logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie można zainstalować Javy 8 (Windows XP)

GrzybMaślak 13 Lip 2018 15:14 21657 21
REKLAMA
  • #1 17327055
    GrzybMaślak
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam. Mam problem z instalacją Javy na komputerze. Otóż po pobraniu instalatora nic się nie uruchamia. Pobierałem już wiele razy instalatory i nic się nie dzieje dalej. Próbowałem też użyć instalatora offline. Nic. Proszę o pomoc!
    Pozdrawiam.

DANE TECHNICZNE
    Windows XP Professional z dodatkiem SP 3
    RAM 1GB,
    Procesor x86 Family 6 Model 15 Stepping 13 GenuineIntel ~1599 MHz (wzięte z polecenia systeminfo)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17327063
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Może ta w załączniku da się zainstalować
    Załączniki:
    • jre-7u21-windows-i586.zip (28.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17327119
    GrzybMaślak
    Poziom 9  
    Niestety, ja potrzebuję nowszej wersji Javy. Ta, którą podał mi szanowny użytkownik olador, działa, jednak ja potrzebuję nowszej wersji. Czy ktoś mógłby mi jeszcze pomóc?
  • #7 17327454
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    • pobierz javę w wersji offline - Windows Offline 61.66MB - https://www.java.com/pl/download/manual.jsp
    • za pomocą 7-zip 9.20 wypakuj zawartość archiwum jre-8u171-windows-i586.exe - po wypakowaniu powinieneś mieć plik installerexe
    • wypakuj ten plik do folderu jdk8 i skopiuj folder do katalogu C:Program Files
    • w załączniku w archiwum kri.zip masz plik kri.bat - skopiuj go do jdk8bin i uruchom
    • dodaj po średniku ścieżkę ;C:Program Filesjdk8bin do zmiennej środowiskowej Path
      Nie można zainstalować Javy 8 (Windows XP)
    U mnie działa :-)

UWAGA! Aktualna wersja 7-Zip 19.00 z 2019 roku inaczej (za głęboko) wypakowuje plik jre-8u171-windows-i586.exe i potrzebna jest starsza wersja np. 9.20
    Załączniki:
    • kri.zip (276 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17328756
    GrzybMaślak
    Poziom 9  
    Gelip, zrobiłem, tak jak napisałeś wyżej. jednak dalej nie działa. Zrobiłem wszystko dobrze (mam nadzieję), resetowałem komputer, i dalej nie działa. Co dalej? Pozdrawiam!
  • #9 17328919
    tad_reula
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Zerknij na ten temat:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3379838.html. Autor tego tematu nie odpowiedział, czy to podziałało - sądzę, że tak, bo często otrzymujący pomocną radę nie raczą odpowiedzieć o rezultacie.
  • #10 17329577
    Gelip
    Poziom 36  
    GrzybMaślak napisał:
    Gelip, zrobiłem, tak jak napisałeś wyżej. jednak dalej nie działa. Zrobiłem wszystko dobrze (mam nadzieję), resetowałem komputer, i dalej nie działa. Co dalej? Pozdrawiam!

Musiałeś coś źle zrobić w którymś kroku. Tak ma wyglądać rozpakowana java w Program Files:
    I masz uruchomić plik wsadowy kri.bat z lokalizacji bin (program unpack200 ma wypakować kilka plików .jar):
    Może ścieżkę w Path źle dodałeś?
    Działa na 100%

Plik kri.bat jest dokładnie do wersji java JDK jdk-8u5-windows-i586 ale działa i z nowszą JRE - po prostu nie wypakuje pliku tools.jar, którego nie ma w wersji JRE jre-8u171-windows-i586:

P.S. A może Ty potrzebujesz wersji JDK (jdk-8u171-windows-i586.exe 199MB) a nie JRE (jre-8u171-windows-i586 61MB) ???
  • #11 17344089
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Tutaj Windows XP a Java masz oficjalną informację o tym, że od 8 kwietnia 2014r. Java nie wspiera już Windows XP.

Nawet jeżeli uda ci się zainstalować za pomocą sztuczek tą Java 8 to nie masz gwarancji, że zadziała. Zanim jednak zaczniesz te sztuczki, odinstaluj wszystkie starsze wersje i aktualizacje do tych wersji, bo Java 8 instaluje się od podstaw.
  • #12 17344528
    Gelip
    Poziom 36  
    GrzybMaślak napisał:
    Niestety, ja potrzebuję nowszej wersji Javy. Ta, którą podał mi szanowny użytkownik olador, działa, jednak ja potrzebuję nowszej wersji. Czy ktoś mógłby mi jeszcze pomóc?

Podaj jaki dokładnie program wymaga tej nowszej javy czyli 8 jak na razie?
  • #14 17367278
    GrzybMaślak
    Poziom 9  
    Michal2002, Dzięki. Java jest teraz na moim komputerze, jednak jest jeszcze tylko jeden mały problem: Java działa tylko w aplikacjach .EXE, ale nie uruchamiają się aplikacje .JAR . Próbowałem odpalić je przez aplikację java i javaw z katalogu bin w folderze Javy, ale pisało coś że could not find or load main class. Czy to wina aplikacji którą uruchamiałem, czy już tych aplikacji nie odpalę wcale? Jeszcze raz dzięki pozdrawiam :)
  • #15 17367299
    Gelip
    Poziom 36  
    Prosiłem abyś podał jakiego programu używasz - wtedy będę mógł sprawdzić czy działa z moją wersją instalacji Javy.

P.S. Zdaje się iż potrzebowałeś najnowszej wersji a w linku, który podał Michal2002 raczej nie jest najnowsza.
  • #16 17367342
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Jak pisałem wcześniej, nawet jeśli za pomocą różnych sztuczek uda się zainstalować JAVA 8 to nie ma gwarancji, że to będzie działać. Moje słowa okazały się prorocze. Masz zainstalowaną JAVA 8 na Windows XP, ale nie działa.

GrzybMaślak napisał:
    Czy to wina aplikacji którą uruchamiałem

Nie. To wina systemu Windows XP - biblioteki środowiska JAVA 8 nie są już zgodne z tym systemem. Lub inaczej JAVA 8 wymaga nowszych bibliotek niż te, które może zaoferować Windows XP.
    Skąd to wiem? Stąd, że aplikacja na pewno uruchomi się w systemie Windows 7, bo JAVA 8 jest zgodna z tym systemem.

Podaj nazwę programu, który chcesz uruchomić, może istnieje inny sposób niż JAVA.
  • #17 17367357
    Gelip
    Poziom 36  
    Ramiro Roberto napisał:
    Nie. To wina systemu Windows XP - biblioteki środowiska JAVA 8 nie są już zgodne z tym systemem. Lub inaczej JAVA 8 wymaga nowszych bibliotek niż te, które może zaoferować Windows XP.

Właśnie pobrałem przykładową aplikację w formacie .JAR smdt102.jar i działa bez problemu. Trzeba ją tylko uruchamiać z CMD w ten sposób:
    java -jar smdt102.jar

Można też zrobić sobie plik wsadowy .bat - było na tym forum: Problemy z otwieraniem .jar

Dodano po 8 [minuty]:

Inna przykładowa gra w formacie .JAR i też działa na WinXP :D :

https://phet.colorado.edu/sims/maze-game/maze-game_all.jar

Dodano po 2 [minuty]:

I jeszcze inna http://www.cs.cmu.edu/afs/andrew/course/15/411/java/jdk1.5.0_05/demo/jfc/SwingSet2/SwingSet2.jar

Dodano po 12 [minuty]:

Zamiast otwierać w CMD lub przez plik .bat można dodać akcję Domyślną w typie pliku .JAR otwierania za pomocą aplikacji javaw.exe:
    "C:\Program Files\jdk8\bin\javaw.exe" -jar "%1" %"

Podajemy oczywiście swoją ścieżkę do pliku. Od tej pory wystarczy kliknąć dwa razy na ikonę pliku .jar aby go otworzyć:

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

GrzybMaślak napisał:
    Czy to wina aplikacji którą uruchamiałem, czy już tych aplikacji nie odpalę wcale? Jeszcze raz dzięki pozdrawiam :)

Dowiemy się w końcu co to za aplikacje?
  • REKLAMA
  • #18 17368176
    Ramiro Roberto
    Poziom 14  
    Podałeś tutaj przykłady aplikacji, które niekoniecznie wymagają najnowszej JAVA 8. A to przecież nie jest tak, że Windows XP w ogóle n ie obsługuje JAVA.
  • #19 17368245
    Gelip
    Poziom 36  
    Jak autor tematu poda nazwy tych aplikacji, które wymagają Javy 8 to zobaczymy co da się zrobić. Zawsze sprawdzam co i jak metodą prób i błędów więc jak bym miał te aplikacje to bym sprawdził i napisał gotowe rozwiązanie lub potwierdził iż aplikacja nie działa w WinXP.

P.S. Właśnie, może ktoś zapodać przykład aplikacji, która wymaga Javy 8?
  • #20 17369237
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Jary powinny się otwierać bez problemu. Sam dużo korzystam z tego systemu (rozwijam na nim duży program) i jakoś nie zauważyłem problemów z javą.
  • #21 17383301
    Gelip
    Poziom 36  
    Ramiro Roberto napisał:
    Tutaj Windows XP a Java masz oficjalną informację o tym, że od 8 kwietnia 2014r. Java nie wspiera już Windows XP.

Nawet jeżeli uda ci się zainstalować za pomocą sztuczek tą Java 8 to nie masz gwarancji, że zadziała.

Owszem - gwarancji nie ma ale zawsze warto spróbować. Jeśli chcemy coś zrobić koniecznie na WinXP podczas gdy wsparcie dawno się zakończyło to często stosowanie sztuczek to jedyny sposób :-), zresztą programiści też stosują sztuczki. Znam wiele programów, które niby to wymagają np. SP3 w WinXP i nie chcą się zainstalować a okazuje się iż to producent programu zastosował sztuczkę, która sprawdza tylko jaki Service Pack jest zainstalowany a tak naprawdę aplikacja wcale nie potrzebuje SP3 i działa bardzo dobrze np. z SP2.
  • #22 17384008
    GrzybMaślak
    Poziom 9  
    No dobrze. Myślę, że już problem jest rozwiązany. Dziękuję wam wszystkim za pomoc. Pozdrawiam :)

Dodano po 3 [minuty]:

Java została zainstalowana dzięki użytkownikowi Michal2002. Podał mi link do działającej wersji Javy. Dziękuję też pozostałym użytkownikom za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją Javy 8 na systemie Windows XP Professional SP3. Po pobraniu instalatora nie uruchamia się on, a próby użycia instalatora offline również kończą się niepowodzeniem. Użytkownicy forum sugerują różne metody, w tym pobranie starszych wersji Javy, użycie archiwum do wypakowania plików oraz dodanie odpowiednich ścieżek do zmiennych środowiskowych. Wskazano, że wsparcie dla Javy na Windows XP zakończyło się w 2014 roku, co może powodować problemy z kompatybilnością. Ostatecznie użytkownik zainstalował Javę dzięki podanemu linkowi, ale napotkał trudności z uruchamianiem aplikacji .JAR. Użytkownicy podają różne metody uruchamiania plików .JAR oraz sugerują, że niektóre aplikacje mogą nie działać z powodu wymagań systemowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA