nie zauważyłem, że chodzi Ci o model U55S7906, i szukałem TCL S7906. Znalazłem wtedy niejako potwierdzenie podejrzeń.
http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/127465-tcl-s7906-input-lag.html 40ms input lag i to w trybie gry do jak dla mnie bardzo duża wartość, zważywszy na to że sporo tanich, ale mniejszych modeli ma opóźnienie rzędu 10-15. Dlatego uważam, że klient którego cytowałem wyżej może mieć rację odnośnie grania na konsoli, podobnie jak inni opiniujący produkty TCL.
Nic na siłę
W pierwszej grupie 40 ms - i możesz grać nawet w sieci.
Nie podoba Ci się nie kupujesz.
WIele opinii w sieci tworzą hejterzy opłacani.
Najłatwiej sprawdzić czy telewizor kupiony , potwierdzony zakupem.
Każdy się połapie po kilku minutach .
Ok.
Zrobimy tak :
Przygotujemy cztery telewizory ślepym teście
Jeśli zgadniesz który telewizor jest ten chiński bo odstaje od innych dostaniesz go za darmo .
Jeśli nie zgadniesz Ty dajesz nam go za darmo . My go przekażemy do wskazanego Domu Dziecka.
Za Twój pobyt, dojazd , hotel - zapłacimy.
Ślepy test - wszystkie modele są szczelnie zakryte.
DLa Ciebie to prosta ocena przecież takie smużenie wykryjesz swoim sprawnym okiem.
Rozumiem że się zgadzasz.
Termin dowolny - godziny dowolne - dostosujemy się że buyś się nie stresował.
Soboty i i niedziele również.
Jeśli sprawa prosta to masz wypczynek opłacony i telewizor dostaniesz do domu gratis i jeszcze Ci go dostarczymy na nasz koszt !
W pierwszej grupie 40 ms - i możesz grać nawet w sieci.
Tutaj się niestety mylisz. W większości gier FPS 40ms czasu reakcji samej matrycy to wartość wręcz kosmiczna. No ale liczmy to jako dodatkowe 30ms - w porównaniu do innych telewizorów. Tutaj posłużę się przykładem pingu połączenia internetowego. W takim CS-GO mam ping około 30-40ms. Czas reakcji mojego monitora to 5ms. I gra się całkiem przyjemnie. Natomiast gdy ktoś zaczyna oglądać film na youtube, wtedy ping rośnie do 80 i gra staje się bardzo utrudniona. Podobnie jest ze stosunkowo mało dynamiczną grą World of Tanks. Standardowo mam 50-60 pingu. Przy obciążeniu sieci wartość rośnie do ponad setki, a pociski zaczynają magicznie znikać i się pojawiać. Także 30ms robi mi ogromną różnicę.
Nie chodzi o to czy telewizor jest chiński czy japoński. Chyba wszystkie są produkowane w chinach, a fabryki Polskie istnieją tylko dlatego, żeby płacić mniejsze cło. Ja patrzę na parametry oraz na subiektywne odczucia kupujących. Widzę przy pomiarze, że opóźnienie jest duże, i tego podważyć się nie da. Chyba że to jakiś hejter uszkodził miernik by ten przekłamywał. Widzę sporo opinii o smużeniu, więc przyjmuję, że tak może być. Przecież się nie umówili że będą masowo negować produkty TCL.
@w3501y Twoje obawy o TCL mogą być słuszne. Nie rozumiem za to czemu odrzucasz Samsungi. Faktycznie ich smartfony to jakieś półwyroby, ale telewizory robią dość porządne. Do tego nie ma problemu z ich ewentualną reklamacją.
No nie wiem jak to ugryźć. Kiedyś było łatwiej kupić telewizor. Może na razie zostawmy TCL.
LOCOLOCO a co myślisz o podanych wyżej LG 55UJ635V oraz Sony Bravia KD-55XE7005? Oba mają input lag dużo mniejszy od TCL, i... nie wiem co wymienić jeszcze.
A jak jest z HDR? Bo czytałem że tutaj jest loteria i niektóre modele mają super HDR, a inne wręcz tragiczny, mimo że są z tej samej półki cenowej.
Wszystkie reklamacje w Polsce mają identyczne przepisy !!!
Rozmawiamy o Input Lag w telewizorach.
Czyli Twój monitor ma 500 razy gorszy Input Lag niż monitor EIZO ( ma 0,1 ms)
Czyli masz słaby monitor ?
Smużenie - nie jest dokumentowane pomiarowo .
Napisz proszę jakim urządzeniem mierzysz - smużenie.
Mam opinię setek ludzi którzy mają TCLa i właśnie piszą że nie odczuwają żadnego smużenia.
Sprawdź na własne oczy najlepiej - wg mnie nie warto przepłacać.
HDR to sztuczny twór jak 3 D i pewnie tak samo skończy.
Filmów z HDR jak kot napłakał.
Ja bym się kierował najpierw na jakość obrazu i możliwości na 8 lat - bo co tyle lat wymienia się telewizor.
Wszystkie reklamacje w Polsce mają identyczne przepisy !!!
Rozmawiamy o Input Lag w telewizorach.
Czyli Twój monitor ma 500 razy gorszy Input Lag niż monitor EIZO ( ma 0,1 ms)
Czyli masz słaby monitor ?
Może nie 500x, ale na pewno gorszy. W końcu ma 10 lat . Prócz tego 5ms/0.1ms to 50, a nie 500. Ale nie czepiajmy się szczegółów.
Prócz tego podawanie tego typu wartości ja ko wielokrotność jest kompletnie bez sensu. Przykładowo mamy tego Twojego EIZO, oraz jakiś nieistniejący model mający input laga 0.01ms. Tak jest (wg Twojej logiki) 10x gorszy. Z drugiej strony mamy mój monitor z opóźnieniem 5ms, oraz TV z opóźnieniem 50ms. Czyli też 10x gorszy. Czyli niby odczucia związane z ich użytkowaniem powinny być podobne.
Problem w tym, że monitor 0.1ms byłby świetny do grania, podobnie jak 0.01ms. Możliwe, że nawet nie zauważyłbyś różnicy podczas użytkowania a oba urządzenia będą tak samo komfortowe. Sytuacja jest inna przy drugiej parze. O ile 5ms to nadal bardzo dobry wynik, to przy 50 właściwie nie da się grać w dynamiczne gry.
Czy 50ms to faktycznie tak duża wartość? Zdecydowanie. Mam TV Samsunga, model na tę chwilę nieznany. Przy normalnym trybie na jakim zwykle był używany, opóźnienie było tak duże, że czasy między poruszeniem myszką a obrotem kamery w grze były mocno zauważalne, co przełożyło się na konieczność wykonywania wolniejszych ruchów w celu uzyskania jakiejkolwiek dokładności celowania. Dopiero pogrzebanie w ustawieniach telewizora obniżyło opóźnienie dość mocno, chociaż moim zdaniem nadal było na tyle odczuwalne, bym wogóle je zauważył.
Ogólnie, jeżeli autor faktycznie myśli o podłączeniu telewizora do komputera i graniu w cokolwiek, to radzę kupić model z niskim opóźnieniem przynajmniej podczas pracy w trybie gry. Przy oglądaniu filmu z komputera raczej nie odczuje opóźnienia nawet 100ms.
LOCOLOCO wrote:
HDR to sztuczny twór jak 3 D i pewnie tak samo skończy.
Filmów z HDR jak kot napłakał.
Tu się zgodzę. Tyle, że część gier wspiera HDR, tylko nie wiem czy obsługa HDR przez telewizor/monitor jest wtedy konieczna.
Zaproponowałeś Autorowi małe doświadczenie w poście 9. Ja miałbym do Ciebie prośbę. Weź komputer, podłącz myszkę, i po kolei podłączaj monitory/telewizory o różnych input lagach. Powiedzmy z przedziału 60-5ms. Wystarczy że poruszasz myszką po pulpicie a zobaczysz różnicę między nimi. Następnie włącz jakąś dynamiczną grę, nawet internetową i porównaj jak duży wpływ na Twoje ruchy ma dodatkowe 40ms. Podziel się proszę wnioskami
Z tym zawieszaniem się Philipsa to weź trochę dystansu i najlepiej sam spróbuj. Te modele są bardzo dobrze przygotowane pod względem podzespołów. Kiedyś faktycznie było tak, że Philipsy miały problem ze stabilnością, ale to już nie ten czas i wg. mnie po prostu powinieneś to sprawdzić sam (lub obejrzeć filmy na YT)
Niestety, Philips zepsuł sobie opinię kiepską jakością i wątpliwą trwałością. Nie ryzykowałbym zakupu telewizora tej marki, choć widzę, że nieźle wygląda w sklepie i w danych technicznych. Poprzedni Philips też w sklepie wyglądał w porządku, na szczęście po trzech latach się zepsuł i poszedł na złom, został zastąpiony nawet tańszym innej marki - i dopiero wtedy się okazało jaki kiepski telewizor męczył wzrok aż 3 lata. Żadnych już Philipsów.