Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Odkurzacz piorący Puzzi 10/1 - Nie działa pompka

pershing1899 18 Jun 2018 19:18 29124 18
Helukabel
    pershing1899
    Level 6  
    Witam serdecznie, mam pewien problem z pompka w odkurzaczu karcher puzzi 10/1. Włączam przycisk spryskiwanie, jednak odkurzacz nie podaje wody, słychać tylko cicho że chodzi pompka. A zawsze chodziła głośniej. Czym to może byc spowodowane? Można to jakoś naprawić, czy czeka mnie serwis? Dodam tylko, że 3 miesiące temu odkurzacz był na gwarancji i wymienili mi pompke. Tylko wtedy nie było jej słychać w ogóle.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomysły co zrobić, pozdrawiam
  • Helukabel
    antek124
    Level 32  
    Może trzeba ponownie oddać do serwisu gwarancyjnego? Jeśli posiadasz gwarancje to nawet się nie zastanawiaj. Druga sprawa trzeba sprawdzić czy pompa nie ciągnie gdzieś powietrza z przewodu(nieszczelność). Ewentualnie sprawdzić pompkę czy zasysa wodę. Pompka może pracować ale nie zasysać wody, gdyż może być nawet sama nieszczelna. Jaka jest tam pompka? Typ oraz dane pompki. Jeśli tego typu pompka to można podmienić oringi. Wtedy usunie się nieszczelność pompki, lecz nie zawsze pomaga. Zdarza się skrzywienie tłoczka i wtedy wymiana tylko na nową pompkę.
  • Helukabel
    pershing1899
    Level 6  
    Niestety gwarancja się skończyła. Czyli będę musiał rozebrać i zobaczyć jaka tam jest pompka, bo nawet nie wiem. Jest problem z rozebraniem odkurzacza, aby dostać się do pompki?
    Serwis za wymianę życzy sobie 500zl... Nie bawią się w naprawy ani regenerację.
    Tak z obserwacji to problem jest taki, że nie pobiera wody, nie słychać żadnych nieszczelności.
    pershing1899
    Level 6  
    A są jakieś zamienniki tej pompki? Słyszałem, że pasują też od odkurzaczy Zelmer. Czy mogę prosić dokładną nazwę tej pompki, abym mógł sprawdzic cenę? Najpierw jednak sprawdzę czy ta moja może jeszcze zaskoczy.
  • Helpful post
    antek124
    Level 32  
    ETS 17-TP/B http://www.gotecpumps.com/multimedia/docs/2009/06/ETS_17_-_Technical_data.pdf

Dodano po 2 [minuty]:

Dokładną nazwę otrzymasz jak wymontujesz z odkurzacza i odczytasz z pompy. Ja nie jestem pewny czy dokładnie ten model jest zastosowany w twoim sprzęcie.
    pershing1899
    Level 6  
    Dam znać za kilka dni jak wymontuje pompke bo teraz nie mam możliwosci. Na razie dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • Helpful post
    Alek_H
    Level 8  
    Sprawdź czy elektromagnes o obu kierunkach przewodzi prąd. Jeśli tak to, w sklepie z elektroniką kup za ok. 1zł średniej wielkości diodę i zamontuj na przewodzie zasilającym. Jeśli pompka pracuje ciszej to znaczy zazwyczaj, że uszkodziła się dioda na przewodach lub zatopiona w obudowie. Niech tam zostanie bo uszkodzona przewodzi w obie strony. Oczywiście nie zaszkodzi rozebrać i sprawdzić czy nie ma ponadto uszkodzeń lub zabrudzeń mechanicznych, np. nie pękła sprężyna lub zaworek.
    mikigryf
    Level 7  
    Naprawiłeś sprzęt?
    Mam dokładnie taki sam problem - pompka zaczęła działać o wiele ciszej i nie podaje płynu.
    Proszę o info.
    pershing1899
    Level 6  
    Jeszcze nie naprawialem, bo jestem na wczasach, jak wrócę to się zajmę tym tematem.
  • Helpful post
    Musiol
    Level 16  
    Standardowa usterka tłoczek w pompce stanął w miejscu lub zaworek zawieszony może być jeszcze że coś się zatkało.
    Trzeba rozebrać i wyczyścić.
    Po rozebraniu pompki powinniśmy zobaczy takie elementy.
    Odkurzacz piorący Puzzi 10/1 - Nie działa pompka

Nie wolno pomylić się w procesie składania , kolejność jest ważna
    pershing1899
    Level 6  
    Dzień dobry,
    rozebrałem pompkę, oczyściłem części, skręciłem ją i nadal nie działa, cały czas tak dziwnie cicho chodzi i nie pobiera wody. Jaka może być jeszcze przyczyna? Gdzie jej szukać? Może coś z tą diodą jest nie tak? Gdzie tą diodę znajdę?

Dane pompki:
    EKS 17 TP/C
    Article: 114184
    230V 50Hz 40W
    No. 17058034184
    GOTEC

PS: Jest jakaś instrukcja jak dokładnie ta pompka ma wyglądać w środku?
  • Helpful post
    Musiol
    Level 16  
    Te pompy umierają tylko jak się spali ich uzwojenie warto ją naprawić.
    Regeneracja polega na wyczyszczeniu jej i ewentualnie wymianie uszczelek, ja tak robię osobiście.
    Jeśli chodzi o diodę to zwykła dioda pół przewodnikowa aby obciąć część sinusoidy , te pompy chodzą na jednej połówce.
    Gdyby dioda była spalona pompa by milczała gdyby jej nie było pompa by nie pompowała ponieważ tłok nie wykonywał by całego zakresu ruchu.
  • Helpful post
    antek124
    Level 32  
    Zależy jak kto robi. Jeden robi tak, że wymieni oring i tłoczek, a z kolei inny wymieni wszystko tylko obudowa i cewka zostaje stara. Jak ktoś dobrze zrobi to i pochodzi. A 35zł za regeneracje to i tak mniej jak za całą pompkę. Kwestia ugadania z gościem. Często się wybijają gumki na sprężynkach, działają jako zawór.
    Musiol wrote:
    Gdyby dioda była spalona pompa by milczała gdyby jej nie było pompa by nie pompowała ponieważ tłok nie wykonywał by całego zakresu ruchu.
    Jeśli dioda się uszkadza to nie bez przyczyny. Nawet po wymianie diody po czasie nastąpi kolejne uszkodzenie diody. Przyczyną tego jest cewka pompki.
    pershing1899
    Level 6  
    Dziękuję bardzo za pomoc, jutro zadzwonię do firmy, która regeneruje pompki.
    Pozdrawiam
    pershing1899
    Level 6  
    Pompka przyszła po regeneracji, wszystko ladnie działa, zamykam temat.
    Dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Pompka została zregenerowana.