Witam wszystkich
Mam komputer taki jak w temacie. Ma już swoje lata, ale niestety nie chce się uruchomić. Jestem ciekaw historii tego klona, nie ma na nim żadnych napisów, na płycie głównej też. Z tego co czytam, były też klony na licencji, ciekawe, czy ten był na licencji?
Z początku pojawiał się na ekranie napis Apple [], nie zawsze. Niestety różne znaki, litery były na ekranie losowo.
Czasami mogłem pisać na klawiaturze, litery rozsypywały się po całym ekranie.
Podmieniałem pamięci, sprawdzałem podstawki ze scalakami, czy przewodzą, są przejścia. Płyta główna można powiedzieć w idealnym stanie, nóżki scalaków również, przejścia są.
Zasilanie jest poprawne -5,01 +5,03 +11,89
Pamięć lekko ciepła, nie parzy, reszta układów nie nagrzewa sie zbytnio.
Nie wiem czy można połowę pamięci wyjąć i włączyć komputer
Może te rom-y są niedobre? Kilka układów innych niż pamięć wymieniałem losowo
Podczas uruchamiania jest sygnał dźwiekowy
Na romach lata 1979 1981, kart rozszerzeń

[img-2][img-3]
Dodano po 7 [godziny] 55 [minuty]:
Już ok
maszyna ruszyła.
Trzeba było sprawdzić wszystkie 74ls
uwalony był 74LS153
Roboty jest ze sprawdzaniem, czasochłonne, ale świetnie na płycie głównej wszystko opisane, co gdzie jaki scalaki w formie szachownicy lokalizacja elementów
Naprawa według instrukcji:
http://www.willegal.net/appleii/apple-service-notes.pdf
Pamięć okazała się ok
Fajny komputerek, ciekaw jestem, czy jest w 100% kompatybilny z prawdziwym Apple II, może ktoś będzie wiedział ?
Z tego co czytam i patrze na płyty główne to jest prawdopodobnie klon apple II plus
Dodano po 1 [minuty]:
Jakby ktoś miał taki klawisz, który brakuje w moim Apple, chętnie przygarnę
Mam komputer taki jak w temacie. Ma już swoje lata, ale niestety nie chce się uruchomić. Jestem ciekaw historii tego klona, nie ma na nim żadnych napisów, na płycie głównej też. Z tego co czytam, były też klony na licencji, ciekawe, czy ten był na licencji?
Z początku pojawiał się na ekranie napis Apple [], nie zawsze. Niestety różne znaki, litery były na ekranie losowo.
Czasami mogłem pisać na klawiaturze, litery rozsypywały się po całym ekranie.
Podmieniałem pamięci, sprawdzałem podstawki ze scalakami, czy przewodzą, są przejścia. Płyta główna można powiedzieć w idealnym stanie, nóżki scalaków również, przejścia są.
Zasilanie jest poprawne -5,01 +5,03 +11,89
Pamięć lekko ciepła, nie parzy, reszta układów nie nagrzewa sie zbytnio.
Nie wiem czy można połowę pamięci wyjąć i włączyć komputer
Może te rom-y są niedobre? Kilka układów innych niż pamięć wymieniałem losowo
Podczas uruchamiania jest sygnał dźwiekowy
Na romach lata 1979 1981, kart rozszerzeń
[img-2][img-3]
Dodano po 7 [godziny] 55 [minuty]:
Już ok
Trzeba było sprawdzić wszystkie 74ls
uwalony był 74LS153
Roboty jest ze sprawdzaniem, czasochłonne, ale świetnie na płycie głównej wszystko opisane, co gdzie jaki scalaki w formie szachownicy lokalizacja elementów
Naprawa według instrukcji:
http://www.willegal.net/appleii/apple-service-notes.pdf
Pamięć okazała się ok
Fajny komputerek, ciekaw jestem, czy jest w 100% kompatybilny z prawdziwym Apple II, może ktoś będzie wiedział ?
Z tego co czytam i patrze na płyty główne to jest prawdopodobnie klon apple II plus
Dodano po 1 [minuty]:
Jakby ktoś miał taki klawisz, który brakuje w moim Apple, chętnie przygarnę