logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kymco MXU 300 - Gaśnie przy dodawaniu gazu, wytarte elementy rozrządu

dakoslav10 16 Cze 2018 06:46 5529 5
REKLAMA
  • #1 17278788
    dakoslav10
    Poziom 5  
    Ocena: 19
    Witam
    Silnik w tym quadzie pracuje bardzo nierówno ,czasem odpali normalnie i pracuje na wolnych obrotach ale gdy powoli dodaje gazu to w pewnym momencie po prostu zgaśnie.
    dwa miesiące wstecz wymieniłem pierścienie bo kompresja była na poziomie 4 bar i to się poprawiło skoczyło do 10 bar ,ale teraz zaczął szwankować więc zacząłem szukać
    usterki wyczyściłem gaźnik filtr nie pomogło.
    Pomyślałem że być może popękały pierścienie ale nie, luzy na zaworach ustawiłem rozrząd jest Ok.ale po dokładnym przejrzeniu całej klawiatury zauważyłem że -
    1. okolica zaworu wydechowego jest bardzo osmalona (to myślę za sprawą uszczelniacza zaworowego więc to nie problem)
    2. krzywka na wałku rozrządu jest bardzo wytarta tak że jest wyczuwalny próg w miejscu gdzie dźwignia otwierająca zawór nie dotyka podczas pracy
    3. sama dźwignia też ma ślady starcia i to widoczne gołym okiem więc na moje oko i oko suwmiarki w sumie będzie gdzieś 1 mm tego wytarcia
    Pytanie , czy to może być przyczyną nierównej pracy tego silnika jak i gasnięcia ,dodam jeszcze że gdyby silnik miał dwa cylindry to powiedział bym że pracuje tylko na jeden ,tak to słychać na ucho
    Dzięki za jakąkolwiek pomoc i
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17281653
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Jak najbardziej to może być przyczyną. Do końca nie wiem co ci chodzi z tym luzem. Do tego gaźnik. Dostał dobrego podciśnienia i potrzebuje czyszczenia i regulacji od nowa.
  • REKLAMA
  • #3 17281989
    dakoslav10
    Poziom 5  
    Dzięki za podpowiedź,ale w takim razie robi się nie ciekawie bo wiadomo trzeba wymienić komplet a to jest koszt dosyć poważny , ale co zrobić.
    Mam jeszcze jedną taką samą 300 tkę więc aby się upewnić to podmienię ten wałek rozrządu i będę wtedy pewny, a gaźnik jest Ok.
    Dzięki i
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 17282392
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Jeśli są widoczne gołym okiem wytarcia/progi na walku rozrządu to wałek do wymiany. Wytarcia na dźwigniach zaworowych może uda się zniwelować przy regulacji luzu zaworowego.
    Wytarcie rzędu 1mm, nie wynika ile gdzie, dyskwalifikuje te części.
  • REKLAMA
  • #5 17285351
    dakoslav10
    Poziom 5  
    Witam
    Rozumiem że takie wytarcia dyskwalifikują daną część, dzisiaj podmieniłem wałek rozrządu i jutro jadę w teren więc sprawdzę , choć wałek który podmieniłem też nie wygląda super , w każdym razie silnik odpalił bez problemu ,sprawdzę co się stanie gdy temperatura zostanie podniesiona jak myślę do maksimum
    Dzięki i
    Pozdrawiam
  • #6 17291441
    dakoslav10
    Poziom 5  
    Witam , tak jak pisałem podmieniłem ten wałek rozrządu quad pojeździł w terenie i na razie jest Ok. Ale zdaję sobie sprawę że zakup będzie konieczny
    Dzięki za pomoc i
    pozdrawiam
REKLAMA