logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary klon Apple II nie uruchamia się - brak oznaczeń, losowe znaki

Jaco 21 Cze 2018 14:53 549 0
REKLAMA
  • #1 17288581
    Jaco
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich

Mam komputer taki jak w temacie. Ma już swoje lata, ale niestety nie chce się uruchomić. Jestem ciekaw historii tego klona, nie ma na nim żadnych napisów, na płycie głównej też. Z tego co czytam, były też klony na licencji, ciekawe, czy ten był na licencji?

Z początku pojawiał się na ekranie napis Apple [], nie zawsze. Niestety różne znaki, litery były na ekranie losowo.
    Czasami mogłem pisać na klawiaturze, litery rozsypywały się po całym ekranie.

Podmieniałem pamięci, sprawdzałem podstawki ze scalakami, czy przewodzą, są przejścia. Płyta główna można powiedzieć w idealnym stanie, nóżki scalaków również, przejścia są.

Zasilanie jest poprawne -5,01 +5,03 +11,89

Pamięć lekko ciepła, nie parzy, reszta układów nie nagrzewa sie zbytnio.
    Nie wiem czy można połowę pamięci wyjąć i włączyć komputer

Może te rom-y są niedobre? Kilka układów innych niż pamięć wymieniałem losowo

Podczas uruchamiania jest sygnał dźwiekowy

Na romach lata 1979 1981, kart rozszerzeń

Stary klon Apple II nie uruchamia się - brak oznaczeń, losowe znakiStary klon Apple II nie uruchamia się - brak oznaczeń, losowe znaki

[img-2][img-3]Stary klon Apple II nie uruchamia się - brak oznaczeń, losowe znakiStary klon Apple II nie uruchamia się - brak oznaczeń, losowe znaki

Dodano po 7 [godziny] 55 [minuty]:

Już ok :) maszyna ruszyła.

Trzeba było sprawdzić wszystkie 74ls
    uwalony był 74LS153

Roboty jest ze sprawdzaniem, czasochłonne, ale świetnie na płycie głównej wszystko opisane, co gdzie jaki scalaki w formie szachownicy lokalizacja elementów

Naprawa według instrukcji:

http://www.willegal.net/appleii/apple-service-notes.pdf

Pamięć okazała się ok

Fajny komputerek, ciekaw jestem, czy jest w 100% kompatybilny z prawdziwym Apple II, może ktoś będzie wiedział ?

Z tego co czytam i patrze na płyty główne to jest prawdopodobnie klon apple II plus

Dodano po 1 [minuty]:

Jakby ktoś miał taki klawisz, który brakuje w moim Apple, chętnie przygarnę :)
  • REKLAMA
REKLAMA