logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.

gradek83 22 Lip 2018 14:32 4107 5
REKLAMA
  • #1 17343399
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Witam znajoma poprosiła mnie abym zerknął do jej lodówko zamrażalki.

Lodówka po uruchomieniu jedynie w dolnym zamrażalniku mrozi, ale już w górnej części chłodziarce nie chłodzi... Po godzinie lekko chłodna jest w górnej części ścianki i jak się wyłączy to już się sama nie załącza. Z tego co znajoma mówiła rusza jak się w nią stuknie.
    Zdjąłem górne drzwiczki aby dostać się do termostatu myślałem, że coś nie łączy albo zaśniedziało, ale po przeczyszczeniu styków bez zmian.
    Czy jak wymienię termostat to powinno pomóc?

Jaki termostat powinienem kupić do tej lodówki o ile to jego wina, a nie tego, że coś się zapchało. Teoretycznie po przekręceniu z OFF na 1 lodówka rusza, słychać że kompresor pracuje. Z tyłu ten czarny radiator robi się ciepły. Brak szronu na gruszce z tyłu takiej miedzianej. Od termostatu idzie spiralna rólka, która wchodzi już dalej wyprostowana w głąb lodówki czyli mam rozumieć ,że na końcu jest kapilar i aby się do niego dostać musiałbym trochę bardziej rozkręcić obudowę takiej lodówki? Dodam ze żarówka w lodówce jest spalona, ale ona chyba nie ma spływu na działanie samej lodówki.
    Podsyłam zdjęcia może pomogą w diagnozie.

Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.
    Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.

Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.Polar MAX189 CB 281W - lodówka mrozi ale nie chłodzi.
  • REKLAMA
  • #2 17343717
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 282
    gradek83 napisał:
    Z tego co znajoma mówiła rusza jak się w nią stuknie.

Może być przyczyną zużycie styków termostatu, ale to trza sprawdzić:)
  • REKLAMA
  • #3 17345320
    gradek83
    Poziom 43  
    bubu64 napisał:
    Może być przyczyną zużycie styków termostatu, ale to trza sprawdzić

Oczyściłem styki ale to nic nie dało. Lodówka się włączy mrozi w zamrażalniku ale nie chłodzi powyżej w chłodziarce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17345648
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Zepnij na krótko przewody z termostatu brązowy z czarnym i zostaw na parę godzin - jeśli chłodziarka zacznie chłodzić, to wymień termostat.
  • REKLAMA
  • #5 17354671
    gradek83
    Poziom 43  
    nares napisał:
    jeśli chłodziarka zacznie chłodzić, to wymień termostat.

Chłodziarka zaczęła działać temperatura spadła poniżej 4°C.

Poszukam termostat może uda się go kupić i wymienić.
    Widzę że on tam ta jego końcówka jest tam w głąb lodówki wciśnięta wystarczy wyjąć tą starą końcówkę a nową wsunąć powinno to wyjść bez problemu czy trzeba coś rozkręcać?
    Wsuwać nową do oporu czy lepiej zaznaczyć na starej ile było wsunięte i tyle samo wsunąć ?
  • #6 17380548
    gradek83
    Poziom 43  
    Tak więc termostat oryginalny to :
    TYP A13 0643 kod: 481228238147
    Zamiennik jaki kupiłem to:
    TYP K59-L2139 kod: 481228238212 / 484000008690

Aby wyjąć stary termostat musiałem odpiąć ręcznie albo kombinerkami pokrętło regulacji następnie odkręcamy przy nim nakrętkę i odłączamy termostat od obudowy oraz odczepiamy 4 przewody przewód fazowy przewód zasilania do agregatu oraz przewód do żarówki i przewód ochronno-neutralny.

Aby wyjąć kapilar tą rurkę cienką z tyłu lodówki odkręcamy trzy wkręty natomiast z przodu mamy dwie śruby imbusowe mocujące górną pokrywę wystarczy poluzować tą po prawej i można lekko odgiąć obudowę a następnie unosimy ja i coś podkładamy albo zdejmujemy całą jak kto woli. Po zdjęciu kapilar wsunięty jest w rurkę z tworzywa sztucznego u mnie na kapilarze była naklejona naklejka znacznik do jakiej głębokości wchodzi kapilar teoretycznie na nowej rurce możemy pisakiem zaznaczyć taką samą długość ja zaznaczyłem ale i tak pchałem do oporu. Wyciągamy ciągnąc z wyczuciem. Nowy termostat kapilar rozwijamy tyle ile nam potrzeba i wsuwamy w miejsce starego. Wszystko podłączamy skręcamy i ustawiamy pokrętło na 1 po kilku godzinach lodówka powinna się wyłączyć do chłodziarki można włożyć termometr aby sprawdzić temp. Po pewnym czasie lodówka powinna znowu się załączyć automatycznie sama czyli normalny cykl pracy.
    Whirlpool_...mostat.pdf (60.38 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. K59.pdf (244.79 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA