logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Literatura pomocna do nauki programowania w języku C

08 Lip 2018 22:05 909 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17320471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17320588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17320727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 17321062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 17321455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 17321579
    grko
    Poziom 33  
    Ocena: 141
    Piotrus_999 napisał:
    Pong.Chu napisał:
    Prostota algorytmów uczonych w szkole nie wymaga nowszych standardów
    Nie zgodzę, bo uczy złych standardów - np użycia funkcji bez prototyppów - bo to przecież tylko warning.

Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Kolega pisze o algorytmach a nie o standardach. Dlatego książka K&R jest ponadczasowa i każdy kto uważa się za programistę powinien ją przeczytać. Patrząc na Twój kod to domyślam się, że nigdy na oczy nie widziałeś tej pozycji. Poza tym niby gdzie w tej książce jest zalecanie to aby nie robić prototypów funkcji?
  • #9 17321865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 17322974
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Stephen Prata "Język C. Szkoła programowania", wyd. VI

grko napisał:
    Poza tym niby gdzie w tej książce jest zalecanie to aby nie robić prototypów funkcji?

No, ja to mam takie wydanie gdzie prototypów nawet jeszcze nie było.
  • Pomocny post
    #11 17346473
    Dotnetvb
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    C jak najbardziej warto znać i poznać, ale w odpowiednim momencie, gdy już poznasz podstawowe rzeczy na tyle, żeby napisać program bez popierania się książka czy Google, warto przejść na inny język. Jaki? To już Twoj wybór, lecz nim wybierzesz poczytaj, poszukaj i nie zamykaj się na nową wiedzę gdy opanujesz pisanie kodu. Powodzenia! Z książek to masz wyżej dobre pozycje do startu.
  • Pomocny post
    #12 17346486
    lukagrom
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    "Linux. Programowanie dla zaawansowanych" - dla mnie najlepsza, bo wszystkie przykłady w C, a jest tego sporo.
  • Pomocny post
    #13 17348218
    pimpuk
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Stephen Prata, mój zdecydowany faworyt.
    W moich księgozbiorach znaleźć można:

Matt Weisfeld, Myślenie obiektowe w programowaniu.
    Thomas H. Cormen, Algorytmy bez tajemnic.
    Michał Matlak, Język C/C++ i obliczenia numeryczne.
    Witold Malina, Mariusz Szwoch, Podstawy projektowania interfejsów użytkownika.

To te książki, które trzymam w szafce przy łóżku i czytam do poduszki. Taka podstawa podstaw, bo jest tego oczywiście więcej, ale te mogę polecić z czystym sumieniem dla początkującego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat książek pomocnych w nauce programowania w języku C oraz C#. Użytkownik zapytał o przydatność książki "Język ANSI C" autorstwa Briana W. Kernighana i Dennisa M. Ritchie do nauki C#. Odpowiedzi wskazują, że ANSI C i C# to różne języki, a K&R (Kernighan & Ritchie) jest uznawana za klasyczną pozycję, choć nieco przestarzałą. Uczestnicy dyskusji polecili również inne książki, takie jak "Język C. Szkoła programowania" autorstwa Stephena Praty oraz "Linux. Programowanie dla zaawansowanych". Wskazano na znaczenie znajomości podstaw C przed przejściem do innych języków programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA