logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MB Vito - licznik nie działa, brak zmiany km i prędkości, diagnostyka czujnika

SlaweK 24 Sie 2005 11:38 5492 7
REKLAMA
  • #1 1760071
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Licznik najprawdopodobniej nie był kręcony, wsad testowy podstawiłem. Nadal stan km nie zmienia się ani nie pokazuje prędkości. Od 3 pinu w białej kostce do czujnika w skrzyni jest przejscie a czujnik ma ok. 60 Ohm i na drugim styku masę. Co może być przyczyną i jaki ma być poziom impulsów ze skrzyni żeby zobaczyć je oscyloskopem.
    Dodam ze nie mam pewności czy licznik jest oryginalny od tego auta bo sprowadzone jest przez handlarza i są ślady na śrubach mocujących a także nieładne wiązki w wtyczkami.

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1762184
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    nie wiem czy w wito ale np E lub C klasa, ma taki efekt jak masz radio nieorginalne.
    idzie tam przewód od licznika i śmieszne ale jak radio wyjmiesz to licznik działa.
  • REKLAMA
  • #3 1762336
    SlaweK
    Poziom 43  
    W sumie to ciekawe ale łatwe do wyjaśnienia. Tak działa gala a jak coś (radio) zwiera te impulsy to faktycznie ma prawo. Tutaj zwarcia nie ma napewno, przedzwoniłem kable ale jakoś nie zwróciłem uwagi jakie radio było (dziwne, bo mam takie skrzywienie zawodowe że zwykle zaglądam na to przy okazji). Jak pacjent przyjedzie to zerknę na to ale myślę że prędzej to nieoryginalny licznik niż zwarcie od radia.

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1762351
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Jak licznik był np wypasiony (temp, itp), to jak założysz zwykły tylko km lub na odwrut to też nie będzie działać.
  • #5 1762367
    SlaweK
    Poziom 43  
    Po handlarzach wszystko jest możliwe... ale jak to sprawdzić. Mam VIN tego auta ale nie mam TISa i WIS do MB zeby to sprawdzić. Może ktoś ma ?

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1762621
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    jak jest to licznik VDO z pierwszej serii Vito to liczniki te dziłają zamiennie
    podobnie następna seria Magnetii
    wkładasz licznik z innego Vito i dziala
    \ narazie nie naprawiałem innych ale słyszałem że w nowych jest potrzebny numer Vin /
  • #7 3823015
    labik
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    SlaweK - jak to sie skończyło bo mam takiego samego licznika co nie pokazuje predkości i nie dobija km.
  • #8 4834045
    dorknest
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    witam mam w Vito taki problem nie działa mi obrotomierz a licznik liczy i pokazuje km zastanawia mię jeszcze fakt iż czasem z radia wydobywa sie pisk i w miarę jak gazuje to jest mocniejszy co może być przyczyną????

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie Vito problem z licznikiem polega na braku zmiany wskazań kilometrów i prędkości, mimo poprawnego sygnału z czujnika w skrzyni biegów (ok. 60 Ohm, masa na drugim styku). Sprawdzono ciągłość przewodów od 3 pinu białej kostki do czujnika oraz testowy wsad licznika, jednak problem pozostał. Możliwe przyczyny to nieoryginalny licznik, który może nie być kompatybilny z pojazdem, co potwierdzają ślady na śrubach i nieprofesjonalne wiązki przewodów. W starszych seriach liczników VDO i Magneti Marelli liczniki są zamienne między Vito, ale w nowszych modelach może być wymagane powiązanie z numerem VIN pojazdu. Dodatkowo w innych modelach Mercedesa (np. E lub C klasa) znane są przypadki, gdzie nieoryginalne radio powoduje zakłócenia sygnału licznika, choć w tym przypadku zwarcie zostało wykluczone. Wymagana jest również znajomość poziomu impulsów z czujnika skrzyni, aby zweryfikować sygnał oscyloskopem. Brak dostępu do dokumentacji TIS/WIS utrudnia weryfikację oryginalności i kompatybilności licznika.
REKLAMA