Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Świci kontrolka akum w VW T4 b - CIągłe świecenie kontrolki w VW t4

gamonblood 16 Jul 2018 20:38 2841 5
    gamonblood
    Level 9  
    Witajcie 1 raz jestem zmuszony prosić Was o pomoc. 3 tygodnie temu w trasie zapaliła mi się kontrolka akumulatora w vw t4 2.5 benzyna z 94r. Od razu przemierzyłem ładowanie i okazało się że jest 12,8 V i lekko faluje. Po powrocie do domu wyjąłem alternator i zawiozłem do zrobienia. Serwis alternatorów zrobił wszystko co mógł, dostałem ładny zregenerowany altek. Wsadziłem i... dalej świeci. Przemierzyłem jeszcze raz dalej 12,8 V ale na alternatorze 14,3V, zdjąłem klemy wyszczyściłem je dokłądnie, skróciłem wszystkie kablem o 2cm zaprawiłem od nowa wyszlifowałem końce spryskałem kontaktem i poskręcałem od nowa i ..... na akumulatorze ładowanie 14,3V pod obciążeniem 13,8V elegancko, patrzę na zegary i kontrolka.... nadal świeci. Znów otwarłem maskę znalazłem 4 podłączenia do masy, rozkręciłem po kolei, wyszlifowałem pozaprawiałem od nowa, spryskałem kontaktem poskręcałem i .... nadal świeci. Podjechałem do serwisu gdzie robili alternetor, pomierzyli stwierdzili jest ok, sprawdzili akumulator test pokazał WYMIEŃ, mówię nigdy z nim problemów nie było, facet stwierdził wsadzimy nowy na próbę. Wsadzili nowy z półki włączyłem silnik.... kontrolka nadal świeci. Wsadziłem stary i jeżdzę na nim a kontrolka świeci. Pytanie co może powodować że ta kontrolka świeci. Wszystkie połączenia pod maską, wszystkie kostki porozpinałem obficie przepłukałem kontaktem, wszystkie przekaźniki wyszlifowałem i pospinałem od nowa i nic nie pomogło. Nie wiem już gdzie szukać. Padł też w między czasie sterownik gazu Stag 2 w i nie wiem czy padł przypadkowo czy może ta awaria była spowodowana jakimś problemem z elektryką. Ale po wyjęciu bezpiecznika instalacji gazowej kontrolka akuma świeci. Świeci cały czas od włączenia zapłonu do wyłączenia. Pomocy!
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Odłącz wszystkie przewody od alternatora prócz tego grubego, włącz zapłon i wtedy zobacz czy świeci.
    Staszek49
    Level 35  
    Kolego jeśli alternator jest sprawny (a jest po regeneracji) i sprawny jest również akumulator, to usterki ze stale świecącą się kontrolką szukaj w tablicy zegarów. Może w międzyczasie zamontowano w Twoim aucie jakieś nowe urządzenia/odbiorniki. Czy nie miałeś awarii któregoś z odbiorników prądu, bo może niefachowo usunięto usterkę i stąd taki problem z kontrolką.
    gamonblood
    Level 9  
    po odłączeniu przewodu sterującego alternatora, i włączeniu zapłonu kontrolka nadal świeci, poczyszczone wszystkie masy, poczyściłem też masę na silniku jak mi radzili, naprawiono instalację gazową i pracuje ok, wszystkie przekaźniki (auto już pali na dotyk), mimo to kontrolka nadal świeci. ale na schemacie alternatora widać że jakiś mały kabelek idzie z niego do żarówki tylengo postojowego a mnie tylne postojowe ostatnio się spaliło i nie świeciło, po wymianie żarówki nadal nie świeciła jedna strona, pociągnąłem przewód od drugiej strony żeby żarówka świeciła bo nie wiedizałem dlaczego nie świeci. Kontrolka świeciła się już wcześniej, ale po podłączeniu świateł równolegle nie zgasła, ale jak zobaczyłem że przewód alternatora czasem jest włączony w postojowe to nie wiem czy tu nie ma jakiegoś problemu. Pod maską widać też rozrusznik że ma skorodowany przewód (pali od ręki) ale masowy nie da sie odkręcić, próbowałem ale nie chcę złamać, nie daje się odkręcić żeby poczyścić. A obok na rozruszniku jest mały miedziany trzpień na jakiś przewód i nic tam nie jest podłączone. Natomiast jakiś przewód podobny do przewodu cienkiego z alternatora jest obcięty obok rozrusznika i nie wiem czy to on nie ma być tam podłączony, na chwilę go podłączyłem odpaliłem auto ale kontrolka nie zgasła. I nie wiem czy to podłączyć czy odłączyć. nie działa mi też 1 żarówka z podświetlenia zegarów i nie wiem czy to ona nie powoduje tej świecącej kontrolki, nie mam pojęcia.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Masz zwarcie w liczniku lub w wiązce, czyszczenie mas nic nie da. Jaki kabelek do jakiego tylnego postojowego? Wrzuć ten schemat.
    abart64
    Level 32  
    W t4 był też w jakiejś wersji przekaźnik podłączony do przewodu kontrolki włączający coś tam (już nie pamiętam) i prawdopodobnie on powoduje jej świecenie a to że nie gaśnie to brak połączenia z alternatorem. W okolicy rozrusznika powinna być kostka z niebieskim i czerwonym, skoro tam widać pocięte to możliwe że to ten niebieski od kontrolki. Podaj mu prąd przez żarówkę 5W i powinna przygasnąć kontrolka.