logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kamera HIKVISION DS-2CD2142FWD-IWS nie łączy się

Qris96 17 Cze 2018 12:54 20628 18
  • #1 17280648
    Qris96
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam. Mój problem dotyczy tego, że nie mogę połaczyć się z kamerą, jest ona podłączona bezpośrednio kablem do komputera.
    Zaraz po zakupie przez pierwszy tydzień działała normalnie, ale musiałem ja na kilka dni odłączyć od zasilania i od tego czasu jest problem.

Kamerę zresetowałem wg instrukcji, ustawiłem nowe hasło lecz przy próbie nawiązania połaczenia za pomocą programu iVMS-4200 wyskakuje komunikat:

"c HCNetSDK.dll[7]. (Niepowodzenie podłączania do urządzenia. Urządzenie jest w trybie offline lub przekroczono limit czasu komunikacji w sieci)

Nie mogę również wejsć do kamery poprzez przegladarke wpisujac IP kamery.
    Dioda w kamerze świeci, na zasilaczu również, podmieniłem tez kabel, ale nic nie pomgło.
    Bardzo proszę o pomoc, jakieś rady czy wskazówki co zrobić. Dziękuję :)
  • #2 17280897
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2104

Może to cię nakieruje.
  • #3 17281579
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 17283054
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 643
    Obstawiam, że jak odpinasz komputer od routera to komputer gubi adres IP.
    Kamerka jest na swoim zasilaczu 12V?
    Opcja 1.
    Ustaw komputerowi adres na stałe np ten 192.168.1.103 i sprawdz czy uda Ci się zalogować do kamery poprzez przeglądarkę.
    Jeśli Ci się to uda to usuń kamerę w ustawieniach IVMSa i dodaj ją na nowo w tym programie.
    Opcja 2.
    Podepnij komputer pod router i także kamerkę. Sprawdź czy Ci się połączy komputer z kamerką.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17283767
    Qris96
    Poziom 11  
    Udało się wejsć do menu kamery. Zmieniłem adres ip karty sieciowej komputera na stały i pomogło.

Przy okazji prosiłbym jeszcze o pomoc w kwesti udostępnienia zdalnego podglądu obrazu z kamery.

Podłączyłem kamere do routera, zmieniłem jej ip na 192.168.2.64 (router 192.168.2.1), wszystko chodzi ok, tylko nie wiem jak mam przekierować porty w routerze (D-Link 615).

W kamerze zmieniłem porty na zalecane przez producenta
    Kamera HIKVISION DS-2CD2142FWD-IWS nie łączy się

A w routerze przekierowałem porty
    Kamera HIKVISION DS-2CD2142FWD-IWS nie łączy się

Nie jestem pewien czy dobrze wszystko zrobiłem, bo nie wyswietla mi się zewnętrzny adres IP w kamerze w zakładce NAT.

Wie ktoś może jak poradzic sobie z tym? :)
  • #11 17283855
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 643
    Wstaw screeny z zakładki "Port" i "TCP/IP" od kamery i ustawienia sieci lokalnej z D-Linka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 17284577
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2104
    Pamiętaj o tym że jak ustawisz już przekierowanie to tylko z zewnętrznego adresu IP możesz sprawdzić działanie.
  • #14 17285805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 17286031
    nowicjusz50
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    fakerus napisał:
    po co te korowody
    Może kolega chce aby obraz szybciej się ładował oraz miał zdalny dostęp do parametrów kamery:)
  • #16 17286972
    Qris96
    Poziom 11  
    nowicjusz50 napisał:
    fakerus napisał:
    po co te korowody
    Może kolega chce aby obraz szybciej się ładował oraz miał zdalny dostęp do parametrów kamery:)

Właśnie chodzi mi o zdalny dostęp do kamery z każdego innego urządzenia poza domem z dostępem do internetu.
  • #17 17288083
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kamerą HIKVISION DS-2CD2142FWD-IWS, która przestała się łączyć z komputerem po odłączeniu od zasilania. Po zresetowaniu kamery i ustawieniu nowego hasła, pojawił się komunikat o błędzie w programie iVMS-4200 oraz brak możliwości dostępu przez przeglądarkę. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie adresów IP kamery i komputera oraz ustawienie stałego adresu IP dla komputera. Po wprowadzeniu tych zmian, użytkownik uzyskał dostęp do menu kamery. Następnie zadał pytanie o zdalny dostęp do kamery, co doprowadziło do dyskusji na temat przekierowania portów w routerze D-Link 615 oraz możliwości korzystania z funkcji P2P. Ostatecznie użytkownik skonfigurował zdalny dostęp za pomocą Hik Connect.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA