logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD jaki wybrać? LAPTOP LENOVO G50-70

piotr1229 04 Lip 2018 22:35 6414 5
REKLAMA
  • #1 17312717
    piotr1229
    Poziom 2  
    Witam
    Przymierzam się do kupna dysku ssd do laptopa LAPTOP LENOVO G50-70 . Przyczyna tego zakupu jest prosta : oryginalny dysk padł . Zrobiłem małe rozeznanie aż w końcu pogubiłem się i nie wiem który dysk wybrać . Zastanawiałem się nad GOODRAM 240GB MX300 / GOODRAM IRDM 240GB oraz Crucial MX500 250GB . Chciałem się wyrobić w granicach 250zł max a nawet 200zł ale jak zobaczyłem to ciężko się zmieścić . Dodam jeszcze że laptopa używam codziennie do przeglądania , oglądania filmów oraz grania w różne gry które laptop jest w stanie pociągnąć . Jeśli macie jakieś propozycje dysków lub opinie który z powyższych jest dobry to rozważę wszystko ważne jest aby ten dysk pochodził a nie okazał się wyrzuconą kasą w błoto . Z góry dzięki za każdą pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 17312898
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    piotr1229 napisał:
    Zastanawiałem się nad GOODRAM 240GB MX300

A co to takiego? Crucial robi model MX300, a GoodRAM robi model CX300. CX300 nie jest specjalnie udane, tak jak i CX200 albo CL100. Dobrym dyskiem, ale niestety nieco przekraczającym 250zł będzie GoodRAM IRDM PRO (jest to następca udanego modelu GoodRAM Iridium, właściwie został zmieniony znaczek, reszta została po staremu). Przy niższym budżecie można wybrać GoodRAM IRDM (bez PRO). Tu się bez problemu da radę zmieścić poniżej 250zł.

Kiedyś miałem chwilę i zrobiłem kilka testów na starym Iridium PRO (będzie miał pewnie identyczne wyniki jak IRDM PRO) oraz IRDM bez PRO, możesz zajrzeć:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3434173.html

MX500 nie miałem. MX500 jest następcą MX300. Sam MX300 był OK jeśli chodzi o standardowe użytkowanie. Jedynym minusem tych dysków (MX300, MX500) są pamięci TLC. Co prawda mimo takich pamięci te dyski działają zupełnie nieźle. W podobnej klasie również można sprawdzić Samsungi EVO. Również TLC, ale względnie sensowne.

Biorąc pod uwagę moje większe przywiązanie do starszych technologicznie (i lepszych) kości MLC wybierałbym jednak między modelami IRDM :)
  • REKLAMA
  • #3 17314049
    piotr1229
    Poziom 2  
    Z tym "GOODRAM 240GB MX300" to fakt mój błąd ale spowodowany tym mętlikiem w głowie :)
    Jeśli miałbym wybrać ten trochę droższy to ten:
    -http://www.goodram.com/product/ssd/goodram-ssd-iridium-pro-2/
    czy :
    -http://www.goodram.com/product/product/ssd-irdm-pro/
    Nie ukrywam są podobne :) A myślę również za jakiś czas może składać pc pod stricte gaming (za ok .2k ale jeszcze nie wiem czy z używek czy nowych sprzętów) wiec chyba bardziej opłacalne byłoby kupienie tego do 250 zł do laptopa a później w pc zainwestować ten nawet mocniejszy .
    Chyba że bardziej polecasz dołożyć te 50zł i kupić ten mocniejszy PRO do laptopa i mieć coś konkret poprzez dołożeniu trochę kasy.
  • REKLAMA
  • #4 17314053
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Wszystko zależy od tego, co na tym komputerze robisz. Przy standardowym użytkowaniu oba dyski będą działać dobrze. Za wersją PRO przemawia pięcioletnia gwarancja, natomiast jeśli chodzi o tanie dyski to wersji nie-pro kupiłem już bardzo dużo i problemów z nimi nie mam.
  • REKLAMA
  • #5 17314076
    piotr1229
    Poziom 2  
    Ta 5 letnia gwarancja przemawiała by pewnie do mnie bardziej jeśli bym miał kupować ten dysk do PC i cały czas na nim bym grał itp. gdzie jego wydajność byłaby na wagę złota . Ale zdecyduję się na zakup jednak dysku bez PRO z uwagi na analizę twojej rady i tego że to tylko do laptopa a ten dysk pewnie pociągnie gry które jest w stanie ten laptop udźwignąć do czasu złożenia w miarę dobrego PC .Wtedy bardziej lapek będzie do takich lżejszego użytkowania . Także dziękuję za radę :)
REKLAMA