logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3510i - ikona zestawu słuchawkowego blokuje głośnik, co zrobić?

edziu 24 Sie 2005 22:30 2122 8
REKLAMA
  • #1 1761940
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    witam jest telefon 3510i i jest objaw że nie słuchać rozmówcy głośniczek ok i chyba wiem w czym problem oto ze na wyświetlaczu pojawia sie ikona (zestawu słuchawkowego) i w tedy nie działa głośniczek czasami tej ikony nie ma to w tedy działa ok wymontowałam złącze i dale to samo i zresetowałem ustawienia fabryczne itd.. zestaw słuchawkowy nigdy nie był używany czy wgranie softu może pomóc albo macie jakieś domysły co może być przyczyna takiego zachowania....

z góry dziękuje za wasze sugestie i pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1762443
    jacek528
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    zmiana softu może pomóc ale raczej stawiam na usterke mechaniczną a nie soft
    pozdrawiam
    Jacek
  • #3 1762470
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    a dlaczego nowy soft miał by pomóc-to HW.Sprawdz złącze i płytę w tej okolicy-czy nie ma wilgoci wymyj całość i wysusz.Nie mam teraz tej sztuki wiec dokładnie nie powiem ale zwróć uwagę na R (na sch R123=100k) i trzy pady(zółte) które zaznaczyłem-powinny być chyba zwarte czy rozwarte przez gniazdo...ustal to.Przez R123 podawany jest sygnał przełaczający micro...HEADINT na UEMa.

Pozdrawiam...ftb
    Załączniki:
    • Nokia 3510i - ikona zestawu słuchawkowego blokuje głośnik, co zrobić? 3510i_micro.jpg (105.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1877537
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak nie pomorze to spróbuj tego :arrow:
    Załączniki:
    • Nokia 3510i - ikona zestawu słuchawkowego blokuje głośnik, co zrobić? 3510i_dźwięki.jpg (68.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1879253
    ftb
    Poziom 35  
    nie wiem zupełnie jakie zastosowanie może tu mieć ostatnia solucja ..przecież to jest mikrofon i głośnik a tu chodzi o przełaczanie na mikrozestaw.
  • REKLAMA
  • #6 2079680
    Herbatnick
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam, mam pytanie czy kolega ustalił przyczynę takiego zachowania telefonu? Jeżeli tak to bardzo proszę o informacje co to za usterka była jako że mam ten sam problem .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2080164
    ftb
    Poziom 35  
    Herbatnick zestaw się włącza jak jest brak zwarcia w gniezdzie.
    Załączniki:
    • 3510zestaw.zip (107.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2080206
    Herbatnick
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Dziekuje, bardzo za informacje kolego Ftb.
  • #9 2080870
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    tak zgadza sie wymieilem całe zlacze i wszysko jest ok

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Nokia 3510i pojawia się ikona zestawu słuchawkowego, która blokuje działanie głośnika podczas rozmów, mimo że zestaw słuchawkowy nigdy nie był używany. Problem objawia się brakiem dźwięku z głośnika, a ikona zestawu pojawia się losowo. Próby resetu ustawień fabrycznych oraz demontażu złącza nie przyniosły efektu. Wskazano, że problem może mieć podłoże mechaniczne, a nie programowe, dlatego sugerowano sprawdzenie złącza i płyty głównej pod kątem wilgoci oraz ewentualne oczyszczenie i wysuszenie. Zwrócono uwagę na elementy takie jak rezystor R123 (100k) oraz trzy pady przy gnieździe, które mogą wpływać na sygnał przełączający mikrofon i zestaw słuchawkowy (HEADINT na układzie UEM). Ostatecznie wymiana całego złącza rozwiązała problem i przywróciła prawidłowe działanie głośnika bez pojawiania się ikony zestawu słuchawkowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA