logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Chrome wyłączenie podpowiedzi

Elektryg 13 Lip 2018 09:38 5778 8
REKLAMA
  • #1 17326459
    Elektryg
    Poziom 7  
    Cześć, mam problem z wyłączeniem podpowiedzi w google chrome na windowsie. Kilka dni temu przesiadłem się na chrome i bardzo denerwują mnie podpowiedzi w pasku adresu, wpisuje coś i podpowiada mi strony na których byłem wcześniej :( Jeszcze byłoby ok gdyby na te podpowiedzi trzeba było kliknąć czy coś a tu dla przeglądarki ważniejsze jest to co podpowie niż to co ja wpisze. Przykład z wczoraj najpierw wchodziłem na upc forum, po paru h chciałem zalogować się na moje upc więc wpisałem upc w pasku adresu i kliknąłem enter... zamiast wyszukać w google upc to wylądowałem na forum upc (dla tych co nie wiedzą, co to wgl różne strony).

-W chrome nie jestem zalogowany
    -"Używaj podpowiedzi, aby uzupełniać zapytania i adresy URL wpisywane na pasku adresu" mam wyłączone
    A i tak ciągle widzę te durne podpowiedzi :(

Wie ktoś jak mogę całkowicie to wyłączyć ? I nie chodzi mi o jednorazowe kasowanie pojedynczych podpowiedzi ani kasowanie historii, bo po prostu chcę podpowiedzi wyłączyć na stałe.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17326558
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Elektryg napisał:
    -W chrome nie jestem zalogowany
    -"Używaj podpowiedzi, aby uzupełniać zapytania i adresy URL wpisywane na pasku adresu" mam wyłączone
    A i tak ciągle widzę te durne podpowiedzi

Wg. mnie to nie działa właśnie dlatego, że jesteś niezalogowany.
    Zaloguj się i wyłącz ww. opcję.
    Wejdź na:
    https://www.google.com/preferences?hl=pl
    i wyłącz "Wyniki prywatne".
    Działa?
    Podpowiedzi są ściśle związane z historią wyszukiwania, więc jeśli masz wyłączone zapamiętywanie jej to nie ma możliwości podpowiadać.
    Dodatkowo błędne podpowiedzi możesz usuwać na stałe przez przejście kursorem na błędną podpowiedź i klikając SHIFT+Del.
  • REKLAMA
  • #3 17326570
    Elektryg
    Poziom 7  
    Na prawdę znowu muszę zmienić przeglądarke, bo bez logowania się nie da się wyłączyć podpowiedzi? Ehhh co za szmelc google wypuszcza. Instalowałem nawet rozszerzenie bo wyłączenia historii ale wtedy nie działa nawet przycisk cofnij :/ Zastanawia mnie czemu tylko firefox jako jedyny z popularnych przeglądarek oferuje wyłączenie historii i innych zbędnych rzeczy.
  • #4 17326574
    safbot1st
    Poziom 43  
    Elektryg napisał:
    Na prawdę znowu muszę zmienić przeglądarke, bo bez logowania się nie da się wyłączyć podpowiedzi?

Napisałem Ci, gdzie masz szukać. Po 20 sekundach stwierdzasz, że "nie da się", jednak koderzy z googla trochę dłużej na tym siedzieli...
    W Firefox też wielu rzeczy "nie da się"...
    EDIT:
    Ano rzeczywiście jakieś jaja z wyłączaniem historii w Chrome.
    Nie wiem, jak tam chcesz używać internetu, ale może dla Ciebie będzie pasował tryb Incognito?
  • REKLAMA
  • #5 17326590
    Elektryg
    Poziom 7  
    Bez logowania się nie da się wyłączyć wyników prywatnych, a nie chce się logować, jakoś od zawsze używam google nie będąc zalogowany -> loguje się tylko na moment kiedy jest to konieczne i tyle :|

Rozumiem, że niektórzy lubią wszystko synchronizować i mieć na wszystkich urządzeniach, ale ja tego nie potrzebuje. Jak chce wejść na jakąś stornę to od tego mam zakładki itd, a nie że co chwile kasować podpowiedź bo inaczej trafie na stronę z podpowiedzi. Wcześniej używałem vivaldi i bez problemu mogłem to wyłączyć. No ale vivaldi ma za to inne problemy i od któreś aktualizacji nie działają mi poprawnie filmy, nawet na yt obraz się trzęsie, przeskakują klatki itd. Teoretycznie najlepszy firefox, ale zaś na nim strony wyświetlają się inaczej, inny silnik robi swoje :/ Długo używałem też opery, ale ostatnio z aktualizacji na aktualizacje coraz więcej błędów i to dość poważnych np w miejscu gdzie powinna być "kłódka" info o certyfikacie itd to wyświetlała się ikonka google i nie było możliwości sprawdzenia certyfikatu strony ani nic
  • #6 17326603
    safbot1st
    Poziom 43  
    To już sam musisz znaleźć równowagę. Sam używam jednocześnie FF i Chrome z i bez logowania.
    Co ciekawe ma Chrome 32 na linuxie i 42 na W7 i nie ma żadnych problemów.
    Obecnie nie ma wielkiej różnicy, czy jesteś zalogowany, czy nie. I tak wszystko, co robisz może i jest możliwe do śledzenia na tysiąc innych sposobów, np. przez ISP... nawet VPN nic na to nie pomoże...
    Ciekawe jak działa ten SHIFT+Del, czy taka podpowiedź znika na stałe i pojawia się gdzieś w zablokowanych...?
  • #7 17326618
    Elektryg
    Poziom 7  
    Użyjesz shift+del wchodzisz na tą strone i pojawia się podobnie.

Śledzenie to swoją drogą, na każdym kroku ktoś zbiera nasze dane, ale mi chodziło jak na razie tylko o wyłączenie durnych podpowiedzi,albo chociaż niech wymagane będzie kliknięcie w podpowiedź :(

A to co pisałem o wyłączaniu historii to tylko dlatego, żeby pozbyć się podpowiedzi - zadziałało ale jak mówiłem nie działa wtedy przycisk wstecz co jest nie do przyjęcia. Na FF jak się wyłączy historie to nie ma podpowiedzi ale DZIAŁA PRZYCISK WSTECZ.

Jak już tak o przeglądarkach to też w chrome mega brakuje jakieś porządnej strony startowej (dla porównania vivaldi i opera bez problemu to umożliwiają) tutaj to tak średnio, tylko jakiś pasek u góry z zakładkami i kilka kart pod wyszukiwarką nad którymi nawet nie mamy kontroli bo sś to ostatnio otwarte strony tylko.

Dziwne, że niby jest przełącznik do wyłączenia tych podpowiedzi ale nic on nie daje
  • #8 17326627
    safbot1st
    Poziom 43  
    Elektryg napisał:

Chodzi o konkretne URL, a nie o "podobne".
    Elektryg napisał:
    A to co pisałem o wyłączaniu historii to tylko dlatego, żeby pozbyć się podpowiedzi - zadziałało ale jak mówiłem nie działa wtedy przycisk wstecz co jest nie do przyjęcia. Na FF jak się wyłączy historie to nie ma podpowiedzi ale DZIAŁA PRZYCISK WSTECZ.

Jak nie urok...
    W kwestii strony startowej na pewno jest wybór z tysiąca dodatków...
  • REKLAMA
  • #9 17326635
    Elektryg
    Poziom 7  
    safbot1st napisał:
    Elektryg napisał:

Chodzi o konkretne URL, a nie o "podobne".

Ehh chciałem napisać, że pojawia się ponownie w podpowiedzi. Drobna literówka mi się wkradła.
    Tak do strony startowej jest masa rozserzeń, ale inne przeglądarki bez problemu mają to od razu a tu niby najpopularniejsza przeglądarka i takie braki :| Wiem może nie każdy tego używa, ale np synchronizacji też nie każdy używa a tu na każdym kroku jest to proponowane

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyłączeniem podpowiedzi w pasku adresu przeglądarki Google Chrome na systemie Windows. Pomimo wyłączenia opcji "Używaj podpowiedzi" oraz braku logowania, podpowiedzi nadal się pojawiają. Użytkownicy sugerują, że podpowiedzi są związane z historią wyszukiwania, a ich wyłączenie wymaga zalogowania się na konto Google. Proponowane rozwiązania obejmują użycie trybu Incognito oraz usuwanie pojedynczych podpowiedzi za pomocą kombinacji klawiszy SHIFT+Del. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku możliwości wyłączenia podpowiedzi bez logowania oraz porównuje Chrome z innymi przeglądarkami, takimi jak Firefox i Vivaldi, które oferują większą kontrolę nad historią i podpowiedziami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA