logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?

Seba7225 12 Lip 2018 21:58 3870 15
REKLAMA
  • #1 17325945
    Seba7225
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam,
    szukam rozwiązania już pół dnia i nic nie mogę znaleźć, otóż problem jest taki, że kupiłem dziś nowy dysk 3TB i po podłączeniu nie mogę stworzyć partycji o całej jego pojemności. Dysk jest przekonwertowany do GPT.

HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?CrystalDis..nfo.png (82.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Przy próbie utworzenia partycji o całej jego pojemności w programie EaseUS Partition Manager otrzymuję komunikat "Nastąpił błąd podczas zapisywania łańcuchów partycji na dysku."
    A przy próbie utworzenia za pomocą wbudowanego oprogramowania w systemie Windows otrzymuję "Parametr jest niepoprawny."

Nie wiem co robić. Dodam, że jestem świeżo po formacie (Windows 10 Pro), a dysk będzie mi służył tylko i wyłącznie jako magazyn, gdyż system mam zainstalowany na osobnym dysku SSD, a ten 3TB chciałbym mieć na resztę plików, tylko zależy mi na tym, aby mieć cały ten dysk jako jedną partycję. Dysk jest nowy, aktualnie ma przepracowane dopiero kilka godzin.
  • REKLAMA
  • #2 17325965
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8191
    Cześć. Podaj model płyty głównej do której ten dysk podłączasz.
    Warto sprawdzić jeszcze te informacje: https://support.microsoft.com/en-us/help/2581...port-for-hard-disks-that-are-larger-than-2-tb (przy czym artykuł opisuje systemy Windows XP, Vista, 7 i 2008, ale można śmiało założyć, że 10-tka nie powinna mieć problemu z obsługą tego, co Windows 7 już obsługiwał).
  • #3 17325986
    Seba7225
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Cześć. Podaj model płyty głównej do której ten dysk podłączasz.

Cześć. Jest to stara płyta, BIOS jeszcze z 2010 (najnowszy), ale sam dysk też chyba najnowszy nie jest, jeśli dobrze myślę to napis "JUL-2012" na dysku oznacza datę produkcji, a 2 lata to nie jakaś duża różnica :/
    HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?CPUz_202..9.png (18.6 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?20180712_1..416.jpg (1.08 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Na poniższym screenie widać, że wykrywa mi cały dysk, ale nie mogę stworzyć z niego całej jednej partycji.
    HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?Bez naz...png (25.83 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17326039
    Seba7225
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    [...]Warto sprawdzić jeszcze te informacje: https://support.microsoft.com/en-us/help/2581...port-for-hard-disks-that-are-larger-than-2-tb (przy czym artykuł opisuje systemy Windows XP, Vista, 7 i 2008, ale można śmiało założyć, że 10-tka nie powinna mieć problemu z obsługą tego, co Windows 7 już obsługiwał).

Opisane tam jest jak przekonwertować dysk z MBR na GPT, co już wcześniej wykonałem, dzięki czemu wykrywa mi całe 3TB, bo wcześniej bez tego system wykrywał mi tylko 746,5GB.
  • REKLAMA
  • #6 17326073
    Seba7225
    Poziom 9  
    dt1 napisał:

Po wykonaniu tej czynności, dysk powrócił do MBR, ale nadal wykrywa mi całe 3TB, lecz automatycznie jakby podzielone na dwie partycje, a chciałbym z tego zrobić jedną.
    HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?Bez naz...png (27.39 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17326120
    Seba7225
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    To po clean, ale przed stworzeniem partycji zrób jeszcze raz convert gpt.

Niestety, ale wpierw jestem zmuszony wykonać ponowną instalację systemu, bo tak mi się śpieszyło, że szedłem przez proces instalacyjny programu na pałę i przy okazji zainstalowało mi kilkanaście zbędnych programów, widgetów i innych pierdół, że co chwila cos sie uruchamiało, szczególnie przeglądarka w losowych momentach i na różnych dziwnych stronach, a sam komputer znacznie zwolnił, tak więc muszę zrobić formata jeszcze raz, bo nie chce mi sie bawić w usuwanie wszelakich śladów po tych programach, a sam format na SSD pójdzie szybciej.
    Jak to wszystko zrobię, to dam znać.

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

dt1 napisał:
    To po clean, ale przed stworzeniem partycji zrób jeszcze raz convert gpt.

Niestety też nie da rady, wyskakuje błąd.
    HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?diskpa..png (26.75 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 17326637
    Seba7225
    Poziom 9  
    Dra98 napisał:
    Sterownik Intel Storage Matrix Drivers for HDD mogą generować taki problem pomimo, że system obsługuje takie duże dyski.
    http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/218615en?language=pl-pl
    Nie ma innego kontrolera SATA niż Intel na tej płycie?

W menadżerze urządzeń widnieje właśnie Intel, a czy są dostępne do zainstalowania jakieś inne to zbytnio nie wiem, ale tutaj jest strona ze sterownikami do mojego komputera (posiadam właśnie HP XW4400), pobierałem stamtąd sterowniki, ale dla 64-bitowej Visty bo nie ma do wyboru nowszego systemu.
    https://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/hp-xw4400-workstation/3211220

HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?Menadżer U...ządzeń.png (41.03 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Co do programu Seagate DiscWizard to niestety jest niekompatybilny z dyskami Hitachi, bo taki wyświetla komunikat przy próbie uruchomienia instalacji programu.
  • #11 17326669
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Seba7225 napisał:
    strona ze sterownikami do mojego komputera (posiadam właśnie HP XW4400), pobierałem stamtąd sterowniki, ale dla 64-bitowej Visty bo nie ma do wyboru nowszego systemu

Można spróbować te -
    https://downloadcenter.intel.com/download/251...apid-Storage-Technology-Intel-RST-RAID-Driver
    Wersja starsza od 10.1 generowała problemy z dużymi HDD.
  • #12 17326678
    Seba7225
    Poziom 9  
    Dra98 napisał:
    Seba7225 napisał:
    strona ze sterownikami do mojego komputera (posiadam właśnie HP XW4400), pobierałem stamtąd sterowniki, ale dla 64-bitowej Visty bo nie ma do wyboru nowszego systemu

Można spróbować te -
    https://downloadcenter.intel.com/download/251...apid-Storage-Technology-Intel-RST-RAID-Driver
    Wersja starsza od 10.1 generowała problemy z dużymi HDD.

Wpierw usunąć tamte sterowniki Intela z menadżera urządzeń? jeśli tak, to które dokładnie, bo są dwa, czy może jednak od razu zainstalować jak jest i samo się podmieni?

Dodano po 34 [minuty]:

Spróbowałem zainstalować, ale niestety przy próbie uruchomienia instalacji otrzymuję komunikat, że platforma jest nieobsługiwana. :/
    HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?RST.png (16.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17327116
    Seba7225
    Poziom 9  
    Takie małe pytanie. Czy jeśli kupiłbym nową płytę główną, to powinno wtedy dać radę?
  • Pomocny post
    #14 17328011
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Masz ICH7R w trybie RAID więc prawdopodobnie stary sterownik jest problemem (kliknij PPM na "Kontroler Intel(R) ICH7R/DH SATA RAID" i zobacz jaka wersja).

Trzeba poszukać czegoś nowszego o takich ID:
    PCI\VEN_8086&DEV_27C3&CC_0104.DeviceDesc = "Intel(R) ICH7R/DH SATA RAID Controller"
    PCI\VEN_8086&DEV_27C1&CC_0106.DeviceDesc = "Intel(R) ICH7R/DH SATA AHCI Controller"

Jak RAID niepotrzebny to w BIOSie płyty spróbuj przestawić tryb kontrolera SATA na AHCI,
    wg https://support.hp.com/ca-en/document/c00863004 masz chyba takie opcje do przetestowania:
    - Storage -> Storage Options -> SATA Emulation -> AHCI

Przed zmianą sprawdź czy działa dyskowe WinRE co by Win sobie potrafił poprawki wprowadzić po zmianie trybu kontrolera.

Przy AHCI wystarczy 'wbudowany' w Windows 10 sterownik storAHCI.

Jak jednak potrzebny to ten powinien pasować:
    https://downloadcenter.intel.com/download/218...n-Intel-6-Series-Chipset-Based-Desktop-Boards
    albo stąd coś dobrać:
    https://www.win-raid.com/t11f23-Modded-Intel-AHCI-and-RAID-Drivers-digitally-signed.html

BTW: Przy starym sterowniku RAID, SSD (podpięty do kontrolera SATA w ICH7R) może Ci zwalniać bo TRIM może nie działać co warto sprawdzić:
    http://files.thecybershadow.net/trimcheck/

BTW2: ten "nowy" dysk z 2012 to najpierw powinieneś przeskanować pod MHDD...
  • #15 17333281
    Seba7225
    Poziom 9  
    Wersja sterownika to 8.6.2.1025
    HDD 3TB - jak stworzyć z niego jedną 3TB partycję?Intel.png (22.39 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Co do ustawień BIOSu to tak, mam tam takie opcje, ale w SATA Emulation ustawione mam "RAID+AHCI", więc samo AHCI spróbować? Czy może wpierw poszukać nowszego sterownika do aktualnego kontrolera? o ile istnieje.

Zainstalowałem na wszelki wypadek kontroler AHCI z tej strony intela, który podałeś.
  • REKLAMA
  • #16 17333283
    Seba7225
    Poziom 9  
    Udało się! Nic nie zmieniałem w BIOSie, zostawiłem ten RAID+AHCI, ale coś mnie przed chwilą olśniło, aby spróbować stworzyć partycję po tej instalacji tego sterownika AHCI, który podałeś i... poszło! 3TB na jednej partycji :D dzięki, leci podziękowanie :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z utworzeniem jednej partycji 3TB na nowym dysku twardym, który został skonwertowany do GPT. Po podłączeniu dysku i próbie utworzenia partycji za pomocą EaseUS Partition Manager oraz wbudowanego narzędzia Windows, pojawiły się błędy. Użytkownik posiada starą płytę główną z BIOS-em z 2010 roku, co może wpływać na obsługę dużych dysków. Po kilku próbach, w tym użyciu narzędzia diskpart, dysk został przypadkowo przywrócony do MBR, ale nadal był widoczny jako podzielony na dwie partycje. Problemy mogły być spowodowane starymi sterownikami Intel Storage Matrix. Ostatecznie, po zainstalowaniu nowszego sterownika AHCI, użytkownik zdołał utworzyć jedną partycję 3TB bez zmian w BIOS-ie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA