Jak w tytule, proszę o wytłumaczenie, czy jest możliwość podłączenia transformatora trójfazowego 3x110 V do jednej fazy 230 V. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Jest to trafo około 2 kW, zasilane z trzech faz po 110 V na fazę. Gdzieś kiedyś
słyszałem, że ponoć jest to zdecydowanie ułatwiona sytuacja( nie, jak w przypadku trafo 380-400 ), ponieważ mamy uzwojenia na 110 V. Nigdy wcześniej nie zajmowałem się tego typu tematem i dla tego postanowiłam zapytać osoby bardziej kompetentne w tej materii.
Witam.
Jest to trafo do zasilania stopnia końcowego na GU43B. Napięcie po wyprostowaniu
i odfiltrowaniu po elektrolitach wynosi około 3000 kV. Samo trawo w oryginale jest z dużym zapasem. Moc stopnia końcowego 1000 W, nie licząc strat, sprawności itd...
✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia transformatora trójfazowego 3x110 V do jednej fazy 230 V. Ogólnie uznano, że standardowo nie jest to zalecane, choć technika zna nietypowe rozwiązania, np. odcięcie jednej kolumny transformatora. Transformator o mocy około 2 kW miał zasilać stopień końcowy na lampie GU43B, gdzie po wyprostowaniu i filtracji napięcie wynosi około 3000 V (3 kV). Wskazano, że oryginalne trafo ma duży zapas mocy. Alternatywnie zasugerowano użycie dodatkowego transformatora 3x230 V na 3x110 V, jednak jest to kosztowne i zwiększa gabaryty. Ostatecznie konstrukcja została zaniechana. Wygenerowane przez model językowy.