logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama przesuwna + Furtka bez słupka oddzielającego. Dobór elementów.

Jarus13 22 Lip 2018 19:17 11256 9
  • #1 17343997
    Jarus13
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Potrzebuję pomocy w wykonaniu bramy + furtki za siłownikach. Problem jest taki że między furtką, a bramą suwaną nie ma słupka oddzielającego z racji potrzeby uzyskania większej przestrzeni dla wjeżdżających aut.
    Przez brak słupka nie mogę zastosować elektrozamka więc na furtce siłownik również musi być samohamowny.
    Do bramy zamierzam użyć prawdopodobnie faac740, jednak nadal nie wiem co zrobić z furtką, tzn czy może korzystać z tych samych fotokomórek co brama?
    Również mam dylemat co do możliwości otwierania furtki. Nie trafia do mnie pomysł możliwości dostania się na posesję jednie dzięki pilotowi więc zastanawiam się nad domofonem z możliwością wpisania kodu. Przy wyborze domofonu czym się kierować?
    Na jakie rzeczy jeszcze warto by było zwrócić uwagę, a które mogłem pominąć?
  • #2 17344116
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    A jak z dostępem w przypadku braku prądu ?
  • #3 17344355
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    [quote="Jarus13"]
    Również mam dylemat co do możliwości otwierania furtki. Nie trafia do mnie pomysł możliwości dostania się na posesję jednie dzięki pilotowi więc zastanawiam się nad domofonem z możliwością wpisania kodu. Przy wyborze domofonu czym się kierować? [/quote ]
    Proszę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3418235.html
    Te dylemat to pikuś. Ty lepiej powiedz jak to ma działać mechanicznie. Standardowa brama przesuwna, aby stać stabilnie dokuje pomiędzy ogranicznikami na słupku. Jak to będzie wyglądało/ wygląda u Ciebie. Druga sprawa to synchronizacja pomiędzy napędami. I pewnie wiele innych pytań. Brałeś pod uwagę możliwości : zastosować bramę przesuwną z funkcją furtki/ bramę dwuskrzydłową z funkcją furtki, dwa skrzydła przesuwne ( jedno pełni funkcję )furtki ?
  • #4 17346234
    Jarus13
    Poziom 12  
    Tak, brałem pod uwagę dłuższą bramę, niestety jest to niewykonalne ze względu na wąskie podwórko. Brama + przeciwwaga nie mieściłaby się na posesji. Co do stabilizacji to przy zamknięciu to zamierzam zastosować odbój tego typu:
    Brama przesuwna + Furtka bez słupka oddzielającego. Dobór elementów.
    Przy furtce zamierzam dodatkowo przymocować kawałek płaskownika delikatnie odgięty który będzie stabilizował bramę. Synchronizacji dokładnie nie wiem jak ugryźć, myślę że przy otwieraniu to będzie bez znaczenia, a przy zamykaniu najpierw furtka, a następnie brama wsuwa się między odbój, a płaskownik przy furtce.

Co do braku prądu zamierzam zastosować awaryjne zasilanie by wystarczyło na chociaż na jedno otworzenie furtki i wysprzęglenie silownika.
  • #6 17347194
    Jarus13
    Poziom 12  
    Tak, już istnieje.
  • #8 17358064
    Jarus13
    Poziom 12  
    Przepraszam za brak odpowiedzi, byłem na wyjeździe wakacyjnym.

Fakt, łatwiej będzie co kolwiek doradzić jak się chociaż zobaczy o czym mowa.
    Brama przesuwna + Furtka bez słupka oddzielającego. Dobór elementów.Brama przesuwna + Furtka bez słupka oddzielającego. Dobór elementów.Brama przesuwna + Furtka bez słupka oddzielającego. Dobór elementów.Brama przesuwna + Furtka bez słupka oddzielającego. Dobór elementów.Brama przesuwna + Furtka bez słupka oddzielającego. Dobór elementów.

Na podwórku będzie wyłożona kostka brukowa, dlatego brama i furtka jest o tyle podniesiona.
    Myślę że brama przesówna będzie na faac 740/741(czy jest sens wrzucać z takim zapasem siłownik? ), a nad furtką zastanawiałem się nad faac 414, ale wtedy będzie problem z awaryjnym zasilaniem więc myślę nad FAAC S418 i do tego akumulator do awaryjnego otwierania w razie zaniku prądu by móc dostać się na posesję w razie awarii sieci. W dalszym ciągu szukam potwierdzenia informacji czy mogę jednej pary fotokomórek użyć do 2 sterowników, ale na razie nie widzę przeciwwskazań.

Edit:
    Właśnie spojrzałem w notę od S418 i odpada przy wąskim słupku. Chyba innego producenta trzeba szukać z racji że nie mogę nic znaleść na wąski słupek i 24v
  • #9 18824550
    mARIOLA0017
    Poziom 1  
    Chcialabym zapytac jak sprawuje sie brama bez tego slupka? Mam podobny dylemat i zastanawiam sie jak ugryzc temat. Czy furtka zaraz przy bramie bedzie stabilna i jedno o drugie nie bedzie obdzierac?
  • #10 18830929
    Jarus13
    Poziom 12  
    Przy mocnych wiatrach widać jak brama lekko się rusza, ale nie pojawiły się jakiekolwiek problemy typu pęknięcia, zgięcia itp. Krańcówki są ustawione tak by po zamknięciu szczelina była taka sama jak na sztachetach więc nawet na pierwszy rzut oka nie widać że jest osobno furtka. Finalnie zastosowałem zestaw Nice, dodatkowo bezprzewodowa klawiatura na słupku i awaryjne zasilanie bramy podpięte w napędzie bramy przesuwnej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z budową bramy przesuwnej i furtki bez słupka oddzielającego, co ma na celu zwiększenie przestrzeni dla wjeżdżających aut. Użytkownik planuje zastosować siłownik FAAC 740 do bramy oraz rozważa różne opcje dla furtki, w tym siłownik FAAC 414 lub FAAC S418 z awaryjnym zasilaniem. Istotnym zagadnieniem jest synchronizacja otwierania furtki i bramy oraz możliwość użycia tych samych fotokomórek. Użytkownicy podnoszą również kwestie stabilności furtki oraz bramy w przypadku braku prądu, sugerując zastosowanie awaryjnego zasilania. Wskazano na potrzebę domofonu z kodem dostępu jako alternatywę dla pilota. Użytkownik dzieli się doświadczeniami z istniejącą bramą, która pomimo braku słupka nie wykazuje problemów z stabilnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA