logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz buforowy z dwoma akumulatorami Li-Poly 3.6V (szeregowo)

prawicowiec 17 Cze 2018 16:13 987 7
REKLAMA
  • #1 17281052
    prawicowiec
    Poziom 9  
    Cześć

Poszukuję schematu zasilacza buforowego albo przynajmniej ładowarki do dwóch akumulatorów Li-Polymer 703450 (3.7V, 1200mAh) połączonych szeregowo.
    Napięcie wejściowe o szerokim zakresie (zasilanie z akumulatora samochodowego 12V i 24V) od 10 do 36V, wyjście 5V 1.5A zasilające raspberry pi. Układ ma podtrzymać zasilanie powiedzmy do 10-15 minut
  • REKLAMA
  • #2 17281148
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Nie lepiej połączyć akumulatory równolegle? Zyskasz większą pojemność baterii-malinka dłużej będzie działać ;)
  • REKLAMA
  • #3 17281167
    prawicowiec
    Poziom 9  
    Wolę na wyjściu dać przetwornicę step-down zamiast step-up. Druga sprawa, że z napięcia 4.2V musiałbym uzyskać 5V a to jest prawdopodobnie za mała różnica napięć wejścia i wyjścia przetwornicy
  • REKLAMA
  • #4 17283584
    prawicowiec
    Poziom 9  
    Co myślicie o takim rozwiązaniu:

BAD PROJECT !!!
  • #5 17283731
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17284445
    prawicowiec
    Poziom 9  
    To moje rozwiązanie nie działa ! Ireg to jest prąd graniczny i rzeczywiście utrzymuje go ale jednocześnie obniża ustawione napięcie na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #7 17287444
    prawicowiec
    Poziom 9  
    Prawdopodobnie jednak działa ale nie jakoś rewelacyjnie muszę jeszcze potestować. Po dokładniejszym przyjrzeniu się tym chińskim przetwornicom, które użyłem na chwilę obecną jest taka wersja jak na rysunku. Okazuje się że na WE i WY przetwornic jest inna masa przez co robi się problem. Obciążyłem wyjście DC/DC 5V rezystorem 5 omów przez co uzyskałem prąd na wyjściu prawie 1A. Niestety prąd ładowania akumulatorów spada wtedy jeżeli dobrze pamiętam do ok 0.35A przy rozładowanych akumulatorach (dla Ireg=0.8A - zwiększyłem maksymalny prąd ładowania). Jeżeli wyjście jest mniej obciążone to prąd ładowania akumulatorów jest odpowiednio większy.

Może macie jakiś pomysł jak to poprawić i czy w ogóle to da się tak zmodyfikować układ by prąd ładowania rozładowanych akumulatorów był 0.8A bez względu na wartość obciążenia wyjścia DC/DC 5V.
  • #8 17299095
    prawicowiec
    Poziom 9  
    Jakie tranzystory MOSFET zastosować w miejscach P1 i P2 najlepiej w obudowie SOT23-3 lub SOT23-6 ? Chciałbym aby można je wysterować bezpośrednio z mikrokontrolera zasilanego 5V oraz po której stronie mają być ich D (dren) i S (źródło) ? Może najlepszym rozwiązaniem byłby P-MOSFETy sterowane zerem z uC ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu zasilacza buforowego lub ładowarki dla dwóch akumulatorów Li-Polymer 703450 (3.7V, 1200mAh) połączonych szeregowo, z napięciem wejściowym 10-36V i wyjściem 5V 1.5A do zasilania Raspberry Pi. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące połączenia akumulatorów (równolegle vs szeregowo), zastosowania przetwornic step-down oraz problemów z diodami wprowadzającymi straty mocy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z chińskimi przetwornicami, wskazując na problemy z różnymi masami na wejściu i wyjściu oraz prądem ładowania akumulatorów. Pojawiają się również pytania o odpowiednie tranzystory MOSFET do zastosowania w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA