logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dwa dyski, instalowanie windowsa na nowo, co zrobić z dodatkowymi partycjami?

Piterixos 01 Lip 2018 12:58 4779 8
REKLAMA
  • #1 17306332
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Posiadam dwa dyski, systemowy SSD oraz HDD. Niestety system mi się wysypał i konieczny był format. Przy instalacji systemu wyświetla mi się bardzo dużo partycji podobnie jak w przypadku tego użytkownika:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2905651.html

Tzn zarówno na HDD jak i SSD mam partycje podstawowe, do tego na obu dyskach są puste partycje MSR, natomiast w przypadku dysku systemowego SSD mam jeszcze partycje system i odzyskiwanie. System chcę zainstalować na SSD zaś HDD ma pozostać nienaruszony.

Teraz zastanawiam się co w takiej sytuacji zrobić - zostawić te wszystkie partycje w spokoju czy może usunąć albo sformatować? Czy np istniejąca partycja system lub odzyskiwanie nie będzie w jakiś sposób kolidowała z nową instalacją windowsa? Czy jeśli usunąłbym partycję MSR z HDD to czy by to nie wpłynęło destruktywnie na dane na tym dysku? W tamtym temacie użytkownik pytał czy można usunąć partycję systemową i padła odpowiedź że tak z tymże on chyba jeden fizyczny dysk miał i zastanawia mnie czy w mojej sytuacji również mogę to bezpiecznie usunąć. Póki co zainstalowałem windowsa bez ruszania niczego i żadnych problemów nie ma, no ale chciałbym mieć pewność.

Dyski to goodRam iridium Pro 240GB oraz Toshiba P300 performance 2TB
  • REKLAMA
  • #2 17306353
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    HDD całkiem odłącz na czas instalacji. Nic w nim nie mieszaj.
    Możesz wykonać np.: Resetowanie ustawień komputera do stanu początkowego
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/12415/windows-10-recovery-options
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17085/windows-8-restore-refresh-reset-pc
    lub format SSD i instalację od zera.
    Nie napisałeś nawet jaki masz windows.
  • #3 17306365
    Piterixos
    Poziom 27  
    Zapomniałem, Windows 10 Pro 64bit.

HDD nie odłączyłem, jeśli coś miało się stać to już się chyba stało. Póki co nie zauważyłem problemów.

Resetowanie wykonywałem i nie działało, zresztą już i tak formata wykonałem.

Chciałbym się dowiedzieć co mam z tymi partycjami zrobić, jak mówię, mam 4 dodatkowe partycje, dwie MSR (po jednej na dysk) oraz system i odzyskiwanie na dysku SSD na którym był stary system i na którym planuję go ponownie zainstalować (tzn już zainstalowałem ale jak coś to jestem gotowy zrobić to ponownie jeśli by się okazało że te partycje nie powinny były tam zostać), które z nich mogę usunąć/sformatować, czy w ogóle powinienem to zrobić i czy ma to jakieś znaczenie? Partycje MSR są chyba puste, zaś na systemowej oraz odzyskiwania coś się znajduje.
  • REKLAMA
  • #4 17306394
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ciężko się pisze jak nie wiadomo co tam masz. Zamieść widok na partycjonowanie z diskmgmt.msc
    Piterixos napisał:
    zresztą już i tak formata wykonałem.

Piterixos napisał:
    mam 4 dodatkowe partycje, dwie MSR (po jednej na dysk) oraz system i odzyskiwanie na dysku SSD na którym był stary system

W jaki sposób wykonałeś formatowanie, skoro zostały Ci stare partycje = nie pojmuję... ;)
    MSR to rezerwowe miejsce na dysku.
  • #5 17306436
    Piterixos
    Poziom 27  
    Menadżer dysków ni wyświetla wszystkiego. Dyski 2 i 3 to pendrive.

Dwa dyski, instalowanie windowsa na nowo, co zrobić z dodatkowymi partycjami?

W oknie instalatora Windows wszystko wygląda tak jak an screenie w temacie do którego podlinkowałem za wyjątkiem rozmiarów.

O ile mi wiadomo formatuje się partycje, a nie dyski wiec to chyba nic dziwnego.

Najbardziej mi chodzi te partycje system oraz odzyskiwanie, czy jeśli je usunę, to one nie będą miały żadnego wpływu na dane zapisane na dysku HDD? Bo jeśli nie to dla świętego spokoju bym je usunął, raz że lubię porządek,d wa że nie wiem czy one się w jakiś sposób nie zepsuły w wyniku awarii windowsa.
  • REKLAMA
  • #6 17306460
    safbot1st
    Poziom 43  
    Myślałem, że zrobiłeś tzw. "formata" czyli całkowite usunięcie partycji z dysku.
    Partycja odzyskiwania jest właśnie na takie okazje. Jest tam po to by jej używać do omawianych celów.
    Możesz też wszystkie partycje usunąć z SSD i od zera instalować OS, partycję rozruchową C: zakładając już w instalatorze.
  • #7 17306481
    Piterixos
    Poziom 27  
    I jeśli usunę te 3 dodatkowe partycje z SSD (MSR, recovery, system) po czym ponownie zainstaluję windowsa na tej głównej partycji, to to nie będzie miało żadnego wpływu na dane zapisane na dysku HDD? Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale nie chcę czegoś zepsuć, żeby się nie okazało, że te partycje jakoś się komunikują czy coś i że jak usunę jedno to drugie przestanie działać i np stracę dane z HDD:p Już mi wystarczy, że mam ponad 800GB aplikacji do przeinstalowania.

Jak tak w sumie teraz patrzę na screen z menadżera dysków to obie te partycje czyli system i recovery zdają się być puste, więc chyba je zostawię. No chyba, że ktoś napisze, że lepiej coś z nimi zrobić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17307008
    safbot1st
    Poziom 43  
    Danych na HDD nie utracisz po instalacji windowsa na SSD, ale to jasne, że jeśli miałeś programy wpisane do rejestru na SSD i posiadające swoje katalogi robocze, biblioteki na SSD, a zainstalowane są na HDD, to mają prawo przestać działać.
  • #9 17307764
    Piterixos
    Poziom 27  
    Jeśli chodzi o rejestr to jasna sprawa, bałem się, że mogą tam istnieć jakieś głębsze zależności, wydaje mi się, że to chyba rozwiązuje problem, dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa dyski: SSD jako systemowy oraz HDD. Po awarii systemu i formacie, pojawiły się liczne partycje, w tym MSR, systemowa i odzyskiwania na SSD. Użytkownik planuje ponowną instalację Windows 10 Pro 64-bit na SSD, obawiając się, że usunięcie partycji systemowej i odzyskiwania wpłynie na dane na HDD. Odpowiedzi sugerują, aby odłączyć HDD podczas instalacji, a partycje MSR oraz systemowe na SSD można usunąć bez wpływu na HDD. Użytkownik został poinformowany, że dane na HDD nie zostaną utracone, ale programy mogą przestać działać, jeśli mają zależności zainstalowane na SSD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA