LOCOLOCO napisał: Wszystkie reklamacje w Polsce mają identyczne przepisy !!!
Rozmawiamy o Input Lag w telewizorach.
Czyli Twój monitor ma 500 razy gorszy Input Lag niż monitor EIZO ( ma 0,1 ms)
Czyli masz słaby monitor ?
Może nie 500x, ale na pewno gorszy. W końcu ma 10 lat

. Prócz tego 5ms/0.1ms to 50, a nie 500. Ale nie czepiajmy się szczegółów.
Prócz tego podawanie tego typu wartości ja ko wielokrotność jest kompletnie bez sensu. Przykładowo mamy tego Twojego EIZO, oraz jakiś nieistniejący model mający input laga 0.01ms. Tak jest (wg Twojej logiki) 10x gorszy. Z drugiej strony mamy mój monitor z opóźnieniem 5ms, oraz TV z opóźnieniem 50ms. Czyli też 10x gorszy. Czyli niby odczucia związane z ich użytkowaniem powinny być podobne.
Problem w tym, że monitor 0.1ms byłby świetny do grania, podobnie jak 0.01ms. Możliwe, że nawet nie zauważyłbyś różnicy podczas użytkowania a oba urządzenia będą tak samo komfortowe. Sytuacja jest inna przy drugiej parze. O ile 5ms to nadal bardzo dobry wynik, to przy 50 właściwie nie da się grać w dynamiczne gry.
Czy 50ms to faktycznie tak duża wartość? Zdecydowanie. Mam TV Samsunga, model na tę chwilę nieznany. Przy normalnym trybie na jakim zwykle był używany, opóźnienie było tak duże, że czasy między poruszeniem myszką a obrotem kamery w grze były mocno zauważalne, co przełożyło się na konieczność wykonywania wolniejszych ruchów w celu uzyskania jakiejkolwiek dokładności celowania. Dopiero pogrzebanie w ustawieniach telewizora obniżyło opóźnienie dość mocno, chociaż moim zdaniem nadal było na tyle odczuwalne, bym wogóle je zauważył.
Ogólnie, jeżeli autor faktycznie myśli o podłączeniu telewizora do komputera i graniu w cokolwiek, to radzę kupić model z niskim opóźnieniem przynajmniej podczas pracy w trybie gry. Przy oglądaniu filmu z komputera raczej nie odczuje opóźnienia nawet 100ms.
LOCOLOCO napisał: HDR to sztuczny twór jak 3 D i pewnie tak samo skończy.
Filmów z HDR jak kot napłakał.
Tu się zgodzę. Tyle, że część gier wspiera HDR, tylko nie wiem czy obsługa HDR przez telewizor/monitor jest wtedy konieczna.
Zaproponowałeś Autorowi małe doświadczenie w poście 9. Ja miałbym do Ciebie prośbę. Weź komputer, podłącz myszkę, i po kolei podłączaj monitory/telewizory o różnych input lagach. Powiedzmy z przedziału 60-5ms. Wystarczy że poruszasz myszką po pulpicie a zobaczysz różnicę między nimi. Następnie włącz jakąś dynamiczną grę, nawet internetową i porównaj jak duży wpływ na Twoje ruchy ma dodatkowe 40ms. Podziel się proszę wnioskami